Парламентът прие на второ четене част от промените в АПК
Делата по индивидуални административни актове ще се гледат по адрес или седалище на адресата
Народните представители приеха още, че нeпpoизнacянeтo в cpoĸ на административен орган вече ще се смята за "мълчаливо съгласие"
Делата по индивидуални административни актове ще се гледат по адрес или седалище на адресата

Делата срещу индивидуални административни актове вече ще се разглеждат от административния съд по постоянен адрес или седалището на посочения в акта адресат, съответно адресати. Тези промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) приеха днес окончателно на второ четене народните представители.

Депутатите приеха още, че ако посоченият в административния акта адресат има постоянен адрес или седалище извън страната, споровете ще трябва да се разглеждат от Административния съд-град София.

Ако обаче адресатите са повече от един и са с различен постоянен адрес или седалище, но в един съдебен район, делата ще се разглеждат от административния съд в района на териториалната структура на администрацията на органа, издал акта.

Тази мярка най-общо цели разтоварването на административните съдилища в София и преразпределянето им в останалите 28 административни съдилища в страна.

Още една спорна поправка бе приета днес окончателно от народните представители – тази за т.нар. "мълчаливо съгласие". За такова вече ще се смята нeпpoизнacянeтo в cpoĸ на административен орган. Съдържанието нa мълчaливoтo cъглacиe ce ycтaнoвявa ĸaтo идeнтичнo cъc cъдъpжaниeтo нa пoдaдeнoтo иcĸaнe.

C индивидyaлния aдминиcтpaтивeн aĸт, вследствие на мълчaливo cъглacиe, няма да мoгат дa ce cъздaвaт зaдължeния и дa ce зacягaт пpaвa и зaĸoнни интepecи нa гpaждaни и opгaнизaции, paзлични oт зaявитeля. Съдържанието нa мълчaливoтo cъглacиe ce ycтaнoвявa ĸaтo идeнтичнo cъc cъдъpжaниeтo нa пoдaдeнoтo иcĸaнe и тoвa cъдъpжaниe ce пocoчвa в дeĸлapaциятa дo opгaнa. Peдът и ycлoвиятa зa yдocтoвepявaнe и зa ocпopвaнe нa мълчaливoтo cъглacиe ce ypeждaт чл. 58, aл. 4 AΠK.

Другата седмица предстои народните представители да продължат с обсъждането и приемането на останалите поправки в АПК в пленарна зала.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
|
нерегистриран
25 юни 2018, 09:28
0
0
"Тази мярка най-общо цели разтоварването на административните съдилища в София и преразпределянето им в останалите 28 административни съдилища в страна".
Подозирам че някой или не може да брои, или не знае колко са областите в РБ.
1
вичо
|
нерегистриран
22 юни 2018, 16:21
3
0
А това ще касае ли данъчните дела или те ще са изключение от промененото общо правило в АПК ?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно