ВСС в отговор по ЗДОИ:
Атанаска Дишева е във ведомствен апартамент на ВАС, чийто срочен договор за наем е изтекъл
Кадровикът ползва привилегията да живее на 173 кв.м. срещу 202 лв. на месец на основание чл. 236 от ЗЗД
Атанаска Дишева е във ведомствен апартамент на ВАС, чийто срочен договор за наем е изтекъл

Факсимиле от отговора на ВСС по ЗДОИ, снимка: Правен свят

Членът на Висшия съдебен съвет и председател на Комисия "Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС" на Съдийската колегия Атанаска Дишева е продължила да ползва просторния апартамент от 173 кв. м. в столичния квартал "Изток", за който плаща месечно 202 лв. и след изтичането на срока на договора за наем. Това се разбира от отговор на ВСС по Закона за достъп на обществена информация до "Правен свят". Сайтът изпрати запитвания до Комисия "Управление на собствеността" на ВСС след разкритията на в-к "Труд" от края на май по т.нар. "Дишевагейт". Отговорите потвърдиха и информацията, че макар от 3-ти октомври 2017 г. Дишева вече да не е съдия във Върховния административен съд, а член на ВСС, тя е продължила да живее в имота, макар същият да е предоставен за покриване на жилищните нужди на съда, а не на кадровия орган.

На 31 март 2006 г. Атанаска Дишева сключва договор с административния ръководител на ВАС (тогава председател е Константин Пенчев, сега съдия в Конституционния съд), който й позволява да се настани със семейството си в апартамент в един от най-скъпите софийски квартали срещу месечен наем от 138,90 лв., пишат от ВСС до "Правен свят". Срещу това семейство Дишеви получава жилище в блок на ул. "Фредерик Жолио Кюри", което се състои от две стаи, дневна, столова, кухня и сервизни помещения. Важна подробност е, че през 2006 г. договорът е сключен за срок от пет години. През 2007 г. месечната цена по договора е променена, като е увеличена на 202,36 лв., каквато продължава да бъде и до днес.

"Към настоящия момент жилището се ползва от наемателката при условията на чл. 236 от Закона за задълженията и договорите "ако след изтичане на наемния срок използването на вещта продължи със знанието и без противопоставянето на наемодателя, договорът се счита продължен за неопределен срок". Това е основанието, на което доскорошната съдийка и настоящ кадровик продължава да живее във ведомствения имот, посочват от ВСС. Оказва се, че единствено благодарение на добрата воля на последните двама административни ръководители на ВАС Георги Колев и Георги Чолаков, Дишева е продължила да живее в "Изток" срещу наем за "нуждаещи се". Този факт поставя Дишева в конфузна ситуация, тъй като при повторното изслушване на Георги Чолаков от настоящия ВСС именно тя отправи остри критики по отношение на избрания на два пъти председател на ВАС заради негови сделки с недвижимости. Атанаска Дишева бе един от малцината членове на ВСС, които не подкрепиха Чолаков за 7-годишния му мандат като административен ръководител на ВАС.

Преди десет дни, когато именно председателят на ВАС Георги Чолаков и главният прокурор Сотир Цацаров внесоха предложения за промяна на уредбата за предоставяне на ведомствени жилища за магистрати, кадровици, инспектори и служители в съдебната система, Дишева се оказа в командировка във Варна. За сметка на това, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов за пореден път атакува Цацаров, при това правейки квалификации, несъвместими с позицията му на член на ВСС и "съдия № 1". 

Разкритията по "Дишевагейт" показаха, че докато е живеело под наем в София, семейството на Дишева е успяло да продаде панелен апартамент във Варна, където има още два големи апартамента, да закупи земи в радомирско и варненско, както и да спестява от лихви по банкови влогове. До края на този месец ползвателите на ведомствени жилища на съдебната власт трябва да подадат декларации по образец, в които да обявят всички имотни сделки, които са сключвали през последните години. До 15 юли комисия "Управление на собствеността" на ВСС трябва да предложи и конкретните текстове, които се очаква да доведат до сериозни рестрикции и ограничаване на кръга от лица, които могат да се ползват от привилегията да плащат десетократно по-нисък от пазарните цени наем. Приемането на промените ще принуди след повече от 12 години семейството на Дишеви да напусне просторния апартамент срещу евтин наем в "Изток".

Самата Атанаска Дишева до момента не е дала публично обяснение по "Дишевагейт" в рамките на заседание на Пленума на ВСС или на Съдийската колегия. Още след първата публикация "Правен свят" потърси позицията на Атанаска Дишева, която отказа да отговаря на въпроси, както и да изрази своята писмена позиция по "Дишевагейт".  

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
12
бау бау
|
нерегистриран
25 юни 2018, 23:05
5
-6
До коментар [#9] от "112":
Аз смятам, че проблемите трябва да се назовават с истинските им имена, независимо дали има и по-сериозни от тях. Разглежданият никак не е от малките.
Проблемът явно е в твоя телевизор, пардон - в твоята глава... така че пий си хаповете редовно и не се опитвай да умуваш - не ти прилича.
P.S. Проблемът, че Дишева ползвала ведомствено жилище, бил "никак не е от малките"?! Абе ти добре ли си?! Тримата дебели грабят безнаказано България, а такива палячовци като теб се скатават с подвити опашки, гък против тях не смеят да кажат, но пък им припяват в саморазправата с неудобните! Ти изобщо замислял ли си се как на определени "медии" им е хрумнала "идеята" и дали някой вътрешен за системата човек (или група лица на високи нива) не стоят зад поръчката по това нагло омаскаряване? Три трола на кръст плюете в този сайт с по няколко поста, но омерзението от простотията ви е за стотици магистрати, които четат тук.
11
СметнаТа палата
|
нерегистриран
25 юни 2018, 17:01
9
-4
Ето за това по нашите географски ширини трябва да има сметна палата със съд, та да я отстрани тази самозабравила се по ЗЗД. Иначе задълженията и договорите важат само за простосмъртните! Иначе си имаме смешна палатка дето си констатира нещо си. Дишева и въобще Дишевите няма да си подадат посмъртно оставките и ще ви се плезят до края на мандата. Поне.
10
до коментар 6
|
нерегистриран
25 юни 2018, 13:59
6
-2
Светльо, ГОЛЛЕМ СИ!
9
112
|
нерегистриран
25 юни 2018, 12:48
16
-6
До коментар [#7] от "нерегистриран":
Добре, че е една Атанаска, за да я пратите на кладата !
За кога да очакваме останалите ?!?
Вампирска история, граничеща с истерия !
Треската в окото на една я видяхте, а талпите в липсващите очи на другите, явно, не ви пречат, защото те са от нашите.
Жалки сте в активността на мероприятието си.
И отново подценявате публиката.
Аман, бактън и пр. от лицемери, блюстители на справедливостта !
Аз смятам, че проблемите трябва да се назовават с истинските им имена, независимо дали има и по-сериозни от тях. Разглежданият никак не е от малките.
8
Атанаска и леля Спаска
|
нерегистриран
25 юни 2018, 12:24
18
-5
Пропуснах обясненията на колегата Дишева, че имотната й активност се дължи на нуждата на леля й. С други думи в историята имаме нов персонаж- Атанаска и леля Спаска.
7
|
нерегистриран
25 юни 2018, 10:47
17
-21
Добре, че е една Атанаска, за да я пратите на кладата !
За кога да очакваме останалите ?!?
Вампирска история, граничеща с истерия !
Треската в окото на една я видяхте, а талпите в липсващите очи на другите, явно, не ви пречат, защото те са от нашите.
Жалки сте в активността на мероприятието си.
И отново подценявате публиката.
Аман, бактън и пр. от лицемери, блюстители на справедливостта !
6
Константин Пенчев & Атанаска Дишева Company
|
нерегистриран
25 юни 2018, 10:07
35
-8
Константин Пенчев, сега съдия в Конституционния съд, позволява Атанаска Дишева да се настани със семейството си в апартамент в един от най-скъпите софийски квартали срещу месечен наем от 138,90 лв. Константин Пенчев, че заемаше позицията председател на Върховния административен съд беше провал за самия съд и катастрофа за цялата съдебна система, че Константин Пенчев после стана национален омбудсман на България беше крах за правата на хората и на обществения интерес, а че направиха Константин Пенчев и съдия в Конституционния съд бе погром над демократичните процеси в България. Ето заради такива съдии Конституционният съд отдавна се е самоотрекъл, решавайки делата по политически, а не по строго конституционни и юридически съображения. Пенчев беше народен представител в 39-ото Народно събрание от 2001 г., от листата на Национално движение „Симеон Втори“.
5
простосмъртен
|
нерегистриран
25 юни 2018, 10:02
35
-12
Браво, съдия Дишева! Показахте истинското лице на морала!
4
незаинтересован
|
нерегистриран
25 юни 2018, 09:54
29
-6
Правен свят, по същия начин проверете как Галя Георгиева ползва за 60 лв. такова жилище, след като според профила и в БИПИ през 2010 год. е продала собствено жилище в София.Тук мирише на документи с невярно съдържание Цацароооов!!!
3
Оставка, Дишева!
|
нерегистриран
25 юни 2018, 09:21
32
-13
Време е вече да поеме отговорност. Оставка!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно