Обновена  26 юни 12:40
Зам.-вътрешният министър:
Не е стреляно по ромите в Ботевград, а трябваше
В тази държава има закони… Трябва да спрем с този псевдолиберализъм, коментира Стефан Балабанов
Не е стреляно по ромите в Ботевград, а трябваше

Зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, снимка: бТВ

Зам.-вътрешният министър Стефан Балабанов заяви пред бТВ, че ромите от Ботевград лъжат за използването на сачми и куршуми от страна на полицаите при нападението над униформените в събота вечер.

Тогава ромите потрошиха с камъни, буркани и дървета служебните автомобили на полицаи, изпратени на адреса по сигнал за силна музика. От МВР пуснаха клип от охранителна камера, заснела случващото се, но циганите се оплакаха от насилие и обявиха, че клипът е манипулиран и от него са изрязани кадрите, на които полицаите стрелят по тях. Според тях, униформените са действали като престъпници.

Стефан Балабанов бе категоричен, че стрелба по ромите не е имало."Изричането на неистини от тази етническа група е маниер – никакви сачми и куршуми не са използвани",обяви зам.-министърът. Според него по-скоро е грешка, че в тази ситуация не са използвани гумени куршуми и палки. "В тази държава има закони… Трябва да спрем с този псевдолиберализъм", коментира Балабанов. Той призова всички служители на МВР да използват законите и правомощията, които са им дадени, за да може да се противодейства на такива агресивни групи. Зам.-вътрешният министър подчерта, че от ведомството застават зад действията на полицаите в Ботевград и ще им го каже лично. Според него трябва да има законови промени и МВР да може служебно да защитава полицаи при дела срещу тях, а не да им се налага сами да си търсят адвокати.

Междувременно от ОДМВР – София съобщиха, че шестимата задържани за грубо нарушаване на обществения ред и съпротива срещу полицейски служители в Ботевград са с повдигнати обвинения. Наложена им е 72- часова мярка за неотклонение "задържане под стража".

В РУ- Ботевград е образувано досъдебно производство по повод извършени на 23 срещу 24 юни, пред жилищен блок в жк. "Саранск", прояви, грубо нарушаващи обществения ред, съпроводени със съпротива срещу полицейски служители, при изпълнение на служебните им задължения и отличаващи се с особена дързост и и цинизъм.

В хода на проведеното разследване е установена самоличността на шестимата извършители, които след проведено издирване са задържани за срок до 24 часа. След доклад на материалите в Районна прокуратура- Ботевград, на 25 юни, всички те са привлечени като обвиняеми за хулиганство по чл. 325 от НК.

Допълнително, двама от тях са обвинени и за престъпление по чл. 216, ал.1 от НК /унищожаване и повреждане/, други двама по чл. 269, ал.2 от НК и един по чл. 270, ал.1 от НК/ възпрепятстване на орган на властта да изпълни задълженията си по служба/.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
12
|
нерегистриран
26 юни 2018, 23:03
2
0
Помня времето когато полицията не стреляше,но биеше. Биеше спокойно, премерено,с възпитателна цел. И имаше ред и сигурност.
11
недоразбрал
|
нерегистриран
26 юни 2018, 16:07
2
-5
Преди няколко години, във фейсбук, младеж от Варна(по спомен от медиините информации)около 20г използва сходен език. И-веднага беше арестуван за 24часа,после задържан за 72 часа, обвинен, съден, и осъден по надлежния текст.
Да разбираме ли,че законът зависи според зависи-примерно едни правила се прилагат, ако дадено незаконопослушно поведение и думи са изречени от господин никой -младежът от Варна без власт и позиции?
Само питам, за да си изясня.
10
|
нерегистриран
26 юни 2018, 16:04
2
-8
Другарите забравиха как биеха българите на площада през Виденовата зима и по времето на Орешарски.
А да тогава било преврат - Виденов и Орешарски честно спечелили с фалшифициране изборите, но кой знае защо целия народ по площадите да им иска оставката. Е, как после Народната милиция да не бие този народ - ЦИК изброил едно, а на площадите се вижда друго - всички искат оставката на спечелото правителство и никой не иска да иде на митинг в подкрепа на спечелилите фалшивите избори.
9
Ядосан
|
нерегистриран
26 юни 2018, 15:44
4
0
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
 
До коментар [#5] от "162":
За сведение-вече фейсбук ври и кипи от тези думи. Правозащитни организации подготвят сезиране на надлежните институции(като далеч не основната е КЗД), посолства(в т.ч немското) и еврокомисия.
Този,че няма да е в изпълнителната власт още дълго-това това доста вероятно, а и слабо ме вълнува, дали в началото на другата година ще се наложи на избори да ходим. Въпросът е дали ще си понеси последиците по закон(и далеч не само по ЗЗДискрм), или ще се окаже над закона.

Цитирам фейсбук мнение, което в момента се споделя като вълна- "Изумително е някакъв зам.-министър в европейска България да обяснява, че лъжата е маниер на дадена етническа група, че е нужен бой и гумени куршуми, и да стига до дълбоки заключения за либерализма. На всяко цивилизовано място 5 минути след напускане на телевизионното студио щяха да го уволнят. Разбира се, че законът е валиден за всички и трябва да се прилага. Ще го повярвам, когато този зам.-министър поведе гордите редици на "орбановската" полиция срещу дискотеките на мутрите в Студентски град, по морето и в големите градове. Да ги засипе с гумени куршуми и да им прибере дрогата. Същият да разследва откраднатите пари от проектите за ромска интеграция и да обясни "маниер" на кой етнос е да се крадат такива пари? После да провери чий етнос фалира банки и прибира пари от обществени поръчки?! Чий етнос краде пари от строеж на магистрали?! Мога да продължа и въпросите ми не са оправдание за безчинствата в ромската махала и кючеците, но когато някой създава етническа стигма върху престъпността е хубаво да го пратят в 1933 година в Германия на обмяна на опит."Ти си простак и под три различни ника да напишеш едни и същи същи глупости, си остават олигофрен, който ръси безмислици!
А човекът е прав - циганите цял живот живеят на гърба МИ, ползват моите данъци и осигуровки и са силно агресивни и настъпателни единствено в отстояването на правата си, но не и в трудовата си или обществена ангажираност!
БХК са боклуци, а на мене силно ми омръзна от либералните задници като теб, скоро куршумите ще са за теб!
8
|
нерегистриран
26 юни 2018, 15:41
4
-7
Зам.-вътрешният министър:
Не е стреляно по ромите в Ботевград, а трябваше, коментира Стефан Балабанов, но Балабанов, който подбужда другиго към убийство се наказва с лишаване от свобода от една до шест години. Балабанов, който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към насилие или омраза, основани на етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание. Длъжностно лице, което превиши властта или правата си с цел да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6, или с пробация. Ако от деянието са настъпили значителни вредни последици или е извършено от лице, което заема отговорно служебно положение, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6. За особено тежки случаи по предходната алинея наказанието е лишаване от свобода от три до десет години, като съдът постановява и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 6. Не, че харесвам и оправдавам циганите, но не може да сме по-цигани от циганите.
7
|
нерегистриран
26 юни 2018, 14:54
3
0
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
 
За долустоящите "правозащитни" лекета - куршум, не просто сачми!!!
6
|
нерегистриран
26 юни 2018, 14:44
2
-5
Ако Борисов иска да спре скандала в зародиш, и да запази правителството да действа така ,както действаше с зам министърка от друго министерство преди няколко дни-просто я уволни. Отделно -цялостна реформа в МВр, цялостна реформа в РПУ-Ботевград(след случая с електрошоковите палки от 2012г явно нищо не се е променило тяам) са самоподразбиращи се, но хайде-за това е нужно време.
Неизбежно е.
Все още скандалът може да бъде спрян само с уволнение на зам. министъра. Уволнение, а не оставка.
5
162
|
нерегистриран
26 юни 2018, 14:37
4
-11
За сведение-вече фейсбук ври и кипи от тези думи. Правозащитни организации подготвят сезиране на надлежните институции(като далеч не основната е КЗД), посолства(в т.ч немското) и еврокомисия.
Този,че няма да е в изпълнителната власт още дълго-това това доста вероятно, а и слабо ме вълнува, дали в началото на другата година ще се наложи на избори да ходим. Въпросът е дали ще си понеси последиците по закон(и далеч не само по ЗЗДискрм), или ще се окаже над закона.

Цитирам фейсбук мнение, което в момента се споделя като вълна- "Изумително е някакъв зам.-министър в европейска България да обяснява, че лъжата е маниер на дадена етническа група, че е нужен бой и гумени куршуми, и да стига до дълбоки заключения за либерализма. На всяко цивилизовано място 5 минути след напускане на телевизионното студио щяха да го уволнят. Разбира се, че законът е валиден за всички и трябва да се прилага. Ще го повярвам, когато този зам.-министър поведе гордите редици на "орбановската" полиция срещу дискотеките на мутрите в Студентски град, по морето и в големите градове. Да ги засипе с гумени куршуми и да им прибере дрогата. Същият да разследва откраднатите пари от проектите за ромска интеграция и да обясни "маниер" на кой етнос е да се крадат такива пари? После да провери чий етнос фалира банки и прибира пари от обществени поръчки?! Чий етнос краде пари от строеж на магистрали?! Мога да продължа и въпросите ми не са оправдание за безчинствата в ромската махала и кючеците, но когато някой създава етническа стигма върху престъпността е хубаво да го пратят в 1933 година в Германия на обмяна на опит."


4
|
нерегистриран
26 юни 2018, 14:14
2
-15
Искам да кажа няколко неща-
подобно изказване и , подобен език на омразата, подобно проповядване на омраза , и то от лице от изпълнителната власт са напълно недопустими
Например, и далеч не само думите "Изричането на неистини от тази етническа група е маниер – никакви сачми и куршуми не са използвани".
Цяла етническа група са остракирани като лица имащи навик да изричат -цитирам "неистини"-било техен "маниер".
Този просто не може да продължи да е зам.министър. Скандалът е чутовен, и то на европейско ниво. Отделно от това КЗД следва да провери дали е редно да се обиждат по този начин хора, само защото принадлежат към дадена "етническа група".
Да не коментирам, и че в законодателството проповядването на омраза към етнически групи не се толерира!


--------------------------
Що се отнася дали в полицията има или не сачми. Официално нямат. Но точно в Ботевград преди няколко години беше скандалът с пребито момче с електрошокова палка, с която официално полицията не разполага. По-късно стана ясно,че местни полицаи си бяха купили самосиндикално палката, с цел прилагане на насилнически методи. Ето за палката "Ботевградски полицаи използвали електрошокова палка, за да накарат 12-класника Петър Иванов да си признае, че е рисувал свастики". https://news.bg/politics/mvr-razpitva-s-elektroshokova-palka-uchenik-za-svastiki.html
3
|
нерегистриран
26 юни 2018, 13:42
7
0
Ши търсим обищитене дето полцайте нъ стреяля със сачми. И що съчми, къто полцайте нямали пешки със съчми? Те нямат пушки със съчми, а ние де у мълътъ шъ намерим пушка с гумини куршуми. Е, с какво тогава да ни стрелят, чи да исками обизщитене?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно