ВКС намали присъди - 10 и 4,5 г. затвор за убийство на студент в Борисовата градина, взели го за гей
Майката на убития: Никакво правосъдие няма в България
Как не ги е срам тези съдии... Как е възможно за умишлено убийство да дадат такава присъда... кучешка..., пита Христина Стоянова
Майката на убития: Никакво правосъдие няма в България

Христина Стоянова на мястото на убийството на детето й в Борисовата градина, снимка: БГНЕС

10 г. след убийството на студента по медицина Михаил Стоянов в Борисовата градина виновните влязоха в затвора, съобщи в-к "24 часа". 10 г. затвор е получил окончателно от Върховния касационен съд (ВКС) Александър Георгиев, а 4,5 г. - Радослав Кирчев, който по време на престъплението нямал навършени 18 г. Върховните съдии са намалили наказанието на Георгиев от 15 на 10 г. 2 г. по-малко затвор е отредено и на Кирчев. Какви са мотивите на ВКС, не е ясно, тъй като решението все още не е публикувано. Въпреки че от 20 февруари т.г. двамата чакаха окончателното решение на свобода, служители на съдебната охрана са ги намерили и вкарали зад решетките. От присъдите на Георгиев и Кирчев ще се приспаднат 2 г. арест.

Две съдебни инстанции приеха по-рано, че Георгиев и Кирчев били част от наказателна бригада за "чистене на Борисовата градина от гейове" и пребили и задушили 25-годишния мъж, понеже им заприличал на хомосексуалист.

На 30 септември 2008 г. след 21 ч. Михаил бил пресрещнат край алея "Яворов" от Георгиев, Кирчев и авера им Александър Стоев, който не е обвинен за убийството. Имало и други членове от бригадата, но те изостанали, за да пресрещнат "хомосексуалиста", ако тръгнел да бяга. С юмрук срещу Михаил първи посегнал Георгиев, за да докаже мъжествеността си пред останалите, установи съдът. С удара Георгиев счупил подезичната кост на студента. В побоя се включил и Кирчев. 2 минути те притискали тялото и лицето на Михаил към земята, от което той се е задушил и издъхнал в страшни мъки. След това Георгиев пребъркал джобовете на Михаил и взел телефона му, който по-късно го издал. Според съда няма данни той да е бил гей.

Майката на убития Михаил - Христина Стоянова даде интервю единствено за Дир.бг, след като разбра за окончателните присъди на убийците на своя син. "Правен свят" препечатва интервюто:

Хр.Стоянова: Как не ги е срам тези съдии..Как е възможно за умишлено убийство да дадат такава присъда... кучешка...За убийство на куче дават 6 години затвор, а за моя син, завършил медицина - 10 и 4,5 години. Срамота...Отделно делото за гражданския иск още не е приключило. Ние бяхме подали два иска от по 250 000 лева за всеки от обвиняемите, а първата инстанция разгледа само единия иск и присъди общо 250 000 лева за двамата. После Апелативният съд го върна, защото има неправомерно произнасяне.

Мен парите обаче не ме интересуват. Присъдите ме интересуват, защото аз десет години се съсипах, а те са им дали такива малки наказания. И две години са им отчели като домашен арест и ще им ги приспаднат. Десет години минаха, а те досега се разхождаха по улиците, защото бяха с мярка за неотклонение "парична гаранция".

Десет години продължи разследването и делото за убийството на сина ви. Има ли правосъдие?

Никакво правосъдие няма в България. Никакво. Бащата на единия подсъдим - Александър Георгиев е бизнесмен, пълен с пари. А аз от десет години вече не живея. От десет години съм мъртва. Ще заведа дело в Страсбург и съжалявам, че досега не го направих, а само давах пари на адвокати. Трима смених. В тази държава няма никакви закони. Малко са им затворите и са пълни, затова им дават тези малки присъди. Преди имаше смъртна присъда за убийство, когато не беше демокрация. А сега какво става? Малки деца започнаха да бият и да убиват. Ще го правят, то и аз щях да го направя, ако можех...Основният убиец на моя син е Александър. Когато са го нападнали, Михаил е помислил, че са го объркали с някого и ги е питал - Защо ме биете? Какво съм ви направил?

Дойдоха ли при вас през тези десет години, за да ви кажат, че съжаляват?

Не. Държаха се нагло през цялото време. И бащата на Александър Георгиев се държа гордо в съда...изпъчил се, все едно корона ще му дават, че е отгледал такъв син...Искам да го питам, ако беше моят син убил неговия, той как щеше да го понесе? Как щеше да живее? А този човек не дойде при мен, не да се извини, а да каже поне "Съжалявам". Че синът му и другият убиха едно дете на 25 години, което не е оказало никаква съпротива. Те са били пияни и са били цяла банда. Самият Александър признава, че е имало и други, но ги назовава с прякори. Записано е в СРС-тата. И един друг свидетел казва, че всяка седмица в Борисовата градина са се събирали над 30 души - нападатели и убийци. А Александър е организаторът на бандата.

Двамата ми сина отраснаха без баща, той почина, когато Михаил беше на 3 години. Аз успях и двамата да ги отгледам и да ги направя хора. Но най-много ми тежи, че големият ми син в началото на делото ми каза, че аз съм виновна, че Мишо беше убит. "Попита ме дали съм горда, че така съм ги възпитала - да са кротки и добри. Каза ми - когато трябваше да ни учиш да се бием, ти ни викаше - не правете така, дори да ви обиждат, подминавайте ги. И ние го правихме. А къде е сега брат ми?". Какво да отговоря?!?!

Какво трябва да се промени?

Първо си мислех, че не трябва да сме като на Запад. Но сега вече си мисля, че трябва да стане като в Америка. Трябва да си въоръжаваме децата, ако искаме да са живи. Да беше имал нещо Мишо, за да се защити...А сега, ще минат 5 години и аз сигурно ще срещна убийците на улицата... 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
16
|
PetrovPP
16 юли 2018, 11:46
5
0
Ама разиба се майката е права. Няма правосъдие! Под ноктите на сина и има кръв от други мъже, но са обвинени тези двамата! И това ако е логика! Нито един от свидетелите не говори за душене, а Михаил е удушен. Нима един 25 годишен млад мъж, 85 кг, хранещ се здравословно и каращ колело по парковете и ходещ в планината може да се остави да бъде удушен от двама ученици по на 65 - 70 кг без да се съпротивлява?! Без дори косъм да падне от главата им!
15
|
нерегистриран
03 юли 2018, 10:02
1
0
До коментар [#14] от "Тресем пачаври":


Ама тука модератори нема има само един бит педерас


"Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации"

О,правен свят! Защо изчезна коментар 7, а остана коментар 14? Или модераторите не знаят кое е вулгарни и нецензорни квалификации? Защото това, което е оставено е точно такова, а изтритите мнения нямат нищо общо с обяснението защо е направено!
14
Тресем пачаври
|
нерегистриран
02 юли 2018, 23:33
0
-3
До коментар [#7] от "ВКС ООД":
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
Поредното падение на този така наречен Върховен съд.
Тази организирана група, наречена върховен съд е зловеща организация, опасна за правата на честните хора.
Единственото спасение от тази групировка е Грузинското-закриване, уволенние без обезщетение, и без право на пенсия, и учредяване на ново.
Дори италинската ндрангета е като тимуровска команда на пионерчета в сравнение със съдебната система, и върховния съд в частност.


Ама тука модератори нема има само един бит педерас
13
Джеймс
|
нерегистриран
30 юни 2018, 09:55
1
-1
До коментар [#10] от "нерегистриран":
"Попита ме дали съм горда, че така съм ги възпитала - да са кротки и добри. Каза ми - когато трябваше да ни учиш да се бием, ти ни викаше - не правете така, дори да ви обиждат, подминавайте ги. И ние го правихме. А къде е сега брат ми?"."

Ако се беше защитил, сега щеше да е съкилийник на Джак Полфрейман - той се е защитил точно от такива, като тези, дето са убили синът и и затова сега е в затвора. Майката да попита големият си син какво друго са можели да направят Джак и нападнатия циганин срещу 16 души, после да го попита как брат му Михаил само с юмруци е щял да се спаси от няколкото души, които са го нападнали?
той не е Джак, а Джок.
12
Адвокат Николай Димитров
|
нерегистриран
30 юни 2018, 09:53
3
-2
До коментар [#11] от "Гневен":
Защо оставам с впечатление, че са ги осъдили, защото не е бил гей?!
А ако беше - какво? щяха да ги оправдаят ли?
разбира се, че съдът щеше да ги оправдае, ако убитият беше гей. Нали са членове на организация за унищожаване на гейове.
11
Гневен
|
нерегистриран
28 юни 2018, 14:30
3
-2
Защо оставам с впечатление, че са ги осъдили, защото не е бил гей?!
А ако беше - какво? щяха да ги оправдаят ли?
10
|
нерегистриран
28 юни 2018, 10:05
6
0
"Попита ме дали съм горда, че така съм ги възпитала - да са кротки и добри. Каза ми - когато трябваше да ни учиш да се бием, ти ни викаше - не правете така, дори да ви обиждат, подминавайте ги. И ние го правихме. А къде е сега брат ми?"."

Ако се беше защитил, сега щеше да е съкилийник на Джак Полфрейман - той се е защитил точно от такива, като тези, дето са убили синът и и затова сега е в затвора. Майката да попита големият си син какво друго са можели да направят Джак и нападнатия циганин срещу 16 души, после да го попита как брат му Михаил само с юмруци е щял да се спаси от няколкото души, които са го нападнали?
9
ЛОЗАН ДА ОБЯСНИ СЪДЕБНИЯ АКТ КАКТО ОБЕЩА ДА ПРАВИ!
|
нерегистриран
27 юни 2018, 19:13
5
-4
ГАФ СЛЕД ГАФ,НО ИНАЧЕ СМЕ ПРИНЦИПНИ !
КОЙ Е ТОЗИ ЛЕЖЕРЕН СЪСТАВ?!
8
111 място
|
нерегистриран
27 юни 2018, 13:52
12
-1
Заговорихме си за справедливо правосъдие и започнаха да изчезват мнения. При това такива, в които има основно линкове към статии в медии (не казвам други, защото някои са си на на собственика на Правен свят).

Поради что, О,правен свят се срамиш да бъде сравнена тази справедлива присъда от 10 и 4.5г. затвор със справедливите присъди от 15, 18 и 20г. на ступалите племенника (който и досега си е съвсем жив) на един депутат от ДПС, със справедливата присъда от 20г. на един дето като се е оказал в положението на Михаил тъй като не е бил от българското стадо е предпочел да се защити от сина на депутат от БСП и с 3 години условно за синът на "уважавани" преподаватели убил жестоко човек по хулигански подбуди?
7
ВКС ООД
|
нерегистриран
27 юни 2018, 12:30
3
-2
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
 
Поредното падение на този така наречен Върховен съд.
Тази организирана група, наречена върховен съд е зловеща организация, опасна за правата на честните хора.
Единственото спасение от тази групировка е Грузинското-закриване, уволенние без обезщетение, и без право на пенсия, и учредяване на ново.
Дори италинската ндрангета е като тимуровска команда на пионерчета в сравнение със съдебната система, и върховния съд в частност.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно