Адвокат Марин Марковски:
Държавата трябва да създаде специален закон срещу фалшивите новини
Няма пречка в изключителни случаи да се приеме, че фалшивата новина, която е обмислена, представлява престъпление и трябва да се потърси отговорност по Наказателния кодекс, смята юристът
Държавата трябва да създаде специален закон срещу фалшивите новини

Адвокат Марин Марковски, снимка: БГНЕС

Държавата трябва да създаде специален закон срещу фалшивите новини. Това коментира за БГНЕС адвокат Марин Марковски. "Този закон трябва да бъде подчинен и на принципа, че всяко действие, което има сериозни обществени последици за гражданите, следва да намери своята санкция. Закон без санкция, то е пожелание, лозунг, намерение, игра с претенции, че ще се прави нещо", коментира юристът. 

"Разбира се, този закон трябва да бъде сериозно обмислен. Няма пречка в изключителни случаи да се приеме, че фалшивата новина, която е обмислена, представлява престъпление и трябва да се потърси отговорност по Наказателния кодекс. В тази връзка е необходимо да се включи в него и специален текст", категоричен е адвокатът. 

Марковски препоръчва да се изготви и механизъм за опровергаване на фалшивите новини. "В закона трябва да се предвиди институция, например към Съюза на българските журналисти, която да има разследващи функции и да излиза със становище, че една новина е фалшива. Любопитно е, че въпросът за фалшивите новини е изследван много внимателно във всички разузнавателни служби, когато има противоборство между отделни държави. Нека се разбере, че тези новини са много сериозно оръжие, което да наруши спокойствието и нормалния ред в държавата", посочи адвокатът. 

"Принципът за истината е решителен за цивилизованото общество. Той е необходим в политиката, правото и обществения живот на всяка една цивилизована държава. Този принцип налага, че трябва да има сериозни реакции на институциите и обществото срещу фалшивите новини, тъй като последиците могат да бъдат много опасни, включително до създаване на напрежение между хората без основание, до заблуда за важни събития в държавата. Понякога фалшивата новина може да съсипе лични съдби", убеден е Марковски. 

По отношение на намерението на Европейската комисия да създаде Кодекс за борба с дезинформацията, Марин Марковски отново смята, че решението е специален закон, всичко останало отново ще има пожелателен характер.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
6
|
нерегистриран
28 юни 2018, 09:28
3
0
Само не мога да разбера защо се намират медии дето да му пускат глупостите на тоя.
Дайте малко трибуна и на някой друг де, стига сте въртели едни и същи - никога никой не е искал да им слуша бъртвежите, а над всичко отгоре от дългото им превъртане из всички медии вече са станали съвсем досадни.
5
Не се шегувай..
|
нерегистриран
28 юни 2018, 09:00
2
-1
До коментар [#1] от "мнение":
Аз смятам, че в закона трябва да се предвиди създаването на Министерство на истината, както и полиция на истината.
Не си правете такива шеги! Има достатъчно политици и кандидати за такива, който са абсолютни неграмотници - няма да схванат иронията, но идеята може и да им хареса.
4
|
нерегистриран
27 юни 2018, 21:09
8
-1
Тоя съвсем е изкукал!
3
Свиньо
|
нерегистриран
27 юни 2018, 20:32
8
-1
Ако се следва подобна "логика" не би имало пречка да се криминализира и дълбокото вдишване...
2
RRR
|
нерегистриран
27 юни 2018, 20:21
7
-1
Горкичкия, съвсем е зазлял.Никога не е бил в час, но явно е западнал здраво.
1
мнение
|
нерегистриран
27 юни 2018, 19:11
5
-3
Аз смятам, че в закона трябва да се предвиди създаването на Министерство на истината, както и полиция на истината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно