Комисията за защита на конкуренцията препоръча:
Да се изготви регистър на собствениците на медии
Като проблем в анализа на медийната среда се откроява насочването на основната част от рекламните бюджети към големите медийни групи, което поставя на изпитание оцеляването на по-малките участници
Да се изготви регистър на собствениците на медии

Да се изготви регистър с информация за реалните собственици на медии и разпространители на медийно съдържание, предлагат от Комисията за защита на конкуренцията. От ведомството са изготвили анализ на пазара и са излезли с изводи и препоръки, с които да се ограничат констатираните негативни тенденции.

Списъкът с реалните собственици в медийното пространство според КЗК е необходим заради установената тенденция за осъществяване на дейност от медийните участници едновременно на няколко медийни пазари. Освен това с регистъра ще са по-ясно видими съществуващите вертикални ефекти и ниво на медийна концентрация, аргументират се от Комисията. Според ведомството като проблем в анализа на медийната среда се откроява насочването на основната част от рекламните бюджети към големите медийни групи, което поставя на изпитание оцеляването на по-малките участници. Затова са нужни ясни правила, ефективен контрол, прозрачни и недискриминационии условия за всички допълнителни финансирания на участници на съответните пазари с публични средства, включително и за целеви средства по програми, категорични са от ведомството.

От КЗК отбелязват, че се наблюдават недобросъвестни практики при отчитането на абонатите на платформените оператори. В резултат на това се влошават пазарните условия и се изкривява конкуренцията на пазара на разпространение на телевизионни програми и телевизионно съдържание. От ведомството препоръчват да се провеждат политики за изчистване на "сивия сектор", за да могат да настъпят пазарните ефекти. Нужни са и промени, с които да се гарантира надеждна информация за тиражите на печатните издания, препоръчват КЗК. От ведомството съветват да се вземат предвид препоръките и предложенията на браншовите организации и заинтересованите страни.

Комисията е информирала за резултатите от своето проучване парламента, кабинета, министрите на икономиката, финансите и културата, за да може всеки от тях да предприеме подходящи мерки, с които да се подобри функционирането на медийните пазари.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
******
|
нерегистриран
17 юли 2018, 12:01
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1
|
нерегистриран
02 юли 2018, 13:13
3
0
Ако регистъра е по медии - списъкът ще е доста дълъг. Ако е по реалния собственик на медията - списъкът изобщо няма да е голям.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно