На първо четене
Депутатите се обявиха за повече публичност в медиите
Неприемането на този законопроект обслужва всички онези, които произвеждат фалшивите новини, обясни депутатът от ДПС Йордан Цонев, който е един от вносителите на законопроекта
Депутатите се обявиха за повече публичност в медиите

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е един от вносителите на законопроекта, графика: Нова телевизия

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Вносители на промените са депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева от парламентарната група на ДПС, а точката бе вкарана като допълнителна в днешното пленарно заседание.

Законопроектът предвижда въвеждане на изискване за задължително разкриване на информация от доставчиците на медийни услуги за техния действителен собственик, както и за начина на финансиране. Вносителите се надяват с тези мерки да доведат до прозрачност на медийния пазар, както и до информираност на обществото относно редакционната политика на медиите. Законопроектът предвижда още изискване за задължително разкриване на информация, идентифицираща лицата, разпространяващи или продаващи печатни издания и на броя на използваните от тях крайни точки на продажба. 

На промените се противопоставиха от "БСП за България". "Няма никакво съмнение, че в България, един от основните проблеми на демокрацията е смесването на политиката и бизнеса. Смесване, което за България често пъти е в недопустими размери. За последните 20 години ние сме извървели път в посока на изсветляване, но той е ужасно недостатъчен. Ако има нещо, което гражданите на България недвусмислено формулират като проблем на системата, това е именно смесването на политиката и бизнеса", посочи народният представител Антон Кутев. Според него в България има конкретни личности, които са се превърнали в символ на това смесване. "Това има основание. Няма как да убедя българските граждани и моите избиратели, че г-н Пеевски не е символ на смесването на бизнес и политика",допълни Кутев. Депутатът посочи още, че няма да подкрепи законопроекта и дори го определи като "следваща крачка в разграждането на държавността". "Ако това беше законопроект, в който не участваше името на Пеевски, очевидно щеше да има своите цели. Между другото, част от тях са изсветляване на имиджа на г-н Пеевски. Но ако той не го беше подписал, щеше да бъде просто един законопроект, който върви във вярната посока и се опитва пътьом да изсветли имиджа на Пеевски. С неговия подпис той става изнасилване на общественото мнение", смята Кутев. 

От ДПС защитиха предложението си. "Законопроектът има ясна цел и тази цел не кореспондира със защита интереса на когото и да било, най-малко на г-н Пеевски. Точно обратното", посочи Йордан Цонев, който е сред вносителите. Според него името на един от вносителите не е основание законопроектът да не бъде подкрепен. "Неприемането на този законопроект обслужва всички онези, които произвеждат фалшивите новини", аргументира се Цонев. В изказването си той призова за въвеждането на ясен регламент относно собствеността и финансирането на медиите, което ще доведе до изсветляването на зависимостите. 

Подкрепа за законопроекта от парламентарната трибуна изразиха още председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов и председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров, пише БГНЕС.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
|
нерегистриран
04 юли 2018, 12:47
4
-3
"Няма никакво съмнение, че в България, един от основните проблеми на демокрацията е смесването на политиката и бизнеса."

А това не е ли преди всичко от основните проблеми на БСП:

Първи вариант: Политика - лидер на БСП, бизнес - техноимпекс.
Втори вариант: Политика - лидер на социалистите в ЕП, бизнес - съпруга с рекламна дейност печелеща от реклами от приватизаторка на ЧЕЗ, която до момента развива и бизнес с печелене на пари от добавката "Станишев". Или политика: лидер на БСП, бизнес - възлюбена правеща филми с дарения направени от приватизирани от партията на нейния възлюбен държавни предприятия.

Все пак другари вие сте ръководители пролетарска партия, а се оказва, че по съвместителство сте и едри капиталисти - експлоататори на трудещите се пролетарии!

Остава също надеждата Правен свят да откликне на призива на Делян Пеевски и да обяви истинския си собственик!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно