Румъния смекчи наказания за подкупни чиновници

Румъния смекчи наказания за подкупни чиновници.От приетите промени ще може да се възползва и лидерът на управляващите социалдемократи Ливиу Драгня, осъден на 3 и половина години затвор за това, че принудил свой подчинен да наеме две жени на фиктивна работа.

Долната камара на румънския парламент гласува късно в сряда законови промени, които декриминализират някои случаи на злоупотреба със служебно положение и намаляват наказания за подкупни чиновници, предаде Ройтерс.

Ако промените влязат в сила, ще отпаднат стотици случаи на злоупотреби, които се разследват в момента. Опозицията и президентът Клаус Йоханис се зарекоха да се борят да не допуснат реформата на наказателния кодекс, като държавният глава обеща да я атакува пред Конституционния съд.

Съгласно промените злоупотребата със служебно положение вече няма да е престъпление, ако прокуратурата не успее да докаже, че е извършена с цел лична облага на чиновника или на неговите най-близки роднини.

Друга промяна предвижда чиновник, който злоупотреби с положението си срещу по-малко от минималната месечна заплата ($474) да не бъде наказателно преследван.

Максималната присъда за злоупотреба със служебно положение се намалява от 7 на 5 г. затвор, а осъдените над 60-годишна възраст ще излежават само 1/3 от наказанието си.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно