На дискусия за промени в Закона за кадастъра и имотния регистър
Съдиите по вписванията поискаха работещ имотен регистър
Нормативната уредба за него е приета преди 17 години, но такъв все още няма
 Съдиите по вписванията поискаха работещ имотен регистър

снимка: БНТ

Съдиите по вписванията у нас настояват за работещ имотен регистър. Нормативната уредба за него е приета преди 17 години, но такъв все още няма. Съюзът на юристите организира дискусия за промени в Закона за кадастъра и имотния регистър, съобщава БНТ.

Юристи настояват да се разпишат задълженията на съдиите по вписванията и да бъде уредена подробна процедура за начина на създаване на предварителни имотни партиди. 

Десислава Ахладова, заместник-министър на правосъдието: Информацията, ако се създаде имотен регистър, в него ще бъде по-пълна, тя ще обхваща един период от 1951г. и когато един гражданин прави справка, той наистина ще има пълната информация за статута на този имот, който проучва, за един период от повече от 50 години назад.

Десислава Михайлова, председател на Българската асоциация на съдиите по вписванията: Основното нещо, което искаме да постигнем, е сигурността по отношение на сделките с недвижими имоти и съответно защитата на гражданския оборот. 

Димитър Танев, председател на Съвета на нотариусите на Нотариалната камара: Това означава незабавно, така както изисква Законът за кадастъра и имотния регистър и в сегашната си редакция, на имотни партиди, на досиета на имота, които да дават възможност за извършване на достоверна справка. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
|
нерегистриран
09 юли 2018, 14:07
0
-1
Не знаех, че няма работещ имотен регистър. Как работи и друг въпрос.
2
|
нерегистриран
08 юли 2018, 09:21
4
-14
"Съдиите по вписванията не са съдии."

Народна мъдрост
1
|
нерегистриран
07 юли 2018, 20:00
8
-6
Много задружна гилдия.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно