Бивш премиер на Пакистан осъден за корупция

Пакистански антикорупционен трибунал произнесе отдавна очакваната присъда по дело за корупция срещу бившия премиер Наваз Шариф, като го осъди на 10 години затвор заради покупка на луксозни апартаменти в Лондон. Шариф, който е в Лондон с болната си съпруга, не присъстваше в съдебната зала и беше осъден задочно, посочва Ройтерс. 

Малко вероятно е Исламабад на поиска екстрадирането му, а самият бивш премиер нееднократно е заявявал, че един ден  ще се върне в страната, за да се яви на другите процеси срещу него. Това е първата присъда срещу бившия премиер, срещу когото се водят редица дела, откакто беше отстранен от власт от Върховния съд миналата година заради укриване на активи в чужбина. Присъдата е сериозен удар за партията му преди парламентарните избори този месец. 

В писменото си заключение съдия Мохамад Башир заяви, че Шариф и семейството му не са могли да докажат произхода на парите, използвани за покупката на  няколко луксозни имота в Лондон през 90-те години на XX век и не са декларирали сделките пред данъчните власти.  

По същото дело, дължащо се на разкрития от т.нар. Панамските документи, дъщерята на Шариф - Мариам, смятана от мнозина за негов политически наследник, бе осъдена на седем години затвор, защото предоставила фалшива информация на разследващите. Съпругът ѝ Мухамад Сафдар - депутат от партията на Шариф Пакистанска мюсюлманска лига получи присъда от една година затвор. Освен това съдията наложи глоба от 8 милиона британски паунда на Шариф, а на Мариам - 2 милиона паунда, и нареди имотите на фамилията  в Лондон да бъдат конфискувани в полза на пакистанското правителство.

Партията на Шариф заклейми присъдата като тежка несправедливост спрямо популярния бивш лидер и призова привържениците си да проявят сдържаност и да гласуват за нейните кандидати на изборите на 25 юли. Бившият премиер и дъщеря му са в Лондон, където съпругата на Шариф - Кулсум, се лекува от рак и е в кома след сърдечен удар миналия месец. Присъдата срещу 68-годишния Шариф заплашва да сложи край на кариерата на един от най-влиятелните пакистански политици за последните четири десетилетия, в които той три пъти е бил министър-председател.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно