Унгария награди уволнения френски посланик и го нарече приятел

Унгария награди с държавна награда френския посланик Ерик Фурние в признание за усилията му в развиването на двустранните отношения малко след като дипломатът беше заменен заради изтекли в пресата похвали за миграционната политика на Будапеща, предаде Ройтерс.

Фурние бе награден с Командорски кръст на Ордена за заслуги на Унгария, съобщи външното министерство в Будапеща. Държавната наградата е присъдена от президента на страната Янош Адер. Връчвайки ордена, унгарският външен министър Петер Сиярто определил като окуражителна изненада, че някои дипломати са успели да запазят здравия си разум по време на често емоционалните политически дебати в Европа, според съобщение на сайта на министерството. Министърът добави, че Унгария, която е един от най-категоричните противници на имиграцията в Европа, има нужда от съюзници, и че Фурние е неин приятел.

Самият бивш посланик заяви, че целта му е била да разсее редица неправилни представи за Унгария и само се опитвал да информира френското правителство за реалното състояние на нещата.

Президентът на Франция Еманюел Макрон нареди Фурние да бъде отзован, след като в медиите беше публикувано поверително писмо, изпратено лично до Макрон, а също така до министерството на външните работи и институциите на ЕС. В него дипломатът нарича подхода на Унгария към решаването на миграционния проблем "образцов", и отбелязва, че "унгарците са преусетили проблемите, които влече със себе си притока на нелегални мигранти". Посланикът се застъпил и в подкрепа на някои конституционни поправки, отнасящи се до политиката спрямо живеещите на територията на Унгария мигранти и защитата на християнската култура и призовал да не се взимат репресивни мерки срещу Будапеща.

Ерик Фурние е посланик в Унгария от 2015 г. Сега според министерството на външните работи на Франция 58-годишният дипломат се готви да напусне държавната служба. Съгласно президентски указ от 30 юни мястото му в Будапеща ще заеме жена - Паскал Адреани, припомня ТАСС.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно