Радослав Димов, районен прокурор на София
Телефонните измами в София намаляха почти два пъти за година*
По обвинителни актове от тази година са били постановени само пет оправдателни присъди, като срещу всички от тях са подадени протести, категоричен е обвинителят
Телефонните измами в София намаляха почти два пъти за година*

Тези дни се разшумя около двама души, измамени по телефона с общо 1,6 млн. лв. Докъде са разследванията?

И по двата случая се извършват активни действия по разследването. След събиране на достатъчно доказателства ще се пристъпи към повдигане на обвинения на извършителите и вземане на адекватна мярка за неотклонение.

При предишна голяма телефонна измама в София – на пенсионера Владимир Зюмбюлев, дал 116 хил. лв., бяха заловени трима души – братовчедите Николай и Сергей Николови и мулето им Георги Георгиев. Докъде е делото?

Разпитани са множество свидетели, назначени са експертизи, като предстои разпит и на други запознати със случая лица, включително и по делегация. Делото се отличава с фактическа сложност и това обуславя по-продължителното разследване.

Колко са делата за телефонни измами в СРП и по колко има обвиняеми и осъдени към сегашния момент?

За 2017 г. заявените телефонни измами и опити за такива са били 281, като този брой е около два пъти по-малък в сравнение с 2016 г., когато са били 515. От началото на 2018 г. досега са около 130 броя.

За периода от 2017 г. досега са осъдени 8 души и са повдигнати обвинения на 11 души.

Спецификата на този вид престъпления, обстоятелството, че напоследък извършителите действат от чужбина, с чужди телефонни номера и чрез подставени лица - т.нар. мулета, затруднява разкриването им.

Какви схеми използват?

От практиката се установява, че извършителите на телефонни измами стават все по-изобретателни в начините, чрез които формират неверни представи у пострадалите. Така през 2015 и 2016 г. най-често използваният предлог за измама е бил "тежко пострадал роднина, за когото е необходимо да се направи скъпо струваща операция" или "реализирана катастрофа, от която е пострадал близък".

Други способи за измама са искане на парични суми под предлог "заразени близки роднини с тежка болест", "злополука на работно място" и "нужда от пари за освобождаване на колет".

В последните месеци зачестяват случаите, в които извършителите се представят като органи на полицията и твърдят, че "се провежда полицейска операция за задържане на телефонни измамници" и искат предоставяне на сума, която да послужи за задържането им.

Искам да обърна внимание на вашите читатели, че нито полицията, нито прокуратурата биха използвали подобни способи за разкриване на този вид престъпления и гражданите по никакъв начин не трябва да се доверяват на такива телефонни обаждания.

През миналата година въведохте заповед случаите на домашно насилие да се докладват заедно с предишните сигнали срещу сочения за извършител. Наскоро моделът бе копиран от главния прокурор Сотир Цацаров, който го въведе във всички районни прокуратури. Колко дела, образувани след сигнали за домашно насилие, имате?

За съжаление, често сме упреквани, че реагираме, след като се е случило някакво противоправно деяние, но обществото трябва да знае, че правото се основава на принципа, че първо се пораждат някакви обществени отношения и след това се създава нормативната им уредба. Правото е система от правила, които уреждат вече съществуващи отношения. Наказателното право не прави изключение.

Прокурорът няма право да стои безучастно, когато законът се нарушава по такъв груб начин в случаите със заканите за убийства и домашното насилие. Тогава, за да предотвратим настъпването на по-тежки противоправни последици, трябва да реагираме максимално бързо и адекватно. В тази насока създадох заповедта.

Не мисля, че главният прокурор е копирал идеята. Заповедта, която той издаде, е доста подетайлна и по-всеобхватна с оглед прилагането ѝ на територията на цялата страна.

Борбата с престъпността е трудна. Това е стимул да работим и макар да съм наясно, че не можем да предвидим действията на лицата, занимаващи се с противоправна дейност, следва да се стараем да наложим превенция, която да накара хората да се замислят, преди да извършат нещо.

След издаването на заповедта на г-н Цацаров в СРП са постъпили 84 сигнала за извършено домашно насилие, като са образувани 21 досъдебни производства. Има и 33 сигнала за отправени закани с убийство, от които са образувани 31 досъдебни производства, а за нарушена заповед за защита от домашно насилие са постъпили 33 сигнала, като по всички са образувани досъдебни производства. Тези данни сочат, че създадената от главния прокурор система дава своите резултати.

Какви са най-честите и многобройни дела в СРП?

Най-многобройни са делата, образувани и водени за извършени престъпления против собствеността - кражби, грабежи, присвоявания, обсебвания. Голям обем от работата на прокурорите при СРП представляват и наказателните производства за притежание и употреба на наркотични вещества.

Искахте увеличаване на броя на съдебните служители в прокуратурата заради дисбаланса спрямо броя прокурори. Постигнахте ли го?

Действително съотношението прокурор - съдебен служител в Софийската районна прокуратура е много ниско - 1 към 0,81, докато в по-голямата част от прокуратурите на районно ниво в страната то е в полза на съдебните служители.

Докато се помещавахме в старата сграда на районния съд на бул. "Драган Цанков", беше невъзможно да се иска увеличаване на щата за деловодители поради липса на възможност за обособяване на работни места.

След като миналата година се преместихме в новата сграда на бул. "Ген. Скобелев", беше извършен цялостен анализ на работата и натовареността на деловодството. Въз основа на това в най-скоро време ще направя предложение до Висшия съдебен съвет за разкриване на допълнителни бройки, за да може посоченото съотношение да стане поне 1 към 1, което ще допринесе за по-бързото и качествено правораздаване.

При встъпването си в длъжност посочихте, че СРП има голям брой върнати дела и оправдателни присъди. Променихте практиката наблюдаващият прокурор да не се явява по делото. Какви са резултатите?

Винаги съм имал становище, че наблюдаващият прокурор по конкретно дело може най-качествено и най-добре да защитава обвинителната теза в съда, доколкото познава конкретния случай в подробности, наблюдавал е разследването и е давал указания за събиране на доказателства от неговото начало.

По отношение на върнатите дела от съда за допуснати съществени процесуални нарушения следва да се отбележи, че от началото на годината те са спаднали с повече от 50% в сравнение със същия период за миналата година.

Към настоящия момент продължава да се наблюдава тенденция за относително висок брой оправдателни присъди.

Би трябвало да се има предвид, че те са постановени по стари дела, обвинителните актове по които са изготвени преди една и повече години. Системата, въведена от настоящото ръководство на СРП, ще даде своите резултати след определен период от време, в който делата, внесени в съда, ще бъдат защитавани изцяло от наблюдаващите прокурори. Следва да се изтъкне, че по обвинителни актове от тази година са били постановени само пет оправдателни присъди, като срещу всички от тях са подадени протести.

Каква е средната натовареност на един прокурор от СРП?

За първото шестмесечие на 2018 година на прокурорите от СРП са били разпределени общо над 45 000 преписки и досъдебни производства. Което означава, че средно един колега наблюдава около 300 преписки и дела. Това говори за голяма натовареност на магистратите в София, което се обуславя от съсредоточаването в столицата на много граждани, търговски дружества и институции.

*Интервюто препечатваме от в-к "24 часа"

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
|
нерегистриран
28 юли 2018, 02:54
0
0
В пловдив такава заповед има от 10ина години по отношение на всички новопостъпващи преписки. Алоу српто нищо ново
2
Паисий
|
нерегистриран
18 юли 2018, 09:23
1
0
Цацаров е уникален главен прокурор. Убеден съм, че втори като него няма да има, просто няма да могат да намерят подобен индивид. В неговите "указания", (слагам ги в кавички, защото са пълни смехории), е записано, че при определени условия прокурорът сам сваля сведения от пострадалото лице. Прикрепена е примерна бланка към "указанието". Бих искал да попитам колегите - юристи, каква е разликата, когато сведенията се свалят от полицейски служител върху празен, (кариран или бял) лист и когато същото се извършва върху нарочна бланка от (дежурен) прокурор? В кой от двата случая написаното има по - голяма тежест? Няма да е лошо да поискаме разяснения по този въпрос от г - н Цацаров?!
1
|
нерегистриран
10 юли 2018, 16:28
2
0
Не че полицията работи по-добре или че и това което хванат софийските съдии не го пускат. Просто станаха по-малко тези, дето се връзват. А хората продължават да звънят по телефоните - напълно безнаказано. По-нагли и по-агресивни от всякога!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно