Съдът: Не е обида, че Катанов е лакей

Квалификациите "лакей на олигархията" и "протеже" не са обида и не накърняват достойнството на дясната ръка на енергийния бос Иво Прокопиев – финансиста и член на контролната комисия на партията на олигархията "Да, България" Юри Катанов.

Това става ясно от мотивите, с които Софийският районен съд отхвърля претенциите на Катанов спрямо Агенция Монитор. Решението на съда е от края на юни и напълно оневинява екипа на изданието, посочвайки, че сме си свършили добросъвестно работата.

Миналата година финансистът и дясна ръка на олигарха Прокопиев заведе иск срещу Агенция Монитор заради статия, че съди евродепутата Николай Бареков за 60 бона. В материала беше цитиран самият евродепутат, който в писмо до медиите алармира, че Прокопиев и лакеят му Катанов се пробват да го заглушат с наказателни акции под формата на искове заради разкритията му за съдебната мафия, както и за участието на Катанов в схемите на разградския бос. Резултатът бе, че дясната ръка на Прокопиев се пробва да запуши и нашата уста, като заведе иск с твърденията, че изданието го е наклеветило, а квалификациите, цитирани в статията, са обидни. В опит да предизвика съчувствие финансистът и новопръкнал се партиец дори закарал свой семеен приятел в съда, който обявил, че "статията се понесла много тежко от ищеца, тъй като прякорът Лакей бил за цял живот", става ясно от съдебното решение. В него е цитирано и друго твърдение на въпросния свидетел: "Ищецът след статията не могъл да си намери друга работа, тъй като навсякъде в интернет пространството е разпространено прозвището Лакей. 

Дали Катанов наистина се е пробвал да напусне доходоносната работа при своя ментор Прокопиев не е ясно, но за сметка на това съдът е категоричен, че искът му е неоснователен, както и че при създаването на материала Агенция Монитор категорично не го е наклеветила, защото добросъвестно си е свършила работата, направила е проверка и коректно е цитирала самия Бареков при използването на квалификациите. Що се отнася до самите определения съдът е категоричен, че "посочените в статията изрази "лакеят на олигархията" и "протежето му Ю.К. не са от такова естество да накърнят достойнството на личността на ищеца".

"Съгласно практиката на Европейския съд по правата на човека, недопустимо е ограничаването на свободата на изразяване, в случай че отправената към публичната фигура критика разкрива слабости и недостатъци в неговата работа или касае аспекти от обществената дейност на съответното лице, какъвто е настоящият случай", се казва в мотивите към решението.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
...
|
нерегистриран
10 юли 2018, 07:54
0
-1
Думата лакей не е обидна-това е професия като всяка друга.
Апропо, Пълно е с лакеи съдии и прокурори. Недалеч от ЦУМ има цял лакейски съд.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно