След като дебатът бе подновен и в Пленума на ВСС
Три нови места за съдии разкриват във ВАС
Лозан Панов и Атанаска Дишева направиха нов опит да бламират искането на Георги Чолаков за допълнителни щатове за магистрати
Три нови места за съдии разкриват във ВАС

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) окончателно одобри разкриването на три нови щата за съдии във Върховния административен съд (ВАС) по молба на председателя на съда Георги Чолаков.

Още във вторник (10 юли) казусът бе обсъден обстойно по време на заседанието на съдийската колегия на ВСС. И тогава, както и днес, тримата явни противници на искането на Георги Чолаков бяха председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, Атанаска Дишева, която допреди да влезе във ВСС бе върховен магистрат именно във ВАС, и Олга Керелска.

С представянето на точката пред съдебните кадровици Лозан Панов веднага поднови дебата от вторник и изложи повторно аргументите си "против" искането на председателя на ВАС.

Според Панов освен, че липсвали средасва за осигуряване на бройките, създаването на аналитично звено не било аргумент за разкриване на нови бройки за съдии. "Във ВКС има такова звено, но то не бе създадено чрез разкриване на нови бройки, а чрез трансформиране", заяви председателят на ВКС и отновно наблегна на аргумента си, че върховните съдии у нас са прекалено много за намаляващото население на България.

Главният прокурор Сотир Цацаров взе думата и изрази недоумението си – какво в случая цели повторното дебатиране по казуса с едни и същи аргументи."Пред нас е поставено решение на съдийска колегия, следователно решението е гласувано и прието. Какво предлага господин Панов? С гласовете на прокурорската колегия да решим дали искането е основателно? След като съдийската колегия го е решила, откъде накъде ние с колегите от прокурорската колегия ще блокираме това решение?", попита Цацаров.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев допълни:

"Аз ще започна оттам, откъде зазвърши главният прокурор. Решението бе взето с мнозинство от 9 гласа "за". Но трябва да се каже още нещо – няма върховен съд в света, който да е първа инстанция. На трето място – г-н Панов, цитирате цифрите както дяволът чете Евангелието", заяви Магдалинчев и отново цитира статистиката, която сочи, че от началото на годината във ВАС са постъпили около 8 000 нови дела, въпреки тенденцията за намаляване на населението у нас.

И Атанаска Дишева, доскорошен съдия във ВАС и отявлен противник на искането за увеличаване на щатовете там, се намеси. "Няма да решим проблемите на съда с разкриването на тези 3 бройки. Ще гласувам "против" увеличаването заради целта – създаването на аналитично звено във ВАС. Това е изключително нецелесъобразно и тенденциозно. С разкриването на тези 3 бройки не се цели намаляване на натоварването на останалите колеги", изказа се Дишева.

Въпреки поредния опит искането на председателя на ВАС да бъда бламирано, 20 кадровици от 23 присъстващи на Пленума, подрекпиха разкриването на трите нови щата в съда. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
10
Раздут щат!
|
нерегистриран
16 юли 2018, 21:30
3
-1
Защо не се отчитат написаните дела от 50-те правни помощници във ВАС? При 100-130 дела годишно на щат (съдии и помощници - около 140 щата), трябва ли още щатове или има друга идея? Много щатове - малко работа и поече светски живот, екскурзии,почивки и т.н.
9
времето на прокзит-а наближава
|
нерегистриран
13 юли 2018, 08:40
4
-3
"Главният прокурор Сотир Цацаров взе думата и изрази недоумението си – какво в случая цели повторното дебатиране по казуса с едни и същи аргументи."Пред нас е поставено решение на съдийска колегия, следователно решението е гласувано и прието. Какво предлага господин Панов? С гласовете на прокурорската колегия да решим дали искането е основателно? След като съдийската колегия го е решила, откъде накъде ние с колегите от прокурорската колегия ще блокираме това решение?", попита Цацаров."
Ще започне да се сеща. СК вече е взела решение и на ПК не й е работата да решава кадровите въпроси на съдилищата, т.е. прокуратурата изобщо няма място в съдебната система или поне не следва да съществува общ пленум на СК и ПК. Двете трябва да са абсолютно самостоятелни и независими една от друга, без да се налага да вземат каквито и да било съвместни решения.
8
ot dans i koi ......
|
нерегистриран
12 юли 2018, 17:31
7
-3
Dali shte se izkazva Cacarov ili Magdalinchev razlika nqma nikoga v izkaza i stanovishteto ! Mnogo se dupite be hora ,mnogo be ,ama toi si otivaaaaa ,Magnitski tropa samo sko pak dade vik za Cvetan Vasilev ! Zatova e tih i krotak ,kadruvaneto mu e v kravta !
7
Bace
|
нерегистриран
12 юли 2018, 17:27
7
-1
Dano vece VAS zapochnat da si pishat resheniyata v srok ,che po 3-4 meseca ne im sigat !
6
|
нерегистриран
12 юли 2018, 14:15
10
-10
явно цацаров си отглежда тролове
5
Банален народен фолклор
|
нерегистриран
12 юли 2018, 13:46
14
-4
За всяка свиня идва Коледа
4
|
нерегистриран
12 юли 2018, 12:55
15
-21
Хейтъри, каквото и да тиражирате, Ат. Дишева си е напълно права !
Обявената цел на мероприятието, както и само то, са смешни и тъжни.
Грехота е да се харчат тези несъществуващи пари.
3
срамота
|
нерегистриран
12 юли 2018, 12:35
19
-12
Позицията на трима бивши /слагам и Панов, защото той съдийска работа на върши/ съдии по въпроса, аргументирана с това, че върховните съдии били много на брой е срамна. Броят на съдиите е прекомерен или недостатъчен според делата, които постъпват. В качеството си на председател на ВКС Панов да е искал закондателни промени, случайно. Нормално ли е върховни съдии да решават по 200-250 дела в годината? Като обичат да давт примери тези трима колеги, защо не посочат чуждестранни върховни съдилища с подобна натовареност? Защото всичко, което точно те правят е да се блокира дейността на ВСС.
2
|
нерегистриран
12 юли 2018, 12:13
21
-9
Какво да се очаква от лебедоид?
1
|
нерегистриран
12 юли 2018, 12:11
21
-12
Тоя Панов още ли е в съдебната система?!?! Бях останал с впечетлението, че отдавна вече е изгонен и членува в „Дай България” или някаква друга НПО-подобна партия.
Колкото до Дишева....е, как да прости, че я хванаха с апартамента?!?!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно