Депутатите сложиха спирачка на рекета с жалби

Своеобразна спирачка на един от основните механизми, чрез които грантаджийски НПО-та рекетират строителни предприемачи и спират проектите им, сложиха депутатите. Те приеха на второ четене промени, с които вдигат символичните досега такси за обжалване в съда. Мярката е отдавна обсъждана като възможност да се ограничат безпредметните искове, които имат за цел да блокират съдебната власт или обществена поръчка или проект. На промените веднага скочиха обаче от скандалния Български хелзински момитет, както и няколко други грантово обвързани организации. Причината е прозаична – голяма част от НПО-тата се прехранват от блокиране на обществени проекти и организиране на протести и подобна мярка би оскъпила "дейността" им.

С протестен клип срещу промените във "Фейсбук"се появи и псевдоекологът Тома Белев, който е известен с организирането на протести срещу големи инвестиционни проекти у нас, докато в същото време самият Белев няма проблем да работи с "бизнесмени като Иво Прокопиев, предизвикал една от най-големите екокатастрофи у нас – тази в Меричлери. Градчето буквално бе пометено от вълна заболявания на епилепсия, след като "Каолин‘ започна добив района, но въпреки становищата на РЗИ и десетките загинали и болни, нито една от грантовите екоорганизации не прояви интерес към казуса. Затова според медийни разследвания целта на т.нар. "зелени" НПО-та не е опазване на околната среда, а обслужване на икономическите интереси на техните ментори. Един от способите за подобни дейности е именно заливането на съда с всевъзможни жалби, които да блокират даден проект или поръчка.

Затова със свое решение от четвъртък депутатите приеха на второ четене промени в Административнопроцесуалния кодекс. Увеличението ще е минимално, но до известна степен ще ограничи практиката чрез жалби да се спират обществени поръчки. С новите текстове таксите за физическите лица стават от 5 лв. на 70 лв., а тези за юридическите лица от 75 лв. на 370 лв. Според разпоредбите когато има определяем материален интерес по делото се дължи такса, определена като процент от интереса. За гражданите, едноличните търговци, организациите, държавните и общинските органи и за други лица, осъществяващи публични функции и организации, предоставящи обществени услуги, таксата е в размер 0,8 на сто от материалния интерес, но не повече от 1 700 лв., а в случаите, когато материалният интерес е над 10 000 000 лв. - таксата е в размер 4 500 лв.

Независимо дали по делото има определяем материален интерес или не, таксите при касационно обжалване по дела за пенсионно, здравно и социално осигуряване са 30 лв. за гражданите и едноличните търговци и 200 лв. за организациите, държавните и общинските органи и за други лица, осъществяващи публични функции и организации, предоставящи обществени услуги. Пред "Монитор" депутати коментираха, че приетото е добро като насока, но за съжаление промените в АПК няма да успеят напълно да преустановят практиката по блокиране на големи проекти с безпредметни жалби. Мярката няма да ги спре, защото въпросните организации получават сериозно финансиране и тези по-високи такси не им представляват проблем, категорични са неродните представители.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно