Решение
Съдийската КАК се увеличава с двама от професионалната квота
Всички нови членове на Комисията не трябва да имат дисциплинарни наказания и висящи дисциплинарни производства, както и да не се намират в конфликт на интереси и да са действащи магистрати през целия си мандат
Съдийската КАК се увеличава с двама от професионалната квота

Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) се увеличава с двама членове от квотата на действащите магистрати. Това решиха с мнозинство днес членовете на Колегията по предложение на Вероника Имова.

"С оглед нарасналия обем от работа, което личи и от наличните статистически данни, които обаче не са пълни, тъй като съдържат само планираните атестирания, увеличението е належащо. Предстоят и извънредни атестирания. Но така или иначе имаме вече откритите процедури в конкурса за повишаване в апелативните съдилища, за несменяемост, периодични процедури. На новата комисия КАК и предстоят 474 процедури по атестиране извън тези, които предстоят и са обявени, което налага да предложим на съдийската колегия да измени и допълни свое решение", обясни Имова и посочи какви са конкретните й предложения, свързани с увеличението на числения състав, разпределението по квоти и критериите към кандидатите.

Първоначалното предложение бе численият състав на членовете на КАК от професионалната квота, да се увеличи от 11 на 13, като 10 от тях да са от общите съдилища и 3 от административните. "С това се цели оптимизиране на дейността на Комисията", поясни Имова.

Второто предложение е за приемане на правила за избора на членовете на КАК от квотата на действащите магистрати, като се предлага въвеждането на квотен принцип по критерий специализиция по материя.

Не се предвиждат изменения в броя на членовете на КАК от съдийската колегия. Както и досега те остават шестима.

Сред критериите при избора на членове на Комисията фигурират новостите – кандидатите да нямат наложени дисциплинарни наказания, да нямат висящи дисциплинарни производства, както и да не са в конфликт на интереси с функции и дейности на КАК.

Красимир Шекерджиев, който е и зам.-председател на съдийската КАК, изцяло подкрепи предложението за увеличаване на броя на членовете й от професионалната квота. Той се мотивира с увеличилия се брой на предстоящите атестации и подкрепи нарастването на числеността да е точно с двама магистрати. Шекерджиев предложи обаче двамата съдии, с които да се увеличи Комисията да са със специалност гражданско право, тъй като най-много атестации се провеждат именно на граждански съдии.

Георги Чолаков внесе още един нюанс – избраните за членове на КАК да са действащи магистрати през целия си мандат и да не им предстои навършване на пенсионна възраст в рамките на едногодишното им членство в Комисията.

Атанаска Дишева не допусна да има изненади и се обяви "против" увеличението на членовете на КАК, тъй като го намирала за необосновано. Необходимо било да се преосмисли виждането за критериите за определянето на членовете на КАК изобщо. Забележки Дишева отправи и по отношение на всички предложени критерии за избор на членове на Комисията. Според нея те са нецелесъобразни и противоречиви.  

Олга Керелска застъпи същата теза – няма да е ефективно увеличаването на членовете на КАК, макар че атестациите се увеличават.

Севдалин Мавров предложи процедурно казусът да се отложи. С 4 на 6 гласа не бе подкрепен.

В крайна сметка Колегията увеличи членовете на КАК с двама нови членове, като Общото събрание на ВАС ще избира двама от тях, Общото събрание на ВКС пък ще излъчва 5 съдии, специалисти по гражданско право, 4 – по наказателно и 2 – по търговско. Новите членове на Комисията не трябва да имат дисциплинарни наказания и висящи дисциплинарни производства, както и да не се намират в конфликт на интереси и да са действащи магистрати през целия си мандат, обединиха се още кадровиците. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
|
нерегистриран
18 юли 2018, 20:41
0
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1
|
нерегистриран
17 юли 2018, 22:49
4
-1
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
 

Спомени от една приятелка на Стефка Бумбалова - майката на К. Шекерджиев
|

Майката на "големия съдия" Красимир Шекерджиев е Стефка Бумбалова. Тя беше известна в Софийския районен съд (тогава той се намираше в Съдебната палата)като много мързелива и много слабо подготвена юристка. Затова председателите на СРС Елена Димова и Тодор Тодоров направиха опит да я уволнят. Но тя намери връзки в Градския комитет на БКП. Връзките й бяха по-особени. Все пат тогава Бумбалова беше млада и яка.

Като дойде демокрацията Бумбалова се "сближи" с един от многото министри на правосъдието и се намести в Инспектората на Министерството на правосъдието. Но след време новият министър на правосъдието Васил Гоцев я уволни - заради това, че се занимаваше само с интриги и мръсотии в министерството. Тя обаче надуши, че Филчев е силният човек в министерството и отиде да му плаче, колко е нещастна. Филчев е добра душа и доста наивен, и я върна на работа, макар и трудно.

След като Филчев стана главен прокурор Бумбалова отново отиде при него да му плаче и да го моли да я вземе със себе си в прокуратурата. - Защото тя "искала да работи за него", моля ви се. Наивникът Филчев отново я спаси, като я направи прокурор в главна прокуратура.

Впрочем кариерата на "големия съдия" Кр. Шекерджиев се дължи пак на Филчев. Бумбалова публично се хвалеше, че е уредила маминото си синче на държавен изпит при Филчев, който му писал "много хубава оценка". След това пак Филчев й помогна маминото детенце Шекерджиев да бъде повишен от Висшия съдебен съвет и да прескочи едно стъпало в съдебната иерархия. Само че този път хитрата лисана Бумбалова действа чрез заместника на Филчев - покойния зам.-главен прокурор Христо Манчев.

За благодарност след като напусна Филчев Бумбалова първа стана и на общо събрание на прокурорите от ВКП заяви, че с радост се е отървал от игото на Филчев, който я репресирал но сега Бумбалова щяла отдаде всички сили и енергия за новия главен прокурор, слънцето Борис Велчев. Всички бяхме поразени от вероломството и подлостта на Бумбалова. Освен това Филчев я беше включил и в една група прокурори, които ходиха в чужбина да укрепват отношенията с Европа. А други си останахме в България да работим за тоя дет духа.

Та това е накратко професионалната кариера на "големия съдия" Шекерджиев. Крушата не пада по-далеч от дървото. И той като майка си прави кариера с подлост и интригантство и се представя за голям йорист, когато е всъщност едно посредствено, но затова пък коварно юристче. Да живей другаря Шекерджиев ! Да ви е сладко !
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно