На второ четене
Данъчните дела ще се гледат в цялата страна
Решението на административния съд по дела, по които се обжалват установени с ревизионен акт публични вземания в общ размер на 750 лв. за гражданите не подлежи на касация, решиха още депутатите
Данъчните дела ще се гледат в цялата страна

Окончателни промени в подсъдността на данъчните дела приеха в сряда народните представители. С измененията в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), след гласуването на второ четене на промените в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), жалбите срещу актове на данъчните ще се гледат от административните съдилища в цялата страна, а не както досега - само в Coфия, Пловдив, Варна, Бургас и Beлиĸo Търново.

В началото на дебата при второто четене на промените в пленарна зала се оформи кратко напрежение, тъй като при последното разглеждане на цитираните изменения в парламентарната правна комисия, вносителят им – председателят на Комисията Данаил Кирилов – е гласувал "против" собствените си предложения. А мотивът вносителят да отстъпи крачка назад  е, че от Националната агенция по приходите (НАП) са се оплакали, че не разполагат с достатъчно експерти юристи на терен по места, което щяло да доведе до по-висок разход на държавни средства за командироване на специалисти и наемане на нови.

Народният представител от левицата Крум Зарков пръв взе думата при старта на дебата и заяви своята изненада от решението на Кирилов да гласува отрицателно по собственото си предложение, което, освен това, е и едно от най-важните за самите административни съдии, както стана ясно и от думите на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков. Той присъства на всички обсъждания, свързани с промените в АПК, включително и на днешното пленарно заседание в Парламента, за да представи визията на колегите си за целените реформи. 

"Промяната в седалището на данъчните дела беше посрещнато с аплодисменти. Това беше пробив. Всички знаят, че всеки път когато сме се опитвали да променим тези разпоредби сме срещали отпор от страна на НАП и Министерство на финансите (МФ). Аргументите на НАП са логични, но трябва да бъдат оспорени. Ако за НАП е трудно да пътува, то за гражданина е още по-трудно. Гражданинът е въвлечен в този процес инцидентно. Ние бяхме потресени, че в последния момент този текст беше отхвърлен от самите му вносители", заяви Зарков.

Данаил Кирилов от своя страна отговори и уточни, че между обсъждането на въпроса в правна комисия и настоящото пленарно заседание нещата очевидно са придобили завършен вид и се е стигнало до консенсус.

"В ГЕРБ не подкрепихме предложението на вносителя, тоест моето предложение. Дебатът беше много разгорещен при второто четене в комисията по правни въпроси. През последната седмица се проведоха специални дебати между ВАС, МФ и данъчната администрация. Постигнат е консенсус в посока да се промени подсъдността към всички административни съдилища", обяви Кирилов, но уточни, че Министерството на финансите е поставило условие тези промени да влязат в сила веднага, за да се видят преимуществата и недостатъците още в средата на бюджетната година и ако се налагат корекции, то проблемите да се предотвратят още в плановете за следващата бюджетна година.

Кирилов предложи още и редакция на предложението за подмяната на подсъдността – делата да се разглеждат по седалище или постоянен адрес на жалбоподателя, но към момента, в който е извършено първото фактическо действие на органа по приходите, а не по седалището, където е подадена жалбата.

Христиан Митев, зам.-председател на парламентарната правна комисия, подкрепи предложението на Кирилов – да се промени подсъдността на данъчните дела, но веднага. Той подкрепи и по-рано изложената от председателя на ВАС теза, че всяко териториално разделение на НАП разполага с юристи и не е вярно твърдението на данъчните, че смяната в подсъдността би довела до повишаване на държавните разходи за път и наемане на нови специалисти, с каквито не разполагат по места.

Георги Чолаков подкрепи идеята за редакция на предложението. "С тази редакция се държи сметка за разходите както на гражданите, така и на данъчния орган", поясни Чолаков и благодари на народните представители за тази "важна съществена промяна за доближаване на административното правораздаване до хората и за по-бързо и качествено правораздаване".

В крайна сметка предложението за изменение в подсъдността на данъчните дела, при това веднага, бе подкрепено единодушно и така те вече ще се гледат във всички 28 административни съдилища в страната.

Със 128 гласа "за", 0 "против и 10 "въздържали се" народните представители приеха новата подсъдност на делата да важи за обжалването на всички актове по ДОПК - по обжалването на действията за обезпечаване на доказателства, на отсрочване и разсрочване на публични вземания, на обезпечения на публични вземания и свързаните със защита срещу принудително изпълнение.

Втори важен акцент се открои при днешното обсъждане – дали решението на административния съд по дела, по които се обжалват установени с ревизионен акт публични вземания в общ размер на 750 лв. за гражданите и в размер до 4 000 лв. за юридическите лица да подлежи на касационна проверка.

Крум Зарков от левицата заяви, че категорично се противи на идеята да се въведе ограничение за гражданите и фирмите за касационно обжалване. "Дали става дума за 750 лв. или за 750 млн. лв. няма значение", заяви Зарков.

Актове до 750 лв. са несъществени – контрира Данаил Кирилов. "Освен това въпросният акт е минал през съдебен контрол – два пъти. Смятам, че в този случай действително разходите по обжалването и за двете страни ще са по-големи от самата стойност на акта", категоричен бе председателят на правната комисия.

А резултатите показаха, че 85 народни представители подкрепят идеята за отпадане на възможността за касационно обжалване на актовете до 750 лв. за граждани и до 4 000 лв. за юридически лица. "Против" отпадането на тази възможност бяха  54 народни представители, а четирима се въздържаха да дадат вот. Така ревизионни актове с малък материален интерес остават само на една инстанция.

Окончателно бе приета и поправка в АПК, според която "държавната такса за касационно обжалване се определя по реда на АПК върху определяем материален интерес, според обжалваното публично вземане".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
7
Трикса
|
нерегистриран
26 юли 2018, 19:03
3
-1
Във всички офиси на ТД на НАП има поне двама юристи. Дали не не могат да защитават НАП? Или защото се създаде ДИРЕКЦИЯ ОДОП към ЦУ на НАП и вземат доста добри заплати и само не могат да защитават тези актове? Всички четем едни и същи закони, и всеки юрист стига да иска може да защитава и тези актове на НАП.
6
neregistriran
|
нерегистриран
26 юли 2018, 09:59
9
-4
Моля само де имате предвид, че и досега административните съдилища в страната не гледаха сама касационни жалби по н.а.х.дела, а абсолютно всичко и то по много ...искове по ЗОДОВ, финансови корекции, държавни служители, ЗУТ и ЗКИР, ЗМВР, ЗДП, ЗЧРБ и още куп други .... и то без разделение по колегии.....
А това, че някои съдилища като АССГ са вършели досега работата на всички останали административни е само МИТ в публичното пространство
5
112
|
нерегистриран
26 юли 2018, 08:00
8
-1
Браво. Тази промяна мен не ме касае пряко, но решението ми се струва мъдро - ще се разпредели малко по-равномерно работата като количество и като видове дела (едно касационно а.х. не е като едно данъчно дело), а и няма да се стига до закриване на бройки по места, което очевидно плаши местната власт (закриване на съдилища и прокуратури, например, определено е белег за западане на района). Иначе колегата е прав - ако тя наистна се случи, неизбежно ще се повдигне въпросът с нужната и достатъчна бройка съдии в някои съдилища.
4
|
нерегистриран
25 юли 2018, 19:23
10
-13
В АССГ е кофти и ще остане зле. СИНс е тъпотия и нищо не измерва правилно. Виж структурата и вида на делата в АССГ и сравни с тези в Сливен или Смолян. Данъчни дела ли искаш или глоби от КАТ. Корекции или паспорти. Половината административни съдилища са за затваряне . Промените са опит да ги спасят. Ако опитът е неуспешен....добре дошъл в АССГ.
3
вичо
|
нерегистриран
25 юли 2018, 16:51
12
-11
До коментар [#2]
Колега не знам, но няма съд в страната /дори и административен/, който да е приключил с делата си към 20.06. При наличие на твърдяното "тежко натоварване" не знам как може реално да стане това. На мен ми говори за друго, но така или иначе знаем, че лобизмът винаги за София е най- голям, така че да спрем и да го приемем, замълчавайки. Иначе вижте, че по системата за изчисляване на натовареността, АССГ е след средата, затова ви говоря
2
|
нерегистриран
25 юли 2018, 16:10
15
-15
Хайде не бързай толкова.АССГ години наред вършеше работата на излишни административни съдилища, още не е обнародван закона...и вече ревете. Да, налага се и вие да поработите. Тежко е. Знам. Ще свикнете. Стига лов и риболов.
1
вичо
|
нерегистриран
25 юли 2018, 15:25
21
-11
А сега ще намалите ли щата на АССГ, щото ми се струва че там има доста хора, но при дела като до момента ?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно