Военно-апелативният съд потвърди за втори път:
10 години затвор за ген. Кирчо Киров
Срокът за лишаване от правото на бившия директор на Националната разузнавателна служба да заема ръководна длъжност е намален от 15 на 13 години, реши втората инстанция
10 години затвор за ген. Кирчо Киров

Военно-апелативният съд в София за втори път потвърди присъдата от 10 години затвор за бившия шеф на Националната служба по разузнаване ген. Кирчо Киров за присвояване на 4,7 млн. лв., съобщиха от съда.

"На 24 юли друг състав на Военно-апелативния съд, след повторно разглеждане на делото потвърди присъдата в основната и част, касаеща вината и размера на наказанието. Съобразно този размер и разпоредбата на закона, срокът за лишаване от правото ген. Киров да заема ръководна длъжност е намален от 15 на 13 години. Отново е уважен гражданският иск на Националната разузнавателна служба за присвоената сума от над 4 милиона и 700 хиляди лева, с присъдените лихва и разноски по делото", съобщиха от пресслужбата на Военно-апелативния съд. Присъдата на въззивния съд може да бъде обжалвана.

През август 2015 година съдиите под пагон за първи път се съгласиха с тезата на прокуратурата, според която във финансовите документи на разузнавателната служба от 2007 до 2011 г. ген. Киров отчитал несъществуващи разходи - пари за изпращането на агенти на мисии, тяхната издръжка за наемане на хотели, квартири, самолетни билети и пр. Ген. Киров твърди, че е невинен, парите са изразходвани "целево" - за вербуване на информатори и делото срещу него е "политическа поръчка". През май 2016 г. Апелативният съд потвърди присъдата от 10 години затвор, като оправда Киров по обвинението за документно престъпление. Половин година по-късно Върховният касационен съд (ВКС) върна делото за ново разглеждане от друг състав на Военно-апелативния съд заради процесуални нарушения при оценката на доказателствата, които са рефлектирали върху правото на защита на подсъдимия.

На 23 януари т.г. ген. Киров получи от Военния съд в София още една тежка присъда, по друго дело – 15 години затвор по обвинение, че от 2007 г. до 2011 г. като директор на разузнаването, в съучастие със свой подчинен началник, е присвоил от бюджета на службата валута - евро и щатски долари в особено големи размери, равняващи се на повече от пет милиона и сто хиляди лв.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
.
|
нерегистриран
30 юли 2018, 16:16
8
0
До коментар [#1] от "?":
И този е бил шеф на най-важната специална служба??? Олеле-малеле!!!
При това е „присвоявал” съвсем конспиративно само пет години! Какво ли са правили през това време подчинените му „бойци на тихия фронт”? А какво ли са правили пък неговите началници? Защото е ясно какво са правили партньорите му! Не е чудно, че честни хора трудно оцеляват на тази територия!
1
?
|
нерегистриран
29 юли 2018, 22:40
8
0
И този е бил шеф на най-важната специална служба??? Олеле-малеле!!!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно