Адвокат Марковски: Оковаването на Иванчева е безсмислена жестокост

Кметът на "Младост" Десислава Иванчева бе отведена в болница - с белезници, кожен колан, окови на краката и охранител. Иванчева постъпва в болницата заради изследвания, свързани с тумор на хипофизата й. Тя е обвинена във взимане на подкуп в особено големи размери, като при показния й арест на 17 април Иванчева престоя пет часа на централен столичен булевард, отново окована в белезници. Оттогава насам тя не е напускала ареста, въпреки няколкото й искания за по-лека мярка за неотклонение. 

Пред Дарик адвокатът й Марин Марковски заяви, че подобни окови на краката обикновено се поставят на осъдени с доживотна присъда и ги определи като безсмислена жестокост. Преди месец стана ясно, че Иванчева вече е завела и дело срещу държавата в Страсбург. Иванчева постъпва в болница заради тумор на хипофизата. Лечението му и престоят й в ареста са й докарали и други здравословни проблеми, обясни адвокатът й Марин Марковски. "Тя има и стресова депресия, която е установена с психиатър. Към това, в резултат на стреса, се прибавя и остра парадонтоза, което е болезнено и има опасност да и изпадат зъбите. Това е в медицинската документация", обясни защитникът. 

При постъпването си в болницата Иванчева бе окована с белезници, окови на краката, кожен колан на кръста и е придружавана от охранител. Според Марин Марковски подобни мерки са характерни за лица с доживотна присъда. "Този тип окови - на краката, с кожен колан през кръста, плюс белезниците, обикновено се слага на тези, които имат обвинения за доживотни присъди. Формално и практически това е абсолютно излишно. Една болна жена никога няма да тръгне да бяга. Около нея има петима полицаи - огромни мъже, млади, тренирани. Това нещо е демонстрация на жестокост, която е безсмислена", коментира още Марин Марковски. 

Десислава Иванчева е в ареста от 17 април, когато бе арестувана и държана окована в белезници над пет часа на централен столичен булевард. Според обвинението тя е бавила умишлено преписките на строителния предприемач Александър Ваклин и да ги задвижи е поискала от него 500 000 лева подкуп. Оттогава Иванчева многократно се оплака от лошите условия в ареста и поиска да й бъде наложена по-лека мярка за неотклонение. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
|
нерегистриран
02 август 2018, 23:04
2
-1
Без съмнение изглежда външно като безсмислена жестокост, вероятно е и жестокост без смисъл.
Но е така по инструкция, ако обвинението е за особено тежък случай :
При конвоиране на лице, за което има данни, че е извършило умишлено престъпление от общ характер, поставянето на белезници е задължително
При конвоиране на лице, за което има данни, че е извършило умишлено престъпление от общ характер, представляващо особено тежък случай, както и в случаите, когато са налице достатъчно данни, че конвоирането може да бъде осуетено, на конвоирания се поставят белезници и на краката
1
112
|
нерегистриран
02 август 2018, 07:49
5
-2
Не съм чел правилата за конвоиране и не знам дали прангите на краката са били нужни или не. Сигурен съм, обаче, че и потящият се, наднормен интервюиран самозван юрист не ги е чел.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно