Обновена  06 авг 15:47
В очакване на обвинения, Бенчо Бенчев и Несрин Узун бяха освободени от ареста
До два месеца Димитър Желязков ще бъде върнат в България
Прокуратурата събира доказателства срещу общинския съветник от БСП и бившия депутат от ДПС за укривателство и участие в ОПГ за "пране на пари" с Митьо Очите
До два месеца Димитър Желязков ще бъде върнат в България

БСП: Бенчев не е правил дарения на партията

 

По повод информацията за постъпили дарения от Бенчо Бенчев в кампании на БСП, заявяваме че същият не е правил такива на партията. 

 

По решение на общинските съветници от БСП в Бургас, групата събира по 70 лв., месечно, за дейността си. Други финансови взаимоотношения БСП няма с Бенчев, съобщиха от Пресцентъра на БСП. 

По закон до 60 дни Димитър Желязков-Митьо Очите, който в момента се намира в ареста в Турция, трябва да бъде екстрадиран в България, за да бъде изправен пред родното правосъдие, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. "Това е естественият процес, който сме задействали. В момента, в който лицето е получило обвинение макар и задочно, обявен е за издирване, издадена е европейска заповед за арест и след като вече е установен следващата стъпка по закон е молба за екстрадиране на лицето. Най-естествено е българският съд да го съди и трябва да го представим пред българското правосъдие", заяви Арнаудова пред БГНЕС. Тя поясни, че България е подписала конвенцията за екстрадиция с резерва и тя касае това, че ние не предаваме наши сънародници за правосъдие в чужди държави и няма как Турция да откаже да екстрадира Митьо Очите, тъй като той не е техен гражданин. "Ние, като българска държава, не може да поставяме срокове на чужда правна система, затова ще оставим турската държава да си изпълни процедурата. Принципно законният срок е 60 дни, но дали това производство ще се развие в този период, по-кратък или дълъг не знам", уточни говорителят на главния прокурор.

Междувременно седемте души, които бяха арестувани в Турция заедно с Димитър Желязков - Очите и предадени на българските власти са освободени от ареста. Срещу общинския съветник от БСП Бенчо Бенчев и бившия депутат от ДПС Несрин Узун, които бяха сред задържаните, може да бъде повдигнато обвинение за укривателство, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя уточни, че Специализираната прокуратура е отделила материали от разследването срещу Димитър Желязков - Очите като ръководител на организирана престъпна група и още 7 лица, и ги е изпратила по компетентност на Окръжната прокуратура в Бургас. 

Специализирана прокуратура е разширила предмета на своето разследване и е започнала разследване на организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления на всички 7 лица. Според Румяна Арнаудова няма опасност те да избягат в чужбина: "Дори и да го сторят, мисля, че в последните няколко дни българската държава показа, че когато издирва укриващи се лица, се справя, включително и с помощта на партньорските служби".

Общинският съветник втори мандат в Несебър Пейо Янков, който също се издирва за участие в престъпната група на Очите, все още е в неизвестност.

По-рано адвокатът на Бенчев – Бойчо Боев – заяви, че очаква разследването срещу клиента му да бъде прекратено поради липса на доказателства за извършено престъпление: "Не ме допуснаха до никакви следствени действия, просто адвокатската защита за тях не съществува. Това не е нормално. Все едно се намираме в Африка. Като процедура, предстои повдигане на обвинение и вземане на мярка за неотклонение или прекратяване. Не знам с каква дейност се занимава Бенчо Бенчев, но не съм изненадан от връзките му с несебърския бос Димитър Желязков, известен като Митьо Очите", каза адвокат Боев, според когото познанството между Бенчев и Желязков е "обяснимо", тъй като и "двамата са от Бургас". "Естествено, да, и аз го познавам", разясни адвокат Боев. 

Бенчев е имал репутация на социално отговорен бизнесмен, а от левицата не са били наясно с общата му дейност с Митьо Очите. Това заяви пред БНР председателят на групата на социалистите в местния парламент Евгений Мосинов и допълни, че Бенчев вече няма място в редиците на БСП: "Подчертавам, че той влезе и в сегашния състав на Общинския съвет с преференции. След малко ще изчакаме и неговата версия, както и становището на прокуратурата, но както и да е, озоваването му там с Митьо Очите е абсолютно неприемливо от политическа гледна точка".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
9
Boiko
|
нерегистриран
07 август 2018, 09:34
3
-1
Оставете го тоя Митьо в Турция, хем ще е по-близо до техните болници, нали е все болнав. А най-добре ще е да го съди техният съд по техните закони! Няма да му видим усмивката дълго време....
8
Меченце
|
нерегистриран
06 август 2018, 18:42
7
-1
Митьоооо,Митьо, ако си беше стоял в България, никога нямаше да те хванат...
7
Общинският съветник от ГЕРБ Пеньо Мечков
|
нерегистриран
06 август 2018, 18:18
4
-2
До коментар [#2] от "Мнозина се оплакват от външността си, но никой от мозъка си":
Без обвинения
Освободиха от ареста мозъците на престъпленията - Бенчо Бенчев и Несрин Узун
Кой е Митьо Очите и как е пробил в подземния свят? Какви са неговите контакти с прокуратурата и полицията? Колко следователи в България са подкупени, взимат 1000-2000 лв. заплата, а после държат хотели и имоти на морето. Синът на влиятелен политик открадна сърцето на щерката на Митьо Очите. Той е син на един от бургаския общински съветник от ПП ГЕРБ Пеньо Мечков, влязъл в местния парламент от гражданската квота на голяма партия. Кой е Димитър Желязков - Митьо Очите? Димитър Желязков Желязков, по прякор – Очите, е роден на 19 септември 1972 година в Несебър в семейството на Желязко и Станка Желязкови. Има средно специално образование като шофьор.
Има средно специално образование като шофьор, а уж мастити висшисти му треперят.

6
експулсирали и екстрадирали
|
нерегистриран
06 август 2018, 17:42
5
0
До коментар [#4] от "Още се чудя":
Аз не разбрах - как всички други се озоваха скростно "екстрадирани" до границата ни и оттам - задържани от нашите за 24 часа?
Турските власти са ги експулсирали, тъй като са ги преценили за опасни за националната сигурност на Турция защото придружават лице обявено за международно издирване. Но те не са лица обявени за международно издирване. Редно е да се прави разлика между депортиране, експулсиране и екстрадиране. Екстрадацията е акт на държавата, посредством който тя предава на друга държава по нейно искане лице, като Митьо Очите, обявено за международно издирване, което е обвинено, за да бъде съдено или е осъдено, за да изтърпи съответното наказание. Чети за екстрадиран, експулсиран и депортиран. Експулсиране - става въпрос за лице, което е заплаха за националната сигурност.
5
ще му скъсат дупето от ебане
|
нерегистриран
06 август 2018, 17:32
4
-1
По закон до 60 дни Димитър Желязков-Митьо Очите, който в момента се намира в ареста в Турция, трябва да бъде екстрадиран в България, за да бъде изправен пред родното правосъдие, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. За 60 дни не Димитър Желязков--Митьо Очите, а Димитрина/Димитринка Желязкова ебана във всичките дупки - Дима Изцъклените очи, която в момента се намира в ареста в Турция, ще бъде екстрадирана в България. „Среднощен експрес“ (на английски: Midnight Express) е американско-британски игрален филм - затворническа драма на режисьора Алън Паркър, излязъл по екраните през 1978 година, с участието на Брад Дейвис, Ранди Куейд и Джон Хърт. Адаптираният сценарий на Оливър Стоун е базиран на едноименната книга на Уилиам Хейс.
Филмът представя истинска история, започнала през 70-та година на XX век в Истанбул. Достоверността на показания във филма образ на турските затвори се оспорва само от турски източници.Е бана жена хваща хорото, ебан мъж хваща гората - такава поговорка си има даже.
4
Още се чудя
|
нерегистриран
06 август 2018, 17:11
2
-4
Аз не разбрах - как всички други се озоваха скростно "екстрадирани" до границата ни и оттам - задържани от нашите за 24 часа?
3
Наминаващ оперативен !
|
нерегистриран
06 август 2018, 15:34
5
-1
По тия географски ширини, ако не се консултираме взаимно, вероятно сме роднини !
2
Мнозина се оплакват от външността си, но никой от мозъка си
|
нерегистриран
06 август 2018, 12:32
13
-2
Без обвинения
Освободиха от ареста мозъците на престъпленията - Бенчо Бенчев и Несрин Узун
1
консултирам - значение на думата консултирам в Тълковен речник ...
|
нерегистриран
06 август 2018, 10:57
11
-4
Адвокатът на Бенчо Бенчев:
Това, че се познава с Димитър Желязков, не го прави престъпник. Простотиите в изказа на Бойчо Боев са достатъчни за отнемането на адвокатските му права. Бенчо Бенчев е сред съдружниците в охранителната фирма, която Димитър Желязков консултира. Димитър Желязков консултира Бенчо Бенчев, а не се познава...Престъпник консултира Бенчо Бенчев. Какво е консултирам? Търся консултация, допитвам се. Думата консултирам произлиза от немската konsultieren или френската consulter, от своя страна произлизащи от латинската consulto (съветвам).
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно