Десетки банкери бяха осъдени на затвор във Виетнам

46 банкери в държавни банки бяха осъдени на затвор за корупция във Виетнам. Фам Кон Зан, 53-годишен бивш директор на Строителната банка на Виетнам, бе осъден на 20 години затвор за незаконно източване на пари от спестовни влогове на клиенти. Трам Бе, 58-годишен заместник-директор на "Сакомбанк", получи четиригодишна присъда за подпомагане на Зан при получаването на 77 милиона долара заеми от банката чрез използването на откраднати пари като допълнителна гаранция.

Останалите банкови служители, извършвали престъпни дейности, бяха осъдени на между 2 години условно и 10 години затвор при строг режим. Според съдебните власти в резултат на неправомерните действия на банкерите държавата е била ощетена с 257 милиона долара, отбелязва Франс прес.

Миналата година Виетнам предприе кампания срещу корупцията, под ръководството на генералния секретар на Централния комитет на Виетнамската комунистическа партия Нгуен Фу Чонг. В нейните рамки бяха осъдени ръководители на държавни предприятия, включително Чин Суан Тхан, бивш директор на петролна компания, излежаващ две доживотни присъди, и Зин Ла Тханг, бивш директор на ПетроВиетнам.

Виетнам е една от най-корумпираните страни в Азия. Той е на 107-о място от 180 държави в индекса за възприятие на корупцията на неправителствената организация "Трансперънси интернешънъл", след Тайланд, Индонезия и Китай, отбелязва Франс прес.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно