Към рецидив
Как Лозан Панов отново наруши антикорупционното законодателство
За втора поредна година председателят на ВКС не спазва изискванията за публичност, като този път нарушител може да се окаже и предложената от него за заместник-председател на съда Светла Димитрова
Как Лозан Панов отново наруши антикорупционното законодателство

Лозан Панов отново наруши антикорупционното законодателство, но този път в нарушение се оказва и наложената от него за заместник-председател на ВКС съдия Светла Димитрова

Декларациите за имущество и интереси на властимащите, разпространени в началото на седмицата от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно имущество (КПКОНПИ), отново разкриха нарушение на антикорупционното законодателство от страна на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. За втора поредна година "съдия № 1" не само, че не спазва изискванията за публичност, но този път като нарушител може да се окаже и предложената от него за заместник-председател и ръководител на Гражданската колегия на ВКС съдия Светла Димитрова.

Според актуалното законодателство, регламентиращо подаването на декларации пред правоприемника на Сметната палата – КПКОНПИ, председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд не са длъжни да попълват справките за имущество – доходи, имоти, превозни средства, банкови влогове и кредити и да декларират интереси – за себе си и за членовете на техните семейства, когато са в качеството си на съдии. Това те трябва да правят пред Инспектора към Висшия съдебен съвет (ИВСС), който се очаква да представи до ден-два декларациите на магистратите.

Като административни ръководители на ВКС и на ВАС, обаче, Лозан Панов и Георги Чолаков или упълномощени от тях лица, се явяват възложители на обществени поръчки. Като такива двамата и/или упълномощените от тях лица са длъжни да декларират доходи, имоти и интереси не само пред ИВСС, но и пред КПКОНПИ. Това е ясно разписано в чл. 6, ал. 1, т. 44 на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ): "Лица, заемащи висши публични длъжности по смисъла на този закон, са: лицата, упълномощени по реда на Закона за обществените поръчки от публични възложители, които са задължени лица по този закон да организират и да провеждат процедурите за възлагане на обществени поръчки и да сключват договорите".

Точно в това си качество на 08.06.2018 г. председателят на ВАС Георги Чолаков подава годишна декларация, но публикуването й не е отразено в графата за членовете на ВСС и ИВСС, а в тази част на Публичния регистър на КПКОНПИ, в която попадат властимащите, упълномощени по реда на ЗОП като възложителите на обществени поръчки. Проверка на тази графа установи, че председателят на ВКС не е подавал имуществена декларация пред КПКОНПИ. Така се оказва, че както и през 2017 г., така и тази година, от 25-мата членове на ВСС, единствен Лозан Панов е решил, че не следва да декларира имуществото и доходите си, неговите и на съпругата му Елисавета Панова, пред институция, която се явява независима от съдебната власт. Макар изрично законът да го задължаваше, преди година Панов категорично отказа да се отчете пред Сметната палата, което стана повод и за налагането на глоба. Преди месец лично председателят на ВКС влезе в съдебна зала пред Софийския районен съд, за да се изкара жертва и да атакува наложения му акт в размер на 1000 лв. Решението се очаква. 

Този път Панов все пак има основание да не подава декларация за имущество и интереси пред КПКОНПИ, защото не той, а друг се явява възложител на обществени поръчки по ЗОП от името на ВКС. Това, обаче, оказва се далеч не означава, че Лозан Панов отново не е нарушил антикорупционното законодателство.

Видно от сключени договори по приключили обществени поръчки и от откриването на процедури за такива, със заповед № 321 от 21.02.2018 г. председателят на ВКС упълномощава по реда на чл. 7, ал. 1 от ЗОП своята нова заместничка Светла Димитрова да представлява институцията при процедурите за разходване на публични средства. Димитрова стана заместник-председател на ВКС на 20 февруари т.г., т.е. една от първите задачи на Панов е била да й възложи правомощията на отговаря за обществените поръчки. Върховната съдийка зае поста на председател на Гражданската колегия след като съдия Красимир Влахов подаде оставка, като преди това Съдийската колегия на ВСС бе бламирала Панов по искането за освобождаването на заместника му. Справка в Публичния регистър на КПКОНПИ показва, че заместничката на Панов може да се окаже нарушител на разпоредбата на чл. 6, ал. 1, т. 44 от ЗПКОНПИ, защото нейна декларация липсва.  

Ако няма декларация на съдия Димитрова до КПКОНПИ, то тя ще попадне в категорията на лицата, заемащи висша публична длъжност, които не са подали декларация в законоустановения срок, което се наказва с глоба в размер от 1000 до 3000 лв. И не само - в случаите на неподаване на декларация от лицата по чл. 6, ал.1 от закона за същите започва проверка за установяване на незаконно придобито имущество на основание чл. 108, ал. 6 от ЗПКОНПИ.

Съществува и хипотеза, при която Светла Димитрова е спазила законовите изисквания и съвестно е подала декларация пред КПКОНПИ, но това да не е отразено в Публичния регистър. Причината - председателят на ВКС Лозан Панов не е информирал Антикорупционната комисия, че не той, а друго лице е упълномощно да провежда обществените поръчки във ВКС. Така нарушител на антикорупционното законодателство отново става Лозан Панов. В ал. 3 на същия чл. 6 от ЗПКОНПИ е посочено, че ръководителите на ведомствата, които определят и освобождават лицата по цялата ал. 1, са длъжни в 14-дневен срок от издаването на съответния акт да уведомят за това КПКОНПИ. 

Трудно е да се допусне, че действията на председателстващия Съдийската колегия на ВСС Лозан Панов са продиктувани от непознаване на нормативната уредба или от недоглеждане. Още повече, че Антикорупционната комисия информираше подробно длъжностните лица, които са задължени да декларират имущество и интереси. Видно е, че декларация за имущество и интереси пред КПКОНПИ е подала дори и.ф. председател на Софийския градски съд съдия Десислава Попколева, точно в качеството й на възложител по ЗОП. Би било недопустимо, ако заради политиката на антагонизъм на Лозан Панов спрямо КПКОНПИ, потърпевша в настоящата ситуация се окаже и неговата собствена заместничка - съдия Димитрова. Факт е, че за пореден път цялото общество става свидетел на действия, водещи към безпрецедентен рецидив от страна на "съдия № 1" спрямо усилията на останалите държавни институции, ангажирани в борбата с корупцията по високите етажи на властта и на показен опит за осигуряването на недосегаемост и капсулиране на част от съдебната власт.  

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
23
кучето от крайния квартал
|
нерегистриран
10 август 2018, 07:45
2
-7
До коментар [#21] от "Защо не си „тъпак”, а си „кретен” ":
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
Защото ти си олигофрен - виж си в Уикипедията от кой век са започнали да описват така хората като теб... Иначе съвсем прав си е човекът да повдига тези въпроси - трайната дългогодишна връзка по масонска линия между институциите и бизнеса в Пловдив е добре известна, но да вземе да се научи да пише на кирилица, защото наистина е неприятно да се чете на шльокавица/маймуница.
21
*****************************************************************
|
нерегистриран
09 август 2018, 17:25
5
-3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
20
Калин Калпакчиев
|
нерегистриран
09 август 2018, 16:18
5
-9
Аз и Мирослава Тодорова сме инициатори на проектозакпн за медиите. Не може така да се хулят достойни, доказани авторитети от съдебната система. Трябва отговорност на медиите, пръскащи хули!
19
BRAVO na Panov !
|
нерегистриран
09 август 2018, 13:49
10
-17
KONPI e edno tumorche koeto shte stane golqm kancirogenen tumor ! Te rabotqt porachkovo , kakvo stana s dalaveradjiyata i kradeca ,kmeta na Pazardjik s imenieto ? Zashto KONPI ne go tormozi ,toi e dokazan prestapnik ,da ama e savipusnik na Cacarov ,zashto ne tormozi Gergov za panaira ,shtoto dalaveratamina pak prez Cacarov ,zashto ne porazdvijat privatizaciyata na plovdivska konserva na Boris Kalibacev ,zashtoto tam pak beshe s blahosloviyata na Cacarov , zashto ne razsledvat delata na ,,koloezdachnoto drujestvo v Plovdiv ,, tam gi chadarosvashe segashnia okrajen prokuror togava sadia Rumen Popov , deloto na Miroslava Todorova izneseno ot Hadjiev bez da e minalo doklad na Cacarov za okazaniq , naznachenieto na Ivan Kalibacev za shef i izpalnqvasht porachki , pak chadarosan ot Cacarov , sdelkata ,,karadjovi tranki ,, izlagali darjavata s danaci semeystvo Cacarovi i mnogo drugi !!! ALOOOOO KONPI ,....mnogo ste jalki !
18
|
нерегистриран
09 август 2018, 12:27
16
-5
До коментар [#17] от "До 9":
Уважаеми членове на кохортата от протестира,1 Величка Цанова простичко не става за шеф, 2 хайде пак Панова, която просто е една йариеристка.ЗАЩО Уважаеми, не споменаваш, че истинския уважаван и заслужаващ кандидат бе Таня Райковска срещу която вие пуснахте глутницата да лае_Панова, Панова, Панова, та и продължавате. Срам.
Не ти ли е рано за кампания до края на септември има време?
17
До 9
|
нерегистриран
09 август 2018, 12:12
18
-11
Уважаеми членове на кохортата от протестира,1 Величка Цанова простичко не става за шеф, 2 хайде пак Панова, която просто е една йариеристка.ЗАЩО Уважаеми, не споменаваш, че истинския уважаван и заслужаващ кандидат бе Таня Райковска срещу която вие пуснахте глутницата да лае_Панова, Панова, Панова, та и продължавате. Срам.
16
като Остап Бендер от "Златният телец"
|
нерегистриран
09 август 2018, 11:51
12
-7
До коментар [#14] от " До 6":
Вие за медии ли се считате? Анонимните производители на жълто-кафява продукция не са медии
Шефът на "Аркус" бил назначил Митьо Очите, за да му намира клиенти за охрана, Сульо, Пульо и Марульо били пък назначили за председател на Върховния касационен съд Лизан Панов за да се гаврят със съдебната система...Лозан Панов - разказ за черни лебеди, пари, имоти и бягство от отговори. Лозан Панов впрегна огромен ресурс в неистов опит за овладяване на съдебната система за лична употреба. Главата на олигархичната ламя в Темида – Лозан Панов упорито продължава да мълчи за имотите на съпругата си Бети, наречена от проваления министър и сламен лидер на „Да(й), България“ Христо Иванов – Черен лебед. Цацаров закопа Лозан Панов: Висшият съдебен съвет не е киносалон и не дават "Черният лебед" или "Мълчанието на агнетата", нито "Спасяването на редник Райън". Най-силно засегнат сектор от корупция в България е съдебната система.
15
не им клатиш шапка – дявол не може те избра
|
нерегистриран
09 август 2018, 11:40
9
-3
Лозан Панов отново наруши законодателството „… Да ти кажа ли правичката?- И едните, и другите са маскари!… Ти мене слушай, па се не бой! Маскари са до един!… Ама какво да сториш? Не се рита срещу ръжена!… Търговийка, пари, процеси има в съдилищата. Не си ли с тях – спукана ти е работата! Па и мене нали ми се иска – я председател на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд, я депутат да ме изберат. Келепир има в тия работи. Хората пара натрупаха, ти знаеш ли? Хубаво, ама като не им клатиш шапка – дявол като премиера не може те избра! Тъй е! Аз съм врял и кипял в тия работи, че ги разбирам…“
(от „Бай Ганьо у Иречека“)
Cygnus atratus е едър представител на семейство Панови.
14
До 6
|
нерегистриран
09 август 2018, 10:57
25
-18
Вие за медии ли се считате? Анонимните производители на жълто-кафява продукция не са медии
13
Направихме “обосновано предположение”, че “Хизбула” e зад ...
|
нерегистриран
09 август 2018, 10:44
12
0
До коментар [#4] от "нерегистриран"медия"":
Нормалните медии първо питат и се информират, а не публикуват анонимни текстиве, съдържащи "възможно е все пак". И ако това възможно е станало каква стойност има написаното въобще?
Нормално беше и като заместник министър-председател и министър на вътрешните работи в първото правителство на Бойко Борисов лекоатлет Цветан Цветанов да пита и да се информира, а не да чете текстиве, съдържащи "Може да се направи обосновано предположение, че....". Цветан Цветанов тогава повтори и в Брюксел обоснованото си предположение....и хоп, първо осъдително решение в Страсбург заради модела Цветанов ...Сотир Цацаров, главен прокурор: Правният термин "обосновано предположение" бе употребен по-широко.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно