САЩ налагат санкции на Русия заради случая "Скрипал"

Държавният департамент обяви, че САЩ ще наложат санкции на Русия заради предполагаемата употреба на химическо оръжие срещу двойния агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия в британския град Солсбъри през март.

Новите американски санкции ще влязат в сила на 22 август и ще бъдат разделени на два етапа, съобщава в-к "Труд".

Първият предвижда пълна забрана за износ за Русия на електронни устройства и компоненти с двойно предназначение, а вторият пакет отраничения ще влезе в сила след три месеца, ако Русия не даде гаранции вбъдеще да не се използва химически оръжия. Москва многократно е отричала да има нещо общо с опита за отравяне на семейство Скрипал и предложи съвместно разследване на инцидента, но Лондон пренебрегна тази инициатива.

По-рано администрацията на Тръмп изгони 60 руски дипломати след случилото се със Скрипал и дъщеря му в Солсбъри с химическото оръжие "Новичок", разработено още по времето на Съветския съюз. Тогава Великобритания обвини Русия, че стои зад атаката, която Кремъл категорично отрече. По-късно двама други британски граждани, които нямат връзки с Русия, бяха отровени със същото вещество.

Руският ежедневник "Московский Комсомолец" пише, че новите санкции ще лишат Русия от електронни устройства.

Източникът от администрацията на САЩ заяви, че санкциите ще бъдат разделени на два етапа и заплашва забрана за доставка на Русия на електронни устройства и самолетни полети на "Аерофлот" в Съединените щати.

Държавният департамент на САЩ излезе с изявление в сряда, че настоящото руското ръководство използва химически или биологични оръжия в британския град Солсбъри, когато се опитва да убие британски гражданин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

В тази връзка след 15-дневния срок за уведомяване на Конгреса ще се прилагат нови санкции за Руската федерация. Предполага се, че това ще стане на 22 август. Съответното известие ще се появи във Федералния регистър. В този случай източник в американската администрация каза пред телевизията NBC, че санкциите ще бъдат разделени на два пакета. И първата част от новите санкции предполага пълна забрана за износ в Русия на електронни устройства и компоненти с двойна употреба.

Вторият пакет може да бъде въведен след три месеца, и той вече може да включва както намаляване на нивото на дипломатическите отношения и забраната на САЩ за полети на "Аерофлот". Също така е възможно износът на американски стоки в Русия да бъде почти прекратен.

В същото време САЩ ще дадат възможност на Русия да избегне подобни стъпки от Вашингтон. За това Москва трябва да даде гаранции, че в бъдеще няма да използва химическо оръжие. Очевидно обаче такива гаранции ще означават, че Русия е съгласна с това, че носи отговорност за инцидента в Солсбъри. Спомнете си, че по-рано руското Министерство на външните работи категорично отрече тази възможност и нарече подобни искания от страна на Великобритания "изнудване".

Държавният департамент също така добави, че новият пакет от санкции срещу Русия предвижда известен брой изключения, включително сътрудничество в космическта област. В сряда Държавният департамент официално изпрати на съюзниците и на Москва нотификация за предстоящите санкции във връзка със случая в Солсбъри. В същото време администрацията на Вашингтон възнамерява да продължи да работи с руските власти за подобряване на отношенията между страните. Според Държавния департамент ако американските власти не видят у Русия готовност да изпълни поставените искания, ще бъде въведен втория пакет от санкции.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно