За четвърта вечер протестиращи излязоха на Площада на победата в Букурещ

Четвърта поредна вечер Площадът на победата в Букурещ не остана без хора. Те са по-малко в сравнение с предишните дни, но напомнят исканията за оставка на кабинета и предсрочни избори.

Военни прокурори разследват насилието в петъчната вечер, когато при сблъсъци с жандармерията бяха ранени над 450 души, включително полицаи. Подадени са 33 жалби от пострадали граждани. Двама мъже са задържани за брутално нападение над полицайка и колегата й.

Еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова призова Букурещ да преразгледа спорните законодателни мерки, които предизвикаха обществен гняв. В интервю за германския вестник "Велт" Йоурова казва, че законът заплашва независимостта на съдиите, ограничава властта на прокуратурата и подкопава общественото доверие в съдебната система. Ще бъде от полза правителството в Букурещ да преразгледа плановете, допълва еврокомисарят.

В специално изявление президентът Клаус Йоханис осъди насилието - както от страна на жандармерията, така и на подстрекателите сред хората. Йоханис направи и заключения за управлението на левия кабинет: През последната година и половина Социалдемократическата партия влоши управлението и разстрои обществото със спорни мерки и хаотично управление, както и със спорни и противоктонституционни закони, с постоянни атаки срещу магистратите. Румъния е нормална и уважавана страна, но правителството прави всичко, за да накърни този имидж. Хората ще продължат да се бунтуват, ако бъдат игнорирани. Социалдемократите трябва да разберат, че управляват зле Румъния и това ще има дългосрочни отрицателни последици.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно