След 12 години "евтин наем"
До 20 август Атанаска Дишева трябва да се е изнесла от ведомствения апартамент
Кадровикът не е поискала ново жилище от фонда на съдебната власт, ВСС няма информация дали е наела или закупила имот в София
До 20 август Атанаска Дишева трябва да се е изнесла от ведомствения апартамент

снимка: в-к "Труд"

До 20 август (понеделник) членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Атанаска Дишева трябва да се е изнесла от ведомствения апартамент в столичния квартал "Изток". Това се разбира от отговора на ВСС на запитване на "Правен свят". 

На 18 юли 2018 г. председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков е изпратил едномесечно предизвестие за прекратяване на наемното правоотношение с Дишева, в качеството й на наемател на апартамент на 14-етаж на ул. "Жолио Кюри" 19. Предизвестието е получено и подписано, като в него е отправена покана до 20 август да се извърши предаване и приемане на ведомственото жилище. Това се случва повече от десет месеца, след като Дишева е загубила качеството си на магистрат, на което основание е ползвала имота през последните над 12 години.

Публикация на в-к "Труд" от края на май т.г. разкри, че от 2006 г. тогавашният съдия от Върховния административен съд и общо четиричленното й семейство се настаняват във ведомствен апартамент от 173,08 кв.м. срещу месечен наем от 202, 33 лв. Наемите на свободния пазар за подобни жилища в един от най-скъпите софийски квартали "Изток" са близо десет пъти по-високи, установи справка на изданието.

Разкритията, че докато е ползвало ведомствен апартамент срещу символичен наем семейството на Дишева е закупувало земи и имоти в цялата страна и е печелило от банкови лихви, стана причина и за рестриктивни поправки на правилата, по които съдебната власт отдава ведомствени жилища срещу преференциални наемни цени. 

Не е известно къде ще живее Атанаска Дишева след изваждането й от ведомствения апартамент. В опит да обясни битовия казус и най-вече факта, че макар да се установило трайно в столицата, семейството й не е закупило собствен жилищен имот в София, кадровикът каза, че не е имала време за огледи и "трудно избирала". Близо двумесечната лятна отпуска на ВСС може да се окаже достатъчна Дишева все пак да избере нов дом в София. Още повече, че от декларацията й за имущество и интереси, която е била длъжна да подаде пред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) се разбра, че си е взела дължимия й бонус от 20 заплати при напускане на съдебната система. 109 900 лв. е получила по чл. 225 от ал. 1 от ЗСВ в края на 2017 г. Годишният доход на Дишева за миналата година е 72 270 лв. Кадровикът е декларирала и влог от 91 968 лв., като източник на парите са продажба на имот и натрупани лихви от това. Добри доходи и спестявания има и съпругът на члена на ВСС – адвокат Генади Дишев, който през миналата година се пробва и като кандидат за депутат от невлязлата в парламента партия "Да, България" на бившия правосъден министър Христо Иванов.

За това, че след повече от 12 години ползване на евтин ведомствен апартамент на семейство Дишеви ще им се наложи да инвестират в собствен дом в София или да наемат такъв, но на пазарни цени, говори и фактът, че до момента във ВСС не е постъпвало заявление от Атанаска Дишева за настаняването й в друго жилище от фонда на съдебната власт. "Не разполагаме с информация дали тя е наела или закупила имот в София", отговорят в заключение от ВСС. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
26
следобед
|
нерегистриран
21 август 2018, 16:19
2
-1
До коментар [#18] от "Ето На... Та да видите що е то независима, самоуправляваща и компетентна ":
Е т.нар. Трета власт. За N-ти път.

Вие си я избрахте. Дори в Германия и Австрия няма ВСС и ИВСС. И има изборни колегии по места.

Така трябва! И трябва нова Конституция!


То щото в НС с избори все качествени хора … стига глупости, знаем кои ще спечелят и тези избори!
25
Прокопиефф
|
нерегистриран
20 август 2018, 12:34
4
-2
Днес от апартамента, утре от ВСС...заедно с Лебеда...
23
Браво бе!
|
нерегистриран
16 август 2018, 21:59
7
-4
Голяма победа - няма що ))) ... конституцията искали да променяли и пр...

Аз викам да сменят цялата съдебна система на България, че нещо наличната вони!
22
До № 16
|
нерегистриран
16 август 2018, 18:53
14
-5
... Наемът е корупционно престъпление, понеже... Дишева и съпругът й са абсолютни престъпници. Това е правната логика на Вишински. За Василев не знам, не съм го изучавал. Трябва да се уточни в науката кои престъпници не са абсолютни. Поименно. И после да дефинират чрез тях понятието в закона.
21
Марко
|
нерегистриран
16 август 2018, 18:52
22
-4
Който меч вади от меч погива.

Казвах й ,че летежите преминават в падане,но не пивярва...
Тепърва й почват патилата,уви.
20
Дишева
|
нерегистриран
16 август 2018, 18:33
9
-5
Не е прецедент или инцидент, а диагноза за цялото. За всички съдии, прокурори и следователи, които са най-умните и красиви юристи. И сред тях няма милиционери, пуцаджии и рабфакаджии. С едно върховно изключение - Г.Колев. АМИН
19
Новият стар ВСС
|
нерегистриран
16 август 2018, 18:19
11
-7
В същите дрехи. Даже по мързелив, корумпиран и аматьорски нагъл.
18
Ето На... Та да видите що е то независима, самоуправляваща и компетентна
|
нерегистриран
16 август 2018, 18:16
8
-4
Е т.нар. Трета власт. За N-ти път.

Вие си я избрахте. Дори в Германия и Австрия няма ВСС и ИВСС. И има изборни колегии по места.

Така трябва! И трябва нова Конституция!
17
Мунчо
|
нерегистриран
16 август 2018, 18:00
6
-4
Ето защо трябва да има Сметна палата със съд и отделна бюджетно-финансова прокуратура. И тя и там пред всички да върне към хазната рестото от неоснователното обогатяване за наша сметка. И никакви общи съдилища и прикриватури действащи на принципа на поръчковата вендета а ла Иванчева.
16
Роман Василев го е казал:
|
нерегистриран
16 август 2018, 17:46
18
-2
До коментар [#15] от "Това правна новина ли е?":
Някой пише за правото по такъв начин, сякаш е притежание на някого. Както и за органите, които организират правораздаването: те са институционален инструмент на правото, не го представляват. Като че ли (сравнение е това)ако в църквите има проблеми, Христос вече е без значение. Съвет: говорете, пишете за липсата на справедливост, за некомпетентността, за корупцията. Това е смислено. Другото са политически гупости.
1,16 лв. месечен наем за квадратен метър да плаща семейството на член на ВСС е престъпление корупционно. Тъй като Дишева и съпруга й Генади Дишев – член на националния съвет на „Да, България” със спечеления грант на стойност 4 790 000 швейцарски франка са си абсолютни престъпници, колеги, като всеки един престъпник както трябва - долу на земята.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно