Обновена  17 авг 16:56
Специализираният наказателен съд този път не върна делото срещу бившата съдийка
Въпреки че пак не разбирала обвинението, Румяна Ченалова поиска делото да влезе в съда, за да приключи
Обявената от бившия френски посланик за "гнила ябълка" в съдебната система заяви, че има доверие в съда
Въпреки че пак не разбирала обвинението, Румяна Ченалова поиска делото да влезе в съда, за да приключи

Бившата съдийка Румяна Ченалова, снимка: БНТ

Първо успешно разпоредително заседание по делото срещу бившата градска съдийка Румяна Ченалова се проведе в Специализирания наказателен съд. Tя е подсъдима за престъпление по служба, извършено като действащ съдия през 2013 г. и за съставянето на документ с невярно съдържание. 

След като съдът определи, че делото му е подсъдно, а Ченалова и защитниците й Детелина Костадинова и Станимир Ченалов, който е брат на бившата съдийка, изненадващо не поискаха спиране или прекратяване на производството, започна обсъждането на въпроса - има или няма допуснати съществени, отстраними процесуални нарушение в обвинителния акт.

Както и в предходните общо седем пъти, включващи и обжалванията, така и този път пред съда Ченалова направи просторен анализ на фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт, излагайки възраженията си спрямо обвинението в рамките на повече от един час. Според нея обвинителният акт отново "страда от непълноти" и са "налице съществени противоречия в твърденията – не са посочени конкретните фактически действия, с които са извършени престъпленията". По думите на бившата съдийка, правата й на защита отново са тежко нарушени, а и отново не е разбрала в какво точно е обвинена.

Прокурор Александрина Костадинова напълно се противопостави на защитната теза на Ченалова, че обвинителният акт и при поредното му внасяне в съда е негоден. "Подробно и ясно е описана фактическата обстановка в обвинителния акт. В по-голямата част от възраженията на защитата и подсъдимата се съдържаха въпроси по същество на спора, което не следва да се случва в рамките на разпоредителното заседание", заяви пред съда прокурор Костадинова.

На същото мнение бе и съдебният състав с председател съдия Николай Димитров. Възраженията на защитата и обвиняемата, свързани с неясноти в обвинителния акт, са въпроси по съществото на делото, категоричен бе съдия Димитров. "Обвиненията са достатъчно ясни и непротиворечиви. Наистина, при част от взаимовръзките има слабости, но това не прави обвиненията негодни. Постигнати са минималните стандарти, за да бъде ясно обвинението", заяви съдия Димитров и допълни, че като се има предвид, че това е четвърти път, в който прокуратурата внася делото, следва да се даде приоритет на разглеждането на процеса в разумен срок.

По тези съображения съдът определи, че не уважава възраженията на Ченалова и защитата й и насрочи първото заседание по делото по същество за 28 септември. Съдия Николов припомни още, че подсъдимата има 14-дневен срок за обжалване на това определение пред въззивната инстанция. Самата Ченалова заяви, че обмисля алтернативата да обжалва.

В края на заседанието стана ясно също така, че ходът на съдебното следствие ще бъде обърнат – първо ще бъдат приети експертизите и изслушани авторите им, а след това ще бъдат разпитани свидетелите. Ченалова и защитата й пожелаха дванадесет от свидетелите, разпитани в досъдебното производство, да бъдат изслушани от съда в едно съдебно заседание. Сред тях е и първият председател на ДАНС Петко Сертов, както и журналистката Маргарита Михнева.

След заседанието, Ченалова поясни, че особено държи разпитът на посочените дванадесет свидетели да се състои в едно или максимум две заседания, но едновеременно, и обясни причините така: "Защото установяват едни и същи обстоятелства, може да се наложат очни ставки, тъй като има противоречия в досъдебното производство. За едни и същи събития един свидетел твърди, че са се случили, друг, че не са се случили, едният твърди, че са се случили по един начин, другият дава други данни. Тоест трябва да изясним истината".

Бившата съдийка бе попитана и защо този път не поиска спиране или прекратяване на производството, на което тя отвърна, че вече предпочита делото да навлезе в съдебна фаза, за да може по-бързо да приключи."Чухте съда, който каза, че вече трета година се върти това производство и надделява интересът то да приключи в някакъв разумен срок, отколкото да бъде върнато отново, за пореден път на прокуратурата, защото се оказва, че тя така или иначе не изпълнява указанията, които й се дават. Поддържам това, което се каза и в залата – имам по-голямо доверие на съда, от гледна точка на това, че пред него ще можем да изложим аргументи, които да бъдат чути и съдът ще направи, ако и да е наказателен състав, усилия да разбере същината на това обвинение, колкото и да е неясно. В този смисъл, ако и да имам възражения по отношение на преценката има ли съществени процесуални нарушения, предпочитам да си затворя очите и да вляза в същинския съдебен процес", заяви Ченалова, която в края на 2014-та година бе обявена от тогавашния френски посланик за "гнила ябълка" в съдебната система.

Делото трябва да стартира след по-малко от месец и половина. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
7
Гарванов
|
нерегистриран
19 август 2018, 18:45
2
-2
До коментар [#1] от "адвокат":
Нима не виждате изхода от процеса?Осъдителна присъда!
Гарван-гарвану око не вади.
6
каб.295
|
нерегистриран
18 август 2018, 08:52
7
-6
До коментар [#2] от "към 1":
Ми да.Този който оправи убиеца от Соло.Събирайки "доказателства" си заслужава съдбата.Има Господ.
Точно така. Обаче убиецът на вратаря на хокейния отбор на Славия още го търсят. А дали изобщо го търсят ? Бившата съдийка казала, че имала доверие в съда. Едно време имаше доверие в професора-комунист бай Вътьо Цонев и в Партията. Значи, търпи развитие. Току-виж от "гнила ябълка" се трансформирала в балсамов оцет.
5
Адвоката
|
нерегистриран
17 август 2018, 23:18
11
-10
Ченалката вече упражнява само действие ,,изваждане,, и скоро ще е на банички и кисело мляко.
4
Ице,стига бе
|
нерегистриран
17 август 2018, 21:24
8
-7
Бойкикев,пак ли ти бе....
2
към 1
|
нерегистриран
17 август 2018, 18:11
14
-13
Ми да.Този който оправи убиеца от Соло.Събирайки "доказателства" си заслужава съдбата.Има Господ.
1
адвокат
|
нерегистриран
17 август 2018, 17:19
6
-19
Нима не виждате изхода от процеса?Осъдителна присъда!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно