По делото срещу бившата съдийка
Глоба от близо 2 млн. лв. или затвор грозят Ченалова?
Процесът срещу "гнилата ябълка" и "знамето на съдебната реформа" започва в края на септември, по-важното е как ще приключи
Глоба от близо 2 млн. лв. или затвор грозят Ченалова?

Румяна Ченалова умело е прикрила белезниците под якето си, снимката е от едно от заседанията по определяне на "мярка за неотклоение" на бившата съдийка, снимка: БГНЕС

В края на миналата седмица за първи път съдът не върна на прокуратурата обвинителния акт срещу бившата съдийка Румяна Ченалова. Така в края на септември пред Специализирания наказателен съд се очаква да започне едно наистина дългоочаквано дело. Не всеки ден на подсъдимата скамейка застава доскорошен магистрат. Личността на обвиняемата е не по-малка причина за засиления интерес към казуса. Ченалова стана публично известна, след като бе определена за "гнилата ябълка" на съдебната ни система от някогашния френски посланик в София. Само година по-късно Румяна Ченалова вече представяше себе си за пръв радетел за съдебна реформа, което й отреди ролята на "знаме" на реформата. Атаките й срещу държавното обвинение бързо я направиха важна персона за кръговете, обслужващи подсъдимия банкер-беглец Цветан Василев, както и изненадващо симпатична за неуспели политически проекти, с болезнена фиксация върху прокуратурата. Това донякъде обяснява и натрапчивото желание Ченалова да бъде представена едва ли не като мъченица и напълно невинна жертва. 

Колкото и да твърдят адвокатите на бившата съдийка и самата Ченалова, че не разбират твърдяното в обвинителния акт, то внасянето му в съда преди две години хвърли повече светлина върху иначе необясними понякога съдийски решения, особено по казуси, които не са обществено известни. Според прокуратурата, Ченалова е извършила престъпление по служба и документно престъпление при разглеждане на дело по искова молба на "ОЕТ - Обединени Енергийни търговци" срещу НЕК. Става дума за престъпление по служба с 14 отделни деяния, с които, според прокуратурата, са нарушени ЗСВ и ГПК, с цел да се набави облага за ОЕТ. Обвинението твърди, че Ченалова не е видяла нередностите в исковата молба на ОЕТ, а по нея не били платени дължими държавни такси от общо 434 105.14 лв. За НЕК настъпили вредни последици от направените запори, а облагата на ОЕТ са неплатените държавни такси. Документното престъпление пак е свързано със същото дело и поправка в протокол по него. Зад тази фактологична формулировка, обаче, се крият множество подробности, които остават неизяснени за обществото. 

Като например това, че през първата половина на 2013 г. съдийката Румяна Ченалова се намира на една маса в популярния столичен ресторант "Под липите" с управителя на "Обединени енергийни търговци" Ангел Божилов и с адвокат Калоян Неделчев. На съседната маса се намира и близкият приятел на Божилов – Димитър Попов. Основната обсъждана тема между съдийка и бизнесмен се оказва основателността на претенциите, които компанията ОЕТ има към Националната електрическа компания (НЕК). На въпросната среща Ченалова поема ангажимент, че ако дружеството на Божилов предяви иск срещу НЕК пред СГС и тя се окаже съдия-докладчик по него, то ще уважи претенцията на частната компания срещу държавното дружество в пълен размер. Съветът на Ченалова изглежда е бил приет, защото на 18 юли 2013 г. исковата молба на ОЕТ срещу НЕК е депозирана в деловодството на СГС. Според разследващите, това е самото начало, защото следват поредица от действия на Ченалова, които говорят за нейната пристрастност.

"С действията Ченалова е нарушила служебните си задължения, игнорирайки един от основните конституционно закрепени принципи, възпроизведен в чл. 8, ал. 1 от ЗСВ и чл. 9, изр. 2 от ГПК - за точно и еднакво прилагане на законите от органите на съдебната власт спрямо всички лица и във всички случаи. Спазването на тези норми изисква от всеки съдия, длъжност, която е заемала и обвиняемата, при изпълнение на функционалните си задължения да не създава условия за облагодетелстване или привилегироване, на която и да е от страните или участниците по възложените дела", гласи заключението на разследващите. 

Ченалова дори "спестява" на Ангел Божилов внасянето на дължимата държавна такса: "Без да е изпълнила служебните си задължения, регламентирани в Глава тринадесета и Глава тридесет и втора от ГПК, които определят конкретното дължимо поведение на съдията – докладчик преди да предприеме каквото и да е действие, включително и по администриране на исковата молба - да провери допустимостта и редовността й, а при констатиране на нередовност - да укаже да ищеца да я отстрани. В изпълнение на поетия ангажимент към Божилов - да уважи изцяло исковите претенции на представляваното от него дружество, Ченалова въпреки невнасянето на дължимите държавни такси по първоначалната и допълнителната искови молби, и непредставянето по делото на документ, удостоверяващ внасянето им, не само, че не ги оставила без движение и не указала да се отстранят нередовностите по чл. 128, т. 2 от ГПК, а предприела активни и целенасочени действия по разглеждане на делото и решаване на търговския спор по същество в полза на ищцовото дружество ОЕТ и в частност на Божилов, пренебрегвайки и забраната на чл. 129, ал. 6 от ГПК. Разпоредбата на чл. 73, ал. 3 от ГПК, възпроизведена и в текста на чл. 3, ал. 1 от Закона за държавните такси определя момента, към който съдът, като орган на съдебната власт – държавен орган и длъжностно лице по чл. 6 от Закона за държавните такси следва да събере определената държавна такса, в съответствие с нормативно установения ред и размер".

Ако бъде осъдена дори само за нарушаване на чл. 6 от Закона за държавните такси, Ченалова ще трябва да плати веднъж "спестената" такса от ОЕТ в размер на 434 105,14 лв. и отделно санкцията, която може да е до три пъти размера на дължимото – т.е. общо на 1 736 420, 56 лв.

"Услугата" на Ченалова към сътрапезника от битовия ресторант в квартал "Лозенец" е само първото от двете обвинения срещу нея. За разследващите е категорично, че Ченалова преправя и протокол от съдебно заседание, което се явява престъпление по чл. 311, ал. 1 от Наказателния кодекс. "Инкриминираният протокол бил съставен под диктовката на обвиняемата, и в него тя удостоверила обстоятелства и изявления, които не отговарят на действителното фактическо положение", сочи разследването. Според обвинението в случая е "налице пряк умисъл", защото Ченалова "е съзнавала, че извършва лъжливо документиране в официален документ, предвиждала е общественоопасните последици на своето поведение и е искала настъпването им с цел, инкриминираният протокол да бъде използван като доказателство за тези обстоятелства и изявления, както от ищеца по делото, така и от самата нея като председател на съдебния състав при решаване на търговския спор". Наказанието за това престъпление е лишаване от свобода до пет години, като в маловажни слуцаи до една година или пробация. 

Разбира се, всичко това трябва да се докаже в съдебната зала, при това на три съдебни инстанции. Фактите са налице, а обясненията, че всички те са низ от случайности, едва ли биха издържали пред обществото, ако то обаче ги познаваше, а не се правеха опити Ченалова да бъде представяна за жертва или борец за правосъдие.

И тук ясно се вижда, че законите са налице, разследващите са си свършили работата, остава да разберем – глоба от близо 2 млн. лв. или затвор грозят Ченалова, а може би и двете или ще сме свидетели на поредния шумен процес, който завършва безславно с оправдателна присъда. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
27
що
|
нерегистриран
23 август 2018, 22:40
7
0
Какво прави адв.Иван Тодоров по делото на ОЕТ във ВКС преди месец грбанал 1 000 000. Всички говорят, но Иван Тодоров е честен колкото му е черна боядисаната с кана коса. Той е за затвора, той е корупцията в съда.
22
|
нерегистриран
22 август 2018, 09:25
15
-1
Ченелова тъй да се каже стана жертва на своята сервилност. Всичко тръгна оттам, че трябваше да обслужи една рекламна фирма с много далавераджийски подвизи, свързана с един съвсем неслучаен другар. Всичко щеше да мине по ноти, но се оказа, че зад другата страна стои един френски лобист. Тъй като обаче тези, които стоят зад рекламодателите са тъй да се каже от една партия (макар и от клона и в друга държава) с тези дето са изпратили лобиста в България се предпочете да не се задълбочават нещата. Та по същество Ченелома я наказват, че не е балансирала интересите на нашия и чуждестранния клон на въпросната партия, тъй че да не се стигне до скандала, който пък можеше да достигне и до истинските бенефициенти на неплатената крупна сума за реклама (за която реклама никой не разбра, че се е реализирала, тъй като става дума за прикрито плащане на рушвет).
20
|
нерегистриран
21 август 2018, 23:12
10
-13
Ченалова я знам като студентката Бачева, преподавах й в университета. Беше известна сред студентите и в академичните среди не с правните си познания, а с, да кажем, фриволното си поведение. Аз лично не съм я опознал интимно, но много хора го направиха” казва Филчев

19
Магнитски ?!
|
нерегистриран
21 август 2018, 22:34
15
-7
Ченалова е добър съдия и всичко това е съшито с бели конци. Но интересно , какво стана с онзи пейзан от Приятелите на Лувъра, който набързо заради големите си заслуги беше пратен от своите не къде да е в Уагадугу, столицата на Буркина Фасо. Ако някой не знае, Горна Волта се намира в Западна Африка.Горна Волта е старото име на тази африканска държавица.Пустинята Сахара напича здраво. А там за беда няма тракийски съкровища.Нашия приятеля на Лувъра се е отзовал в една от най бедните страни на планетата.Ябълки там няма, и круши няма.А и бананите май са кът. Злите езици говорят ,че и там се е заел много активно със съдебната реформа на африканската държава.Няма как , човека обича правото .А може би и една изложба на тракийското златно съкровище в Горна Волта няма да е никак зле.Цяла Африка даже и Сахара ще научат за траките и техните златарски умения. Кой е гнила ябълка и кой гнил банан е дискусионен въпрос и времето ще покаже. А един ден някой наблюдател , може и да се зарови във великите благородни безкористни и много почтени подвизи на Приятелите на Лувъра и в частност изключителния приятел на българската култура от Уагадугу.
18
Неизвестен
|
нерегистриран
21 август 2018, 21:53
7
-11
За да си направите изводите за човека Ченалова просто прочетете мотивите й по делото "Соло" . Не ви трябват кой знае какви юридически познания!
16
До 14
|
нерегистриран
21 август 2018, 18:58
16
-1
На мен ми мирише и на аргасване на ЦУМаждиите по ЗОДОВ.
15
|
нерегистриран
21 август 2018, 18:56
13
-11
Ако това е ход на пиарите на прокуратурата - браво! Що се отнася до въпросната ябълка - кошниците с плодове, 7 часа разлика, унижението за фирма Манго, дискотека Соло, решения едно към гьотере в зависимост от това кой плати повече или кой е по-перспективен, за да дължи услуга.... Отвратителна история, дано да завърши справедливо! Не само защото тя е най-заслужилата, а за да не се запълни вакуумът, оставен след нея!
14
Марко
|
нерегистриран
21 август 2018, 18:20
23
-2
Мирише ми на обезщетение от 1000 000евро от ЕСПЧ...

Дано да греша,че трябва и от моя джоб да се взема.
13
за Руми нямам думи
|
нерегистриран
21 август 2018, 17:37
9
-9
До коментар [#9] от "666 Стара Загора":
Това нещо на снимката е срам за съдебната система. Но интересно е как през 1998 г. като я накараха да напусне слд 10 години я върнаха пак в съдебната система ?!
Оправда убиеца на вратаря на хокейния отбор на Славия. Убиецът избяга в чужбина, син на известен комунистически функционер от Перник. Още го "търсят". Изобщо другарката от Стара Загора се има с комунистите още от времето на бай Вътьо Цонев-партизанин , не само действителен, но и партизанин в науката. Бай Вътьо беше написал в своите "трудове", че понеже държавата създавала правото, то тя не била длъжна да го спазва. Може би и въпросната съдийка е последователка на тази "концепция"- понеже делото е в нейните ръце, то тя не е длъжна да спазва процесуалните норми. Самите комунисти казваха, че правото отмирало-тогава защо да го спазва ?
12
Баба Къна
|
нерегистриран
21 август 2018, 14:57
12
-12
Трябва затвор И глоба!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно