Обновена  24 авг 14:50
70-80 души протестираха срещу закриването на прокуратури в Родопите
Един прокурорски акт в Чепеларе струва на бюджета 294,69 лв., средната стойност за страната е 152,69 лв.
Двамата държавни обвинители от планинското градче ще продължат да изпълняват служебните си задължения и след 1 януари 2019 година
Един прокурорски акт в Чепеларе струва на бюджета 294,69 лв., средната стойност за страната е 152,69 лв.

Живущите в Община Чепеларе излязоха на протест срещу закриването на прокуратурата в града

По повод протести в Чепеларе срещу решение на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 19 юли 2018 г. за закриване на районната прокуратура в града и разкриване там на териториално отделение на Районна прокуратура в областния град – Смолян, от прокуратурата излязоха с  уточнения към недоволните родопчани.

На 07.08.2018 г. е получена "Официална позиция" от Инициативен комитет за защита на човешките, гражданските и съюзните права на гражданите на Община Чепеларе, с председател адв. Тотка Динчева. Освен до главния прокурор, позицията е адресирана до президента, министър-председателя, министъра на правосъдието, Пленума на ВСС и Представителството на ЕК у нас. Твърди се, че закриването на РП Чепеларе ще наруши достъпа на гражданите до правосъдие и ще ги лиши от дейността на правоприлагане на територията на обшината. Според позицията, Инициативният комитет се създава, за да защитят гражданите "правото си на собствена Прокуратура в гр. Чепеларе". Заявява се, че отстояването на това право ще включва провеждане на ефективни протести, първият от които ще се проведе на 24.08.2018 г.

На 23.08.2018 г. пресцентърът на ПРБ разпространи пълният текст на писмото на Прокурорската колегия на ВСС до кметовете и председателите на общинските съвети на всяко от единадесетте населени места, в които районната прокуратура се закрива съгласно решението на ВСС от 19.07.2018 г. и на нейно място се разкрива териториално отделение към РП в съответния областен град. Изрично е посочено, че в разкритите териториални отделения прокурорите ще изпълняват и след 01.01.2019 г. в пълен обем законовите си задължения – ще участват в съдебни заседания, ще дават дежурства и ще приемат граждани. По никакъв начин правоприлагането в съответните населени места няма да бъде нарушено, а ефективното изпълнение на работата на прокуратурата е гарантирано чрез адекватно разпределение на натовареността и оптимално използване на ресурсите.

Решението за закриване на единадесет районни прокуратури е прието, след внимателна преценка и анализ на няколко основни критерия:

- трайно много ниска или извънредно висока натовареност /на прокуратурата и индивидуална на прокурор/

- ниски стойности на натовареност по показателя "досег със съда", който включва всички актове и действия на прокурор във връзка с дейността на съда

- комплексни фактори: население на районите на действие на всяка РП, брой общини, разстояние до областния център, специфични особености на района и др.

- кадрова обезпеченост /щатна численост на магистрати и служители/, няколкократно проведени процедури и/или прекратени процедури за избор на административни ръководители поради липса на кандидати.

Районна прокуратура Чепеларе  трайно е на последните места в страната по натовареност, пишат от прокуратурата.

През 2015 г. при средна натовареност за 1 реално работил прокурор в РП от 2.81, в РП Чепеларе тя е е 1.28. През 2016 г. при средна натовареност от 3,07, тук е 1.22.  През 2017 г. при средна натовареност за страната от 2.98, в РП Чепеларе тя е е 1.30. Натовареността на РП Чепеларе, съобразно правилата, приети от ВСС за периода 01.01.2017 -31.12.2017 г. е 1.3  на 1 прокурор. За сравнение, за РП Харманли тя е 5.93, за  РП Кърджали – 3.99, за РП Оряхово – 4.43.

По показателя "досег със съда" /всички актове и действия на прокурора във връзка с дейността на районния съд в града/, работата на РП Чепеларе отново е сред най - ниските стойности за страната:

- при средна за страната за 2015 г. – 98.6, тук е 41.00;

- при средна за 2016 г. – 95.23, тук е 35.50;

- при средна за 2017 г. – 90.39, тук е 46.

С оглед бюджета на прокуратурата, стойността на един прокурорски акт в РП Чепеларе е 294.69 лв. при средно за РП в страната – 152.69 лв.

Щатът на прокуратурата в Чепеларе включва 2 прокурори. И след 01.01.2019 г. те ще работят в териториалното отделение ще изпълняват в пълен обем законовите си задължения, включително ще участват в съдебни заседания, ще дават дежурства и ще приемат граждани, уточняват от държавното обвинение.

Междувременно и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет излезе с обръщение към протестиращите граждани, с което съдебните кадровици уверяват недоволните жители, че "няма да бъдат лишени от прокурорско присъствие".

"По повод организиран протест срещу решение на Висшия съдебен съвет от 19.07.2018 г. за закриване на Районна прокуратура – Чепеларе и разкриване на териториално отделение към Районна прокуратура – Смолян, Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Ви уверява, че Вашата община, както и гражданите на останалите общини с преструктурирани районни прокуратури в териториални отделения, няма да бъдат лишени от прокурорско присъствие. Отново посочваме, че не се предвижда съкращаване на щатни длъжности "прокурор" в съответните териториални отделения. Прокурорите, които работят в Районни прокуратура - Белоградчик, Районна прокуратура - Кула, Районна прокуратура - Дряново, Районна прокуратура - Трявна, Районна прокуратура - Тервел, Районна прокуратура - Ардино, Районна прокуратура - Брезник, Районна прокуратура - Трън, Районна прокуратура - Мадан, Районна прокуратура - Чепеларе и Районна прокуратура – Тополовград, ще продължат да изпълняват функциите си след 01.01.2019 г. в новосъздадените териториални отделения. Те ще осъществяват в пълен обем законовите си задължения, свързани с участие в съдебни заседания в съответния съд, даване на дежурства и прием на граждани. Гражданите и институциите ще имат пълен достъп до прокуратурата, тъй като тези общини и техните населени места се включват в съдебния район на районните прокуратури, в чийто състав е териториалното отделение", пишат от Колегията до протестиращите.

Съдебните кадровици уточняват още, че по закон решенията на колегиите и Пленума към Висшия съдебен съвет са публични, а настоящото решение е взето именно в две последователни открити заседания.

"Решенията за преструктуриране на районните прокуратури са обсъдени и приети в поредица открити заседания на Прокурорската колегия и Пленума на Висшия съдебен съвет, които съобразно Закона за съдебната власт се излъчват онлайн и могат да бъдат проследени от всеки заинтересован. Информацията за решенията своевременно е обявявана на интернет сайта на ВСС и предоставяна на медиите. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет се надява гражданите на общините с териториални отделения да приемат спокойно промяната, която засяга само организационната структура на Прокуратурата на Република България и не ограничава достъпа до правосъдие", завършва писмото на Прокурорската колегия на ВСС.

70-80 души затвориха пътя Пловдив-Смолян

 

70-80 души протестираха в Чепеларе и Хвоина срещу закриването на Районната прокуратура в Чепеларе. Това е съобщила за Радио “Фокус” Тонка Динчева, председател на Инициативния комитет за защита на човешките, гражданските и съюзни права на гражданите на град Чепеларе. Тя е отбелязала, че протестът е започнал точно в 11:00 часа със затваряне на главния път Пловдив – Смолян, като през определен интервал от време са пропускани колоните от автомобили. Динчева заявила, че протестиращите са изразили становището си против решението на Висшия съдебен съвет и правителството за закриване на Районна прокуратура – Чепеларе. 

 

„Очакваме на този протест да бъде обърнато подобаващо сериозно внимание. Той е първият от серията такива, които предстоят и съвсем няма да изчерпи всички мерки, които смятаме да предприемем, за да отстояваме правото си на районна прокуратура в общината. Смятаме да вземем всички законови и допустими мерки, за да се борим срещу това решение, включително да подадем и жалби до Европейската комисия и до Съда по правата на човека в Страсбург“, категорична е Динчева.

 

Тя е подчертала, че решение за закриване на прокуратурата е взето непрозрачно и много далеч от засегнатите субекти – жителите на община Чепеларе, абсолютно в противоречие с изискванията на Европейската комисия. Според нея неслучайно там се иска широко обществено обсъждане, за да се разбере какви ще бъдат проблемите. „Ние не сме опитни зайчета. Не може нашата съдба да се предопределя от едно такова набързо взето решение без в крайна сметка да са съобразени всички фактори“, посочила Динчева. Тя подчертала, че няма яснота каква ще бъда съдбата на свързаните с Районната прокуратура в Чепеларе звена. „Като има териториално отделение, хората трябва да са наясно какво ще се случи например с Районното управление на полицията в града. Полицейското присъствие е много важно в един район, в който ние всяка година посрещаме международни туристи, каква сигурност гарантираме на гражданите и на хората, които очакваме от чужбина“, коментирала още Динчева. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
15
|
нерегистриран
27 август 2018, 14:09
2
-2
Ако се закрият паразитните НИП и ИВСС ще се освободят повече бройки, отколкото от съкратените прокуратури, но никой няма да усети нищо, защото те са напълно безполезни и са единствено пиявица за бюджета.

"Един прокурорски акт в Чепеларе струва на бюджета 294,69 лв., средната стойност за страната е 152,69 лв."

Разликата се дължи на ненаписаните актове, които са се натрупали, защото в София са били ангажирани с протестърски прояви и обучения в чужбина. Те и тези от Чепеларе, ако трябва да отидат на толкова много обучения и софраджийски командировки в чужбина ще понатрупат ненаписани актове и после като се разделят на заплатите ще се изравни стойността на един прокурорски акт. Въпросът е дали населението на Чепеларе ще се радва на такова бързо правосъдие, каквото има в СГС и СРС?
14
умислен
|
нерегистриран
26 август 2018, 21:43
2
-2
До коментар [#12] от "умислен":
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
"Правен свят" вие сте "Безправен свят"-цензурирате всичко, което не отговаря на вашите виждания. Този коментар, беше просто едно различно мнение и не съдържа никакви ".... вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица."Срам за вас!!!!
13
|
нерегистриран
25 август 2018, 21:50
10
-8
Всяка структура под 10 магистрати няма основание за съществуване и трябва да стане отдел от общата за окръжния регион! Вдичко друго са скъпоплатени шуробаджанащини, виноконящини и ловно-рибарски истории! В големите структури работят до изнемога, включая събота и неделя, а в разни паланки се изживяват като местни феодали с половин час работа дневно! Точно бившите районни прокурорки на Девин и Чепеларе са христоматиен пример!
12
**************
|
нерегистриран
25 август 2018, 17:39
5
-2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
11
Do #6
|
нерегистриран
25 август 2018, 15:46
14
-4
Производителността в СРС пада заради ненормалниците младши от СГС, на които им дават нови състави, за да ги направят след 1 година с висящност от по 1000 дела. Добре, че има правинциалисти-"селяни", както се изразявате шопските селяци, за да се приключват някакви дела в срок в този съд.
10
|
нерегистриран
24 август 2018, 20:25
12
-7
Планът за закриване на държавата работи в пълен ход. Закриха се предприятията и военните поделения. Закриват се болници, пожарни, прокуратури, училища, читалища. Ще се закриват съдилища, полицейски управления, социални служби, общини. И всичко се прави зад афиша на бакалската сметка колко излиза едно кебапче в София и колко - някъде си. Управниците вече открито казват на гражданите - махайте се, много скъпо ни излизат вашите нужди, а като дойде време за избори - съберете се всички в София и гласувайте, за нас е все едно и също. И като помислиш - Европа даде пари за регионална политика, но къде ти, всичко се гепи още в столицата.
9
Адвокат
|
нерегистриран
24 август 2018, 18:23
6
-4
Почвайте ги наред,няма какво да чакате.Заплатите им са големи,ще паднат доста икономии.
8
Браво на Правен свят
|
нерегистриран
24 август 2018, 15:39
4
-10
Толерират се и не се изтриват коментари, като N:6 , а всичко що е против ЦУМ и Пеевски на секундата изчезва.
7
До 1
|
нерегистриран
24 август 2018, 15:18
17
-4
Ами,щом трябва ще ги закрият!Вярно е,че ще ви се развали почивката,но трябва да се работи!Стига с тия селски тарикатлъци да си правите отводи щом видите сложно дело!Царе сте на измислиците по отводите ви,Ами как да е като така сте свикнали!Да ви закриват и без това си правите отводи!То,не може все някой глупак да ви разглежда такива дела!Кой знае и как се разпределят дела,случайно?!И,оправдания от рода на,че компютърът разпределял,вече не вървят!Карате я още по комунист.- получавал заплата,пък дали и как работиш,не е важно!Нали ще нагрочите някой,който не пее в хора/не изпълнява поръчки/и за наказание ще го товарите като магаре!Ама,моля ви се,такъв трябва денонощно да стои на работа,пък вие селски тарикати,да се чудите каква простотия и интрига да измислите!
5
|
нерегистриран
24 август 2018, 14:12
22
-12
До коментар [#3] от "нерегистриран":
Причината може да е защото в Чепеларе прокурорите/съдиите работят по-качествено и затова се налага да се пишат по-малко актове. В София къде защото акта е некачествен, къде защото неоснователно е връщан, но за едно дело трябва да се напишат 10 - 15 акта, вместо един като в Чепеларе, където съдиите и прокурорите работят по-качествено и не са затънали в далавери и услуги на олигарси.
Кое му е за хвелене, че Цецовото дело Мирослава го върна след 24 отлагания. Да, съда издал 24 определения за отлагане, ама за нещо, което е било ясно още преди първото. Просто съдиите назначени с връзки в София са калпави и по много пъти правят нещо, което може да се свърши още от първия път.
Тъй че не гледайте само бройката, защото при калпава работа - бройки много, себестойност ниска, ама файда от тях - никаква.
Абе много сте умни в Чепеларе . Работите по 20 минути на ден , но суперкачествено. Елате в София - пак да работите качествено , но по 12 часа на ден .

Действително , в СРС производителността спадна рязко....след като дойдоха колеги от провинцията . Мислеха , че ще я карат като в прованса - идване на работа в 11 часа , 3 часа обедна почивка и дрямка и появяване около 16 часа за показване на нов тоалет . Е , не става . Някой се връщат обратно в прованса , други пишат глупости на килограм , трети са ги почнали с дисциплинарки . Толкова за интелекта и качествената работа в Чепеларе , Пещера и други китни райони на България .
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно