След безпрецедентния срив на Търговския регистър
Хранилището за данни от всички електронни регистри трябва да е готово до 15 ноември
До 10 септември институциите трябва да изпратят на председателя на Държавна агенция "Електронно управление" изготвени от тях детайлни процедури за създаване на резервни копия и възстановяване на данни
Хранилището за данни от всички електронни регистри трябва да е готово до 15 ноември

Хранилището за данни, чието създаване бе анонсирано преди две седмици от вицепремиера Томислав Дончев по повод кризата с Търговския регистър, в което да се пазят данните от всички електронни регистри в държавата, трябва да бъде изградено до 15 ноември т.г.. Това стана ясно, след като на днешното си заседание правителството утвърди план за защита и съхранение на данни на критичните системи и регистри в България чрез създаване на хранилище за резервни копия.

До това решение се стигна, след безпрецедентния срив на регистъра от 10 август, вследствие на който близо три седмици той бе недостъпен и на практика почти неизползваем. Кризата, която извади на показ слабостите в системата за държавен надзор и регулация на поддръжката и сигурността на регистрите у нас, коства поста на изпълнителния директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова.

Настоящият план на правителството за изграждането на въпросното хранилище за данни предвижда "разширяване на капацитета и функционалностите на съществуващото хранилище, разположено в Основния център за данни на електронното управление. Там ще се съхраняват резервни копия по утвърдена от всяка администрация процедура", уточняват от правителствената пресслужба.

От Министерския съвет допълват още, че към момента системите и регистрите са разположени върху инфраструктура, която се поддържа, управлява и развива от административните органи, отговарящи за тях. В тази връзка - до 10 септември институциите, които работят с електронни регистри, следва да изпратят на председателя на Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) изготвените от тях детайлни процедури за създаване на резервни копия и възстановяване на данни.

От правителството дават също срок до 10 септември на председателят на ДАЕУ и отговорните администрации да извършат анализ на потенциалните рискове по отношение на преносния капацитет на Единната електронна съобщителна мрежа (ЕЕСМ), която ще се използва за трансфера на резервните копия към и от хранилището.

"До 15 ноември 2018 г. ще бъде обезпечен необходимият капацитет за работа на хранилището. Административните органи ще получават пространство, където задължително да съхраняват резервно копие по утвърдената процедура. Отговорността за целостта и сигурността, включително криптографска, на резервните копия на данни е на съответната администрация. ДАЕУ ще осигурява физическата, комуникационната и инженерно-техническата сигурност, необходима за съхраняване на копията в Основния център на е-управлението", уточняват от правителството.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно