Обновена  07 сеп 13:27
Психиатрична експертиза заключи:
Десислава Иванчева не е психично болна, просто е депресирана
Отложиха първото разпоредително заседание срещу кметската група от "Младост" за 13 септември
Десислава Иванчева не е психично болна, просто е депресирана

снимка: БГНЕС

Не тежко психическо заболяване, а обикновено депресивно разстройство мъчи бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева. Това показа изслушаната и приета днес от Специализирания наказателен съд съдебно-психиатрична и психологична експертиза, част от поисканата от подсъдимата за подкуп в особено големи размери тройна съдебномедицинска експертиза. На база на нейните заключения Специализираният наказателен съд трябва да се произнесе дали да освободи бившата кметица на "Младост" от ареста срещу по-лека мярка за неотклонение. Това обаче ще се случи едва след като е готово заключението и на ендокринолог относно общото здравословното състояние на подсъдимата.  

По думите на психиатрите, които представиха експертизата си в днешното съдебно заседание, разстройството на бившата кметица на "Младост" давало своите проявления по няколко пъти на ден и продължавало от 20 минути до 1 час. "Това е опитът на психиката да покаже, че нещо не е наред", обясни в съдебната зала едно от вещите лица, изготвили експертизата и обяви пред съдия Иво Хинов, че "мечтае ситуацията, в която се намира Иванчева, да бъде облекчена".

От своя страна представителите на държавното обвинение обявиха, че изслушаната в залата експертиза не е аргументирана и е некомпетентно представена, след което поискаха назначаването на повторно изследване, но от други вещи лица. Съдът не уважи иска на прокуратурата и прие наличната експертиза.

"Ако беше на Боровец нямаше да е депресирана", коментира след заседанието заключенията на специалистите защитникът на Иванчева – Марин Марковски.

А междувременно Специализираният наказателен съд отложи първото разпоредително заседание срещу Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и посредника Петко Дюлгеров, обвинени в поискан 500 000 евро подкуп и получени 70 000 евро от него.

За пореден път бившата кметица на "Младост" и заместничката й успяха да забавят хода на делото под предлог, че не са запознати с материалите по него. В днешното заседание стана ясно още, че Десислава Иванчева сама е отказала да приеме връчения й на 31 август обвинителен акт, тъй като не се била консултирала с адвоката си. Тя е направила това едва на 5 септември. След като защитата и обвиняемите изразиха категорична позиция, че не са чели достатъчно дълго обвинителния акт и доказателствата към него, съдия Иво Хинов не успя да проведе първото заседание в процеса, тъй като по закон днес изтича 7-дневният срок, в който обвиняемите могат да се запознават с документите. Специализираният наказателен съд ще направи втори опит да започне делото по същество на 13 септември от 13:30 часа.

По време на днешното заседание заместничката на Иванчева - Биляна Петрова помоли още и да й бъде направено копие на документите по делото и те да бъдат изпратени в затвора в Сливен от съда, тъй като, ако бъдат изпращани от адвокатите имало ограничение в обема до 2 кг. Съдия Хинов подчерта, че и двете са имали възможност и достатъчно време досега да се запознаят с тях, но уважи искането им.

Освен, че делото срещу тримата подсъдими не успя да тръгне заради незапознаването им с материалите по него, този мотив успя да осигури на Иванчева и Петрова и да не се завърнат обратно в Сливенския затвор поне в рамките на следващата седмица, а да останат в софийския следствен арест, за да се запознават с документацията до 13 септември.

В съдебната зала днес присъства и предприемачът Александър Ваклин, предал парите за подкупа. "Тя (Десислава Иванчева бел.ред.) знаеше точната сметка на бизнеса ми и казваше, че не сме дали, за да получим.  Дадох парите на Петко Дюлгеров половин час преди акцията срещу него, Иванчева и Биляна Петрова. Когато бяхме заедно, Иванчева звънна на Дюлгеров по вайбър и се уговориха да се видят. Разговорите с Иванчева протичаха горе-долу както когато ви спре лош катаджия, гледа ви многозначително и ви казва: "Ще пишем ли?", разказа Ваклин, чийто обстоен разпит по случая предстои и в съдебна зала.

Накрая, съдия Иво Хинов обяви, че няма как да се произнесе по молбата на Десислава Иванчева да бъде пусната с по-лека мярка за неотклонение, докато не изслуша и останалите две назначени по нейно желание експертизи. Това трябва да се случи в следващото насрочено заседание идния четвъртък .

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
11
ПС,не виждам в коментара вулгарни,нецензурни квалификации или призиви към насилие,за да бъде изтрит
|
нерегистриран
08 септември 2018, 10:29
2
-3
.В диспозитива на решенията на окръжен съд Враца, правораздавател по исковете ни по ЗОДВПГ ,семейно сме осъдени на 4%ДТ на осн.чл.78,ал.6 от ГПК,която ДТ е в полза на съда ,,вместо чл.10 ал.2 от ЗОДВПГ в полза на държавата,тъй като в мотивите производството е по ЗОДВПГ. Въпреки ,че липсва вписано в диспозитивите за дължими 3 лв. ДТ в случай на служебно издаване на Изпълнителен лист са издадени такива .,за да станат ДТ публични.За целта ТАЙНО ,без допълнителен съдебен акт диспозитивите на решенията са разширени ,като е ДОБАВЕНО в ИЛ й ДТ от 3 лв .,което е извън очертанията на диспозитива.Вместо възпроизведен в тях буквалния препис на диспозитива а именно ,в полза и сметка на съда 4%ДТ на осн.чл.78,ал.6 от ГПК.
Въпреки ,че Изпълнителните листи не са в полза на АДВ-Националната Агенция за приходите Враца , съда ,ги изпраща за принудително събиране,.-където незаконно образуват изпълнителни дела №№№21938/02г.,26436/02,58/10г
В тях липсва вписано чл.10 ал.2 от ЗОДВПГ, в полза на държавата , ,Но,чрез опис и възбрана на недвижим имот сумата в размер на 19 хил. лева незаконно е събрана и преведена от публичния изпълнител на ВСС, нямащ правоотношения с нас в исковото и изпълнителните производства.

10
zdravka.kalaydjieva
|
нерегистриран
07 септември 2018, 17:25
6
-3

До автора на коментар 9:

Правя разлика между психично заболяване и невменяемост и зададох въпроса си тъкмо защото не съм "специалист в доктрината" :)
9
do 6
|
нерегистриран
07 септември 2018, 17:00
6
-1
Не, не е! И би трябвало да го знаете, като специалист в доктрината...
8
***********************************************************
|
нерегистриран
07 септември 2018, 16:52
2
-2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
7
|
нерегистриран
07 септември 2018, 16:46
8
-4
До коментар [#6] от "zdravka.kalaydjieva":

Депресията не е ли психическо заболяване?

Не.
6
zdravka.kalaydjieva
|
нерегистриран
07 септември 2018, 16:30
9
-7

Депресията не е ли психическо заболяване?
5
Марко
|
нерегистриран
07 септември 2018, 14:39
16
-9
Все пак има и презумпция за невиновност,а дали е вменяема или вече не е ще кажат експертите...

Според мен Деска я извъртяха с помощта на предшественика й и едно "вакло агънце",за да застроят онези две-три градинки в Младост,защитата на които я направи кмет на квартала.
Това беше една от най-големите загуби на статуквото и явно са й "проспали вниманието" и са я "опраскали по устав"...

В тази държава,ако не си част от статуквото или негов слуга си обречен рано или късно да те опраскали,ако пречиш...
4
|
нерегистриран
07 септември 2018, 14:27
22
-6
Как така “за пореден път бави делото” при положение, че е първото заседание???
3
Е да
|
нерегистриран
07 септември 2018, 14:10
17
-9
ако не бяха я хванали с подкупа, вероятно сега щеше да е на Боровец...
2
Коментатор
|
нерегистриран
07 септември 2018, 13:32
20
-9
Кой бави делото? Кой има задължение да връчи обвинителния акт в законовия срок? А?! Някой май няма интерес това дело да тръгне. Иванчева едва ли е този някой.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно