Скандал с крайнодясна младежка организация в Белгия

Репортаж за дейността на младежка организация с крайнодесни възгледи шокира Белгия и предизвика политически и обществени дебати. В тайни интернет групи членовете на обединението "Щит и приятели" пропагандират расизъм, ксенофобия, антисемитизъм и призовават към насилие. В "Щит и приятели" членуват предимно млади фламандци, а лидер е студентът по право в университета в Гент Дрис Вас Лангенховен. Официално членовете се обявяват за защита на европейските ценности, против мигрантите и симпатизират на Виктор Орбан. Журналистическо разследване обаче разкри и другото лице на организацията. В тайни онлайн групи членовете ѝ пропагандират расизъм, хомофобия, симпатии към Хитлер, снимат се с оръжие и призовават към употреба му в защита на собствената култура.

След репортажа прокуратурата започна проверка, а университетът в Гент откри процедура за изключването на Ван Лангенховен. Някои от членовете на движението се оказаха и в листите за местните избори през октомври на най-голямата фламандска партия - националистичесия Нов фламандски алианс. Лидерът ѝ Барт Де Вевер категорично заяви, че ще я "прочисти" от екстремистите.

Зухал Демир - държавен секретар за равните възможности, Нов фламандски алианс: Видях абсолютна липса на респект към хората с различна сексуалност, към жените и инакомислещите. Не можем да толерираме това нито във Фландрия, нито в нашата партия. Тези, които мислят така нямат място в Нов фламандски алианс.

Въпреки скандала обаче проучванията показват, че националистите отново ще спечелят най-много гласове на предстоящите местни избори.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно