В рамките на двудневна визита
Министър Цачева запозна баварския си колега с успехите на България при изграждането на Европейската прокуратура
Цачева се срещна и с председателя на Върховния районен съд на Нюрнберг Томас Дикерт
Министър Цачева запозна баварския си колега с успехите на България при изграждането на Европейската прокуратура

Министърът на правосъдието Цецка Цачева посети Мюнхен по покана на баварския си колега проф. д-р Винфрид Баусбак. В рамките на двудневната визита тя запозна домакина си с работата по досиетата и основните ни приоритети в областта на правосъдието по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието.

Министър Цачева открои като значителен приносът ни по изграждането на Службата на Европейския прокурор, както и включването на още две държави-членки - Нидерландия и Малта - към Европейската прокуратура.

Тема на разговор беше и друг от приоритетите пред ЕС, а именно развитието на електронното правосъдие. И двамата министри се съгласиха, че по време на Българското председателство се е работило много интензивно по подготовката на новата Стратегия на ЕС за електронно правосъдие за периода 2019-2023 г. и е започнала работата по Плана за действие в областта на електронното правосъдие.

Министър Цачева и министър Баусбак обсъдиха още и достъпа до електронни доказателства, както и напредъка по проекта на Регламент "Брюксел IIa", който цели намирането на оптималните, рационални и справедливи решения при гарантиране на най-добрия интерес на детето и осигуряване на по-голяма правна сигурност. Тя отбеляза и работата по изграждането на европейска перспектива пред държавите от Западните Балкани.

Министрите се обединиха също около идеята, че е нужно по-задълбочено сътрудничество в областта на киберсигурността, както и в борбата с компютърните престъпления. Те отбелязаха значимостта на междуправителствената комисия България-Бавария и стигнаха до консенсус, че е нужно комисията да работи по-интензивно и в засилено сътрудничество като изразиха надежда за скорошното провеждане на среща на комисията.

Министър Цачева информира баварския си колега, че България продължава да полага усилия за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода и изрази надежда, че Бавария ще сподели с нас добрите си практики в областта на затворното дело, като съдейства за обучение на служителите от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

По-късно днес министър Цачева се срещна и с председателя на Върховния районен съд на Нюрнберг Томас Дикерт.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
|
нерегистриран
12 септември 2018, 09:31
1
-1
Както вървят нещата в България скоро ще заработи Народен съд, ама този път ще е наистина народен и няма да има нищо общо с кадровия състав на СГС и СРС.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно