В писмо до председателя на ВКС
Георги Чолаков предлага изработването на правила за избор на членове на Конституционния съд от квотата на съдиите
Предстоящият избор е високо значим по своя характер и предполага наличието на точна и ясна регламентация на условията за провеждането му, пише председателят на ВАС
Георги Чолаков предлага изработването на правила за избор на членове на Конституционния съд от квотата на съдиите

Председателят на ВАС Георги Чолаков с предложение до председателя на ВКС Лозан Панов, снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков предлага изработването и приемането на правила за избор на членовете на Конституционния съд от квотата на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Това се разбира от писмо на Чолаков до председателя на ВКС Лозан Панов.

Писмото на Чолаков е от 12 септември и е в отговор на кореспонденция, започната от Панов, който в разгара на съдебната ваканция (16 август 2018 г.) е поискал от административния ръководител на ВАС да се определи дата за провеждане на Общо събрание на съдиите, на което да бъдат излъчени номинациите за нови конституционни съдии от квотата на съдебната власт. На заседанието си по-рано в сряда и Народното събрание прие процедурни правила за избор на нов конституционен съдия от квотата на законодателната власт. Макар да няма подобни процедурни правила за излъчването на кандидати от квотата на магистратурата, председателят на ВКС е настоявал Общото събрание да се проведе на 25 октомври, т.е. възможно най-късната дата за провеждането му, с оглед сроковете, в които трябва да приключи процедурата по ротация на членовете на Конституционния съд.

На 13 ноември т.г. новите четирима конституционни съдии трябва да положат клетва. Двама от тях трябва да заменят Румен Ненков и Стефка Стоева, които са от квотата на съдебната власт. По един представител трябва да излъчат още Народното събрание – на мястото на Цанка Цанкова и президентът Румен Радев – на мястото на Кети Маркова.

В писмото си до Лозан Панов, председателят на ВАС изтъква, че "предстоящият избор на съдии в състава на Конституционният съд от квотата на съдебната власт, е високо значим по своя характер и предполага наличието на точна и ясна регламентация на условията за провеждането му. В този смисъл, изработването и приемането на правила за избор на съдии в състава на Конституционния съд от Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд, представлява въпрос, който следва да бъде разрешен, преди самото провеждане на избора".

Георги Чолаков изброява и конкретните въпроси, които би следвало да получат отговори при изработването на процедурните правила. "В предметния обхват на регламентацията следва да намерят разрешение всички обуславящи въпроси като оповестяване и преценка за допустимост на кандидатурите, необходими документи за участие в изборната процедура, определяне състав на изборната комисия, свикване на общо събрание, ред, начин и срок за провеждане на самия избор, в т.ч. и хипотезата на балотаж, отчитане и обявяване на резултатите и т.н.", пише председателят на ВАС.

Чолаков отбелязва още, че приемането на подобни Правила е въпрос от компетентността на Общото събрание на съдиите от ВКС и ВАС, но организационно-подготвителната работа е задължение на административните ръководители, т.е. негова и на Панов. Заради това, Чолаков отправя и покана до Панов, "съобразно ангажираността на работния Ви график, да обсъдим съвместно всички подготвителни и обуславящи въпроси, както във връзка с изготвянето на проект на Правила, така и във връзка с определяне на дата за свикване на Общо събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
|
нерегистриран
12 септември 2018, 20:43
16
-3
До коментар [#3] от "Правила има":
Приеха ги пленумите на двата върховни съда още при Григоров и Славов и се доработиха през 2009 год., когато избраха Стефка Стоева и Румен Ненков.
Явно не се харесват на някого и не гарантират желания от герберастията резултат - затова са тези напъни.
3
Правила има
|
нерегистриран
12 септември 2018, 17:40
21
-4
Приеха ги пленумите на двата върховни съда още при Григоров и Славов и се доработиха през 2009 год., когато избраха Стефка Стоева и Румен Ненков.
2
|
нерегистриран
12 септември 2018, 17:34
22
-5
Въпросните правила са напълно ненужни. Подобни избори са правени многократно, създадени са добри практики и никога не са възниквали спорове.
1
Няма ли да има Процедури към Правилата?
|
нерегистриран
12 септември 2018, 17:03
21
-4
А задължителни инструкции и указания? ********
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно