Лидерът на БСП Корнелия Нинова потвърди, че ще сезират КС
Парламентът преодоля ветото на президента за АПК
Депутатите отложиха гласуването на министерските рокади, а заради неприключило дело Александър Манолев се отказа да е министър на транспорта
Парламентът преодоля ветото на президента за АПК

Мнозинството в парламента очаквано преодоля ветото на президента върху разпоредби в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) и повторно гласува промените в закона. "За" бяха 146 депутати от парламентарните групи на ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля". "Против" гласуваха само депутатите от БСП.

При обсъждането на ветото заместник-председателят на "БСП за България" Крум Зарков подкрепи мотивите на президента и заяви: "Когато повишаваш със стотици пъти една такса от днес за утре, това вече е проблем. Когато го заковаваш със закон, така че това да остане вписано тук и никой гражданин да не може да го атакува пред съда - това е проблем".

От "Обединени патриоти" оспориха твърденията на БСП. 

В защита на законодателните промени и против ветото се обявиха и от ДПС. Хамид Хамид, който е заместник-председател на Комисията по правни въпроси на парламента, коментира: "Никой обаче не прави сметката на бай Пенчо от Сини вир, община Каолиново, област Шумен, който вече вместо да идва до София и да харчи 500 лева, за да води делото си в София, сега ще изхарчи 3,50 лева за автобус до град Шумен и там ще си води делото. Никой не говори за тези спестени средства. Всеки говори за тези 65 лева разлика. Това становище на Асоциацията на парковете и всички тези организации, които се базираха и говориха само по това становище, на четвъртия час от заседанието на правната комисия ме накара да се замисля ветото на Тома Белев ли обсъждаме или на президента на Република България. Основно над 90 процента това бяха представители на станалия известен "зелен октопод", които генерират огромни приходи от проекти и от грандове. Те говорят, че няма откъде да намерят 370 лева да платят такса за касационно обжалване".

След отхвърленото вето лично лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията ѝ ще сезира Конституционния съд, предаде БНР.

Промените в кодекса бяха приети от депутатите на 25 юли. Държавният глава обаче ги върна за ново обсъждане на 31 юли. Радев оспори 16 от разпоредбите в закона. Той изрази несъгласие с разпоредбите за новите правила за подсъдност, закритите съдебни заседания, драстично увеличените такси в касационното производство и премахването на касационната инстанция в редица специални закони.

Това е деветото вето на президента Румен Радев. Единственото вето, което депутатите приеха бе това върху Закона за приватизацията и следприватизационен контрол.

Отложиха гласуването на министерските оставки

 

Заради липсващ указ на президента Румен Радев, с който се освобождава Младен Маринов като главен секретар на МВР, от дневния ред на парламента отпадна гласуването на министерските оставки.

 

От Президентството уведомиха, че държавният глава ще подпише указа за освобождаване на главен секретар Младен Маринов след завръщането си от срещата в Рига на групата „Арайолуш“, обединяваща президентите на 14 държави-членки на ЕС. Държавният глава е излетял pано тази cyтpин за Латвия и cе пpибиpа къcно в петък, което отлага рокадата на министрите за другата седмица.

 

С гласуването си народните представители трябва да освободят министрите Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев, които подадоха оставки по настояване на премиера Бойко Борисов заради тежката катастрофа край Своге. На тяхно място се очаква да бъдат назначени инж. Петя Аврамова за регионален министър, Младен Маринов като вътрешен министър и Александър Манолев като транспортен министър.

 

Междувременно Александър Манолев, номиниран от премиера за министър на транспорта, сам се отказа от поста. Неофициалната информация сочи, че премиерът е поискал Манолев да се оттегли заради публикация, която съобщава за два пътни инцидента, в които настоящият зам.-министър на икономиката е участвал, като за един от тях, все още има неприключило дело. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
Случаи на бягство от затвора има от времето на граф Монте Кристо
|
нерегистриран
14 септември 2018, 18:24
2
0
Данаил Кирилов един от "брокерите", поискали от Плевнелиев 500 хил. евро подкуп, преодоля и ветото на президента за АПК. Дани Кирилов от ГЕРБ или Дани де Вито от „Парите на другите”: „Обичам парите. Обичам парите повече от нещата, които могат да купят. Има само едно нещо, което обичам повече от парите. Знаете ли кое е то? Парите на другите". ДАНАИЛ ДИМИТРОВ КИРИЛОВ смята, че може да управлява парите на другите така както не би посмял да управлява собствените си средства. Нашите пари ги възприема като общи и следователно – ничии. Сигурно и на този трагичен за България герой принадлежат думите: „Обичам парите. Обичам парите повече от нещата, които могат да купят. Има само едно нещо, което обичам повече от парите. Знаете ли кое е то? Парите на другите".
1
Достойно Ест
|
нерегистриран
13 септември 2018, 14:17
8
0
Очаквано трябва да станем президентска република. А депутатите да се занимават със законотворчество, а не с лобизъм и от 240 парчета в следващия имат място не повече от 10... како Гинке.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно