По света и у нас
Издирват Бирмите по обвинения за нелегалните фабрики за цигари
Специализираната прокуратура и ГДБОП разкриха престъпна група за трафик на кокаин, доставян у нас от Доминикана
Издирват Бирмите по обвинения за нелегалните фабрики за цигари

Георги Станоев - Малката Бирма (вляво), майка му Лидия и Евлоги Станоев - Голямата Бирма (вдясно), снимка: архив

Специализираната прокуратура издирва за участие в организирана престъпна група за производство и разпространение на фалшиви цигари Евлоги Станоев – Голямата Бирма, както и синовете му Георги - Малката Бирма и Антон. Това съобщи по време на брифинг и.д. ръководител на Специализираната прокуратура Даниела Начева.

В ранните часове на петък бяха проведени обиски в бившия ресторант "Кошарите" – понастоящем "Сръбски ресторант Бест" и в пицария "Везувий", които са собственост на фамилията Станоеви. Целта на акцията бе именно задържане на ръководните нива на организирана престъпна група, която е контролирала производството на фалшиви цигари в разкритите в края на август четири нелегални цигарени фабрики. От прокуратурата смятат, че има възможност обискираните заведения да са служели като "перачница" за парите, придобити от пласмента на незаконното производство на цигарите. Тепърва ще проверяват документите, които са били иззети при обиските, стана ясно от думите на прокурор Начева.

На Евлоги, Георги и Антон Станоеви, както и на още шестима души са повдигнати и обвинения за участие в организирана престъпна група за продажба на акцизни стоки без бандерол. Групата се е състоял от общо девет души, трима от тях вече са задържани по първоначално разследване в Пловдив. Другите шест, сред които и Бирмите, са се занимавали с финансирането на фабриките за нелегални цигари. "Организирали са се така, че помещенията във фабриките да отговарят на условията за живот на работниците, без да е необходимо те да излизат от тях и да имат достъп с външния свят", каза прокурор Начева.

От думите й стана ясно още, че към настоящия момент не е установено местонахождението на тримата Станоеви и на още един от участниците в групата. "Предприети са всички необходими действия по издирването им", увери Начева. Има вероятност Голямата Бирма вече да е напуснал пределите на страната. От думите на и.д. ръководител на Специализираната прокуратура стана ясно и че бившата съпруга на Евлоги Станоев – Лидия Станоева, за която бе съобщено, че е задържана по случая, не е сред обвиняемите и е била освободена.

Заловиха мулета на кокаин

 

От Специализираната прокуратура и от ГДБОП съобщиха, че са заловили организирана престъпна група за трафик на кокаин, доставян у нас от Доминикана. По случая са задържани четирима души, сред които и една жена. "Групата е набирала малоимотни лица, които е финансирала, за да пътуват през европейски държави за Доминикана. Там същите са били настанявани в хотелски апартаменти, в които са били държани около седмица. Поглъщали са капсули, съдържащи кокаин – средно между 80 и 100 капсули по между 8 и 13 грама в зависимост от пола на съответното муле. Същите лица са били транспортирани обратно през европейски летища до Букурещ, където са били посрещани от член на групата и транспортирани в района на Стара Загора и околните села, където са били настанявани в помещения, като са им били отнемани мобилните телефони и им е бил ограничаван контактът с външния свят, докато дефикират наркотика", обясни Начева.

 

По думите й кокаинът е бил предназначен за българския пазар и Унгария. По време на пътуванията си членовете на групата са използвали собствените си документи за самоличност в рамките на държавите-членки на ЕС, през които са пътували, а за да преминат границата с Доминикана, те са използвали международни паспорти. "На тези лица са плащани суми от порядъка между 3 и 5 хил. лв. за извършените услуги. На 15 септември едно от лицата, погълнало такъв наркотик, което очаквахме да пристигне, е било установено в Португалия, защото му е прилошало. Лицето е задържано. То е било погълнало 99 капсули – близо килограм кокаин. Този кокаин се е разпространявал на едро на територията на страната – в Габрово, Бургас, Варна, Пловдив, София и други градове", обясни още Начева  и уточни, че след изтичането на 72-часовия им арест, от прокуратурата ще поискат и постоянното им задържане под стража.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно