Обновена  18 сеп 13:53
След отхвърленото вето
Президентът и депутати от БСП сезираха в един ден КС за АПК
Докладчик по делото е съдия Стефка Стоева
Президентът и депутати от БСП сезираха в един ден КС за АПК

В един ден, в рамките на няколко часа, президентът Румен Радев и депутати от БСП сезираха Конституционния съд (КС) за поправките в Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Това става по-малко от седмица, след като мнозинството депутати в парламента отхвърли ветото на държавния глава. Във вторник сутринта промените в АПК бяха публикувани в Държавен вестник. По същото време от президентската администрация съобщиха за решението на Радев да атакува поправките пред КС.

Още миналата седмица председателят на правната комисия на парламента и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков коментираха, че нямат притеснения от произнасянето на конституционните съдии по поправките в АПК. Очакванията им бяха свързани с анонса на опозицията, че ако ветото на президента бъде преодоляно, ще се стигне до сезирането на КС.

Президентът: Законността не е услуга, която правовата държава предоставя на гражданите, а необходимо условие за нейното съществуване

Публичността на съдебните заседания е толкова съществен принцип на правораздаването, че е прогласен в чл. 121, ал. 3 от Конституцията. Правото на всеки човек на публично разглеждане на неговото дело е изрично посочено във Всеобщата декларация за правата на човека, в Международния пакт за граждански и политически права, в Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. С предложените промени този основен принцип за публичност и прозрачност се превръща в изключение. Поради това § 55 ЗИД АПК, който въвежда принципа на закрити заседания по дела, подсъдни на тричленни състави на Върховния административен съд като втора инстанция, не съответства на Конституцията и на посочените международни договори, гласят част от мотивите на президента Румен Радев, с които поправките в АПК се атакуват като противоконституционни. 

Държавният глава оспорва въведените правила за родовата и местната подсъдност по административни дела. Тези правила създават препятствия пред правораздаването за гражданите и организациите и не осигуряват по-лесен, по-бърз и по-евтин достъп до правосъдие. Поради това те не съответстват на принципа на правовата държава и на правото на защита.

В искането се подчертава още, че видът и размерът на съдебните такси са част от гаранциите за достъп до правосъдие и за пълноценно реализиране на правото на защита. Размерите на таксите по § 57, 61 и 67 ЗИД АПК не са съобразени с чл. 60, ал.1 от Конституцията, тъй като не съответстват на социално-икономическите условия, на равнището на доходите и на инфлационните процеси в страната. При съпоставка на размера на простите такси до и след приемането на ЗИД АПК се установява, че увеличението им е 14 пъти за физически и юридически лица и 74 пъти за юридическите лица с нестопанска цел. Те ще затруднят обжалването на административните актове от гражданите и юридическите лица, а оттам и конституционно прогласеното право на защита.

Въвеждането с § 57 ЗИД АПК на пропорционални такси върху "определяем материален интерес" в касационното производство по административни дела не държи сметка за спецификата на тези дела. В административното правосъдие на преден план е пряката защита на нарушената законност при осъществяване на държавното управление, а не материалният интерес. Законността не е услуга, която една правова държава предоставя на гражданите, а необходимо условие за нейното съществуване, смята Радев. 

Правото на оспорване на административен акт, както и правото на касационно оспорване на първоинстанционно съдебно решение, са средства за защита на гражданите и юридическите лица срещу порочен държавен юридически акт. Премахването на касационната инстанция в съдебните производства по административни дела отслабва тази защита, което е недопустимо, когато става въпрос за конституционно прогласени права. По тези съображения в искането се оспорва премахването на касационната инстанция в Закона за достъп до обществена информация, Закона за социалното подпомагане, Закона за семейните помощи за деца, Кодекса за социално осигуряване, Закона за правната помощ, Закона за опазване на земеделските земи и в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс, пише в мотивите на президента, с които сезира КС.

БСП: Промените в АПК са удар по правовата държава

"Въпреки критиките на опозицията и становищата на изтъкнати юристи, въпреки притесненията на гражданското общество, въпреки ветото на президента, управляващите насила изгласуваха едни текстове, които спират хората  да отидат на съд и защитят своите права". Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП за България Крум Зарков при внасянето на жалбата до Конституционния съд, свързани с текстове от АПК. Той добави, че не може нарочно да се забранява на хората да атакуват незаконните актове на властта и принципът на публичност да се превръща в принцип на закритите врати. 

"Конституцията не го разрешава, а неин пазител е КС, затова както обещахме внасяме необходимия брой подписи, защото приемането на промените в АПК е удар по принципа на правовата държава", категоричен бе Крум Зарков. Той призовава всички, които са загрижени за гражданското общество и правото на хората  да имат достъп до Административния съд и да атакуват актовете на властта да сезират КС. 

"Този казус касае демократичното развитие на страната. Атакуваме размера на таксите, който е прекомерен и ще попречи на хората да търсят правата си, закритите заседания, отмяната на втората инстанция", уточни народният представител.

Междувременно, Конституционният съд вече е образува конституционно дело № 12/2018 г. по искането на президента за установяване на противоконституционност на разпоредбите от Закона за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс (обн. ДВ, бр. 77 от 2018 г.). За докладчик по делото е определена съдия Стефка Стоева.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
...
|
нерегистриран
19 септември 2018, 07:53
0
0
Предлагам Висшия адвокатски съвет да сезира Конституционния съд против гнусното, омразно, паразитно,нищонезначещо-поради неносене на НИКАКВА отговорност от адвоката с подписа си приподписване.


Предлагам адвокатите да подадат остри протестни декларации против омразното паразитно приподписване.


докато прип одписването бъде отменено предлагам адвокатите да приподписват без заплащане-Наредба номер 1 е незаконна и не сте длъжни да я спазвате.

Не новите такси са ви проблема, те не са чак толкова високи, а стотиците лева по НЕЗАКОННАТА наредба номер 1 на ВАдвС за приподписването.Новите такси, плюс приподписването правят подаването на касационна жалба лукс за гражданите. Просто гражданите ще се откажат да обжалват, а предвид топлата връзка на местните административни съдилища и местните велможи в местната власт произволът срещу гражданите ще е тотален, и те ще са без защита.
1
ГЕРп
|
нерегистриран
18 септември 2018, 13:55
4
-1
КС Е НАШ!!!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно