Прекрояване на съдебната карта
Започва организационната дейност по закриването на 11 районни прокуратури
Прокурорската колегия ще закрива сметки и ще прекратява договори, а до 15 ноември ресорните комисии към ВСС ще броят и преразпределят щатовете на прокурорите и служителите
Започва организационната дейност по закриването на 11 районни прокуратури

Прокурорската колегия на ВСС, снимка: БГНЕС

След като на 19 юли Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) одобри предложението на прокурорската колегия да бъдат закрити 11 районни прокуратури в страната, започва организацията по прекратяване на дейността на определените за закриване структури и прехвърлянето им към териториални отделения. Това стана ясно на заседанието на Колегията.

От 1 януари 2019 година без прокуратури остават Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград.

"Предложението от 11 юли има няколко диспозитива, от които само един е свързан със закриването на прокуратури и разкриването на съответните териториални отделения. Положително решение е налице. Необходимо е да се пристъпи към организационно-финансови дейности, свързани със сграда, щатове и т.н", обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

А оттук нататък следва прокурорската колегия да предложи на Комисията "Бюджет и финанси" към кадровия орган от 1 януари да бъдат закрити сметките на 11-те районни прокуратури, Комисията "Управление на собствеността"  да обсъди и внесе до Пленума информация относно разпределението на имотите на закритите прокуратури, както и да бъдат изменени договорите за безвъзмездно ползване на имоти в Тополовград и Тервел.

Прокурорската колегия реши и до 15 ноември Комисията по атестирането и конкурсите да внесе информация, която касае щатните бройки и разписанията на прокурорите в закритите обвинения, а Комисията, отговаряща за съдебната администрация - за определения брой на служителите и щатните им разписания, за да могат магистратите и съдебните сужители да бъдат преразпределени по териториалите отделения.

Главният прокурор ще се заеме с прекратяването на трудовите правоотношения, договорите за автомобили, прехвърлянето на делата и преписките и създаването на организация на процеса по вътрешен одит и инвентаризация на имуществото.

Решението за закриване на прокуратурите в Мадан и Чепеларе предизвика дори протести и се наложи прокурорската колегия да внесе разяснение, че гражданите на засегнатите общини няма да бъдат лишени от правосъдие. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
Адвокат
|
нерегистриран
01 октомври 2018, 00:03
2
0

На тези,които много се вълнуват от прекрояването на съдебната карта трябва да се обясни,че съдилищата не се занимават само с наказателни дела.Те разглеждат граждански,търговски,административни дела наред с наказателните.Прокуратурите трябва да ги разредят защото прокурора може да си върши работата и от друго работно място.Не е задължително прокитата да ходят на гости на съдиите по пантофки.Прокурорът трябва да работи в близост с органите по разследването.Вместо това прокитата си седят в канцелариите и чакат разследващите да им занесат делата готови,те само да напишат един обвинителен акт или пък да притиснат защитника да се съгласи на споразумение.Та такива ми ти работи.
4
ацежэсазд
|
нерегистриран
27 септември 2018, 12:53
3
-2
БРАВО !!!
3
|
нерегистриран
27 септември 2018, 10:55
3
-2
Прави са коментарите 1 и 2. Колкото до съда - такава стъпка изисква воля и смелост, а в съда такива липсват засега. Когато си замине Лозан Панов, тогава.....може би!
2
Защо
|
нерегистриран
26 септември 2018, 17:35
14
-4
закриват само 11? Още трябва!
1
Прокурор
|
нерегистриран
26 септември 2018, 15:25
19
-5
Крайно време беше. Само една критика- трябваше директно да се пристъпи към закриване на всички определени за това прокуратури. Разбирам, че се опипва почвата, как ще сработи идеята, но според мен трябваше по- смело. Все пак началото е по- добре от нищо. Крайно време е и съдийската колегия да се размърда. Изтъркаха се отлаганията на въпроса, защото трябвало обсъждане и анализ. Крайно време е за действия и то решителни и бързи
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно