Обновена  01 окт 11:16
Съдийка цитира ВКС, за да изкара "бандита" Кико неосъждан и да го пусне

Съдия Илияна Димчева* от Софийския районен съд цитира тълкувателно решение на Върховния касационен съд, за да изкара автокрадеца с 4 присъди и две висящи дела Георги Воденичаров-Кико  неосъждан и заради това да го пусне от ареста. Това се случи в 31-а зала на съда. Кико бе задържан на 25 септември, докато крадеше БМВ. Той блъсна 3 патрулки в опита си да избяга, но го хванаха. Воденичаров е осъждан 4 пъти - през 2004, 2006, 2010 и 2013 г.

В досието му личат и предишни кражби на коли, както и шофиране без книжка. Последната му присъда е от 13 май 2013 г. Кико намерил чужда вещ и не я върнал в полицията. Осъдили го на 100 лева глоба. Няма данни той да я е платил.

Съдийката Димчева обаче се позова на тълкувателно решение №2 на наказателната колегия на Върховния касационнен съд, за да изкара Кико реабилитиран. Според решението на върховните магистрати, ако 5 години след присъдата няма заведено изпълнително дело, задълженията се смятат погасени по давност. Кико излезе неосъждан, поради което съдия Димчева прие, че няма опасност да извърши друго престъпление. Нареченият от вътрешния министър Младен Маринов "бандит" посочи, че се блъснал в колата на полицията, тъй като ги помислил за престъпници. Автомобилът бил цивилен, а полицаите не били с отличителни знаци, каза той пред съда.

Съдийката прие тезата му за вярна. Всъщност обаче по качулките на криминалистите имало надпис "полиция". Свидетели са чули викове "Спри, полиция!". Димчева обаче пусна Кико срещу гаранция от 3000 лева и посочи, че няма значение, че не живее на адреса си по лична карта, тъй като МВР знаело сегашното му местожителство.

Решението не е окончателно, издирването на съучастника на Кико Светослав Петков-Лъвицата продължава.

*В публикацията е допусната неточност в името на съдията от СРС. Съдията, който е определил мярката за неотклонение "парична гаранция" е Ивиана Димчева. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
112
|
нерегистриран
28 септември 2018, 17:33
5
-1
ВСС и ИВСС не могат да проверяват правилността на съдебен акт, независимо дали е минал въззивен контрол или все още не (както е в настоящия случай). Могат да провеяват срокове, сигнали за администрирането и движението на делото или за нечие несъответно поведение в зала или извън зала, но дотам. Може съдийката (даже не са си направили труда да й проверят името) да е проклета в човешки план, колкото си искаш, но е добър юрист и си е обосновала решението. Дали е правилно или не - да решава въззивът. Ако някой твърди, че е взела решението, под нечие влияние - да си подаде сигнал. Всичко останало са ялови медийни упражнения с нечие (неправилно изписано) име. Лош мат'риал. Лош...
1
x
|
нерегистриран
28 септември 2018, 17:01
1
-1
ПРОВЕРКА ОТ ВСС И АКО ИМА НАРУШЕНИЯ, ДА Я НАКАЖАТ. ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО!!!АКО НЯМА-ДА СЕ ПОСОЧИ,ЧЕ НЯМА И СЕ ОТРАЗИ В "ПРАВЕН СВЯТ".
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно