След като прокуратурата прецизира обвиненията
Делото Дянков, Трайков, Прокопиев повторно влиза в Специализирания наказателен съд
Предстои да бъде насрочено разпоредително заседание
Делото Дянков, Трайков, Прокопиев повторно влиза в Специализирания наказателен съд

Прокуратурата обвини Симеон Дянков, Иво Прокопиев и Трайчо Трайков за приватизацията на остатъчния дял от ЕВН

След като на 20 март Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) окончателно върна обвинителния акт по делото за продажба на занижени цени на държавния дял на енергоразпределителното дружество ЕВН срещу бившия финансов министър Симеон Дянков, бившия енергиен министър Трайчо Трайков и бизнесмена Иво Прокопиев на държавното обвинение за доразследване, Специализираната прокуратура повторно внесе делото в Специализирания наказателен съд, съобщават от пресцентъра на обвинението.

Отстранени са всички посочени от съда неясноти и процесуални нарушения в първоначалния обвинителен акт (изготвен и внесен в СпНС от Софийската градска прокуратура), заради които в края на март 2018 г. делото бе прекратено и върнато по компетентност в Специализираната прокуратура. Прецизирани са и обвиненията срещу шестимата привлечени към наказателна отговорност лица, уточняват от държавното обвинение.

Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев ще отговарят пред Специализирания наказателен съд (СпНС) за продажбата на 33% от държавния дял на ЕВН. Подсъдими с тях още са три лица, служители на Прокопиев в дружеството "Булброкърс".

Бившият министър на финансите Симеон Дянков и бизнесменът Иво Прокопиев са обвинени за извършване на длъжностно престъпление, от което са настъпили значителни вредни последици (близо 28 милиона лева щети на държавния бюджет) – престъпление по чл. 283а, т.1, вр. чл. 282, ал.2, вр. ал.1, вр. чл.20 ал. 2, вр. ал.1 от НК.

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е обвинен за това, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество, от което са настъпили вреди в особено големи размери и престъплението представлява особено тежък случай (чл. 219, ал.4, вр. ал.3, вр. ал. 1 от НК).

Трима от привлечените - изпълнителният директор на "Булброкърс" -  Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев са обвинени за съзнателно нанасяне на щети на чуждо имущество в особено големи размери (чл. 217, ал.4, вр. ал.2, вр. чл. 20 ал. 2, вр. ал. 1).

Миналата седмциа, във връзка с това обвинение и след като Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) откри несъответстие между доходите и имуществото на Трайков за 2,4 млн. лв. Софийския градски съд (СГС) наложи запор над имущество му. Оказа се, че и бившият министър на финансите Симеон Дянков също е обект на проверка от комисията "Антикорупция".

Предстои да бъде насрочено разпоредително заседание по делото за продажбата на занижени цени на държавния дял на ЕВН в Специализирания наказателен съд.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно