Обновена  05 окт 16:24
След акцията в две онкоболници в София и Благоевград, прокуратурата съобщи:
Седем души, сред които и двама лекари, участвали в ОПГ за злоупотреби с лекарства
Всичко това е търговия със живота на хората. Резултатът от това е, че се източва Здравната каса, търгува се със смърт, смята зам.-главният прокурор Иван Гешев
Седем души, сред които и двама лекари, участвали в ОПГ за злоупотреби с лекарства

При обиските антимафиотите са открили пачки с пари в тенджери, снимка и видео: МВР

Общо седем души, сред които и двама лекари, са задържани за участие в организирана престъпна група за злоупотреба с лекарства, след акцията на Специализираната прокуратура и ГДБОП в четвъртък в болниците "Свети Мина" в Благоевград и "Йоан Павел" в София. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Специализираната прокуратура. Той потвърди още, че единият от задържаните медици е управител на едно от двете проверени болнични заведения.

"Разследваме конкретни лица, които са извършили, така да се каже, лоши деяния, а не болници. Колегите са събрали информация за привличане като обвиняеми на 7 лица. Очаква се до края на деня да им бъдат повдигнати обвинения за участие в ОПГ. Всичко това е търговия със живота на хората. Резултатът от това е, че се източва здравната каса, търгува се със смърт. На гърба на човешките животи тези хора трупат доходи", заяви прокурор Гешев и обясни, че схемата е подобна на случая с подсъдимия пред Специализирания наказателен съд за реекспорт на скъпи лекарства сириец Амир Мохамед ал Хусаини, но двете дела в случая нямат нищо общо.

Наблюдаващият досъдебното производство прокурор Лидия Манолова, която също взе участие в брифинга, обясни, че сред задържаните освен двамата лекари, са един фармацевт и лица, които посредничат, организаторът на ОПГ-то, както и човекът, които е търгувал с фирма, имаща линценз за реекспорт на лекарства.

Тя подчерта, че схемите, които към момента се разследват във връзка с настоящото досъдебно производство, са две. При първата - лекарства, които не могат да бъдат намерени в българската аптечна мрежа, се внасят у нас от чужбина и се предоставят на болниците с цел лекарите да вливат тези медикаменти на онкоболни хора. Прокуратурата обаче е установила случаи, при които е било документално записвано, че на болните е влято такова лекарство, но това на практика не се е случило.

Втората схема, за която прокуратурата е събрала доказателства, е във връзка с подмяна на такива скъпи лекарства от външни лица, с помощта на лекари и медицински помощници от двете болници. "Такава подмяна е ставала срещу големи суми пари. Предстои да се направи анализ на лекарствата, с които са били подменени. Съмненията е, че не са оригинални лекарства, а са такива, придобити по друг начин", обясни прокурор Манолова и допълни, че в случая престъпната група е имала ръководител извън болниците, който е намирал лекари и посредници, които са осъществявали тези схеми. "Фармацевтът, който е задържан, е от болницата в Благоевград, а лекарите са от болницата в София", заяви наблюдаващият прокурор.

Според зам.-главният прокурор Иван Гешев в случаи като този трябва да се работи за превенция на такива престъпления. Тази задача обаче, според него, е на Министерството на здравеопазването. По думите му реекспортът на лекарства, който по документи обикновено е легална дейност, се е превърнал в практика през последните години.

"На процесуално-следствените действията са присъствали представители на Агенцията по лекарствата. Ще бъде направена и среща с представители на министерството на здравеопазването, тъй като тука се касае за един системен проблем. Когато се намеси прокуратурата, тогава вече нещо се е случило, въпросът е да се вземат превантивни мерки, за да не се случва", заяви Иван Гешев.

"В повечето случаи, а най-вероятно и в този, ще се окаже, че лекарствата са изнасяни за Европейския съюз. Разликата – цената на лекарствата в България и в ЕС. Каквото и да се каже обаче в момента ще е спекулация. Факт е, че е застрашен животът на граждани, които са онкоболни. Обикновено при такива схеми, поне по документи износът е легален", допълни зам.-главният прокурор.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
|
нерегистриран
05 октомври 2018, 20:43
8
0
Има поне 1000 за задържане такива из Бг- то. Хайде да видим до къде ще ви стигне въздух.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно