Истеричните реакции на убийството в Русе не помагат на истината*
До този момент няма никакви основания да се мисли, че това убийство е нещо различно от криминално-битов сюжет
Истеричните реакции на убийството в Русе не помагат на истината*

Снимката е от мястото в Русе, на което е открито тялото на убитата 30-годишна жена

"България уби дете" (През 2001 г. луда жена уби детето си, но убийството бе приписано на Иван Костов и правителството му). Въпреки че бе детайлно разкрито, никой от противниците на Костов не повярва на истината. 

Периодично се повтаря с поразително същатата интонационна истеричност, слепота за истината и предварително нежелание да се установят фактите. Каквато и да е истината за убийството в Русе, няма значение, защото излезе във Фейсбук и световните медии - бедата става глобална, защото внушенията са направени преди да е изяснена тя.

До този момент няма никакви основания да се мисли, че това убийство е нещо различно от криминално-битов сюжет и от него да се правят обобщенията, изведени по установени български канали и копипейстнати в БиБиСи и по всички западни издания, които не работят по-различно от нас.

Между зверското убийство в Русе и убийството на словашкия журналист или взривената журналистка в Малта засега има очевидни разлики и нито един сериозен факт, който да ги приравнява. Освен това думата "разследващ журналист" започна да се употребява под път и над път - последният, за който се сещам, е един измамник от "Господари на Ефира". Не е лошо да бъдем по-прецизни, независимо дали става дума за ужасна трагедия или не.

Психопатологичните свръхреакции няма да променят нещата, нито ще стигнат до истината. Обратното, ще я скрият от очите ни. Истеричавостта, с която на властта се приписват измислени престъпления, но оставаш сляп за истинските й, не върши никаква работа. Затова и циклично се повтаря.

Чувството, че не може повече така, че това е краят, че България умира и прочие автосугестии ги наблюдавам от 35 години. Още от времето на късния соц. Самият аз съм се поддавал на тях, но вече ми е в повече. Това е обикновена глупост и вътрешна незрялост. И нещо, което дълбоко ме потиска - фенската психология. Реагираме така, защото нашите не са на власт и се възмущаваме от същите реакции на враговете, когато техните не са на власт. Непоносимо е всичко това.

*Коментарът препечатваме от сайта "Гласове".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
12
|
нерегистриран
09 октомври 2018, 09:39
2
0
Щом от първия ден се включиха и такива икони на поръчковата журналистика като Слагачков да обясняват, че било битов инцидент, значи определено не е битов инцидент.
Най-вероятно не става дума за вече минало предаване, еле пък за биволите, а за бъдещо. И срещата на закътаното място е била за преговори с потърпевшата страна дали срещу определена сума може да няма предаване. Тя не се е съгласила и се е оказало, че има и друг начин бъдещото предаване да не се осъществи.
Та въпросът не е какво е показала, а какво е щяла да покаже. То показаното - минало-свършено.
11
|
нерегистриран
08 октомври 2018, 18:04
1
-1
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
 

До коментар [#4] от "А ти 3, освен психопат си лайно и Юда ":
Така пише в Светото писание и който има очи ще види, който има уши ще чуе, а който има ум, ще го разбере!
парцал.
10
|
нерегистриран
08 октомври 2018, 15:48
3
-5
Добре би било разследващите да изяснят кариерния летеж на тази калинка, която се е омъжила за началника си, за да стане водеща, след което се е развела за да кацне на свой ред като началник и водещ в друга телевизия. Аман от успели млади кифли...
9
Густав Адолф
|
нерегистриран
08 октомври 2018, 15:18
11
0
Аз също съм твърдо против истеричните реакции и крайните "хипотези", изнасяни в социалните мрежи и площадни седянки. Г-н Дачков обаче не е прав да излиза с подобна статия. Не и в сериозно издание като Правен свят, не и по този начин.

Когато е убита журналистка по особено жесток начин, е едно. Когато обаче тя е убита само ден преди излъчването на репортаж с (предполагаемо) разкрития относно нашумяла афера, е съвсем друго. Това ще ви го каже всеки уважаващ себе си, безпристрастен криминалист, разследващ, детектив и производните им. Когато се съставят версии при разследване убийство на дадено лице, задължително се взема предвид професията му и възможни подбуди у дееца, свързани с нея. Тук стана тъкмо обратното - само часове след откриването на трупа, тази версия започна да се отхвърля. И то публично. Разбирам желанието на органите на реда да "тушират" общественото напрежение, но не се прави така. Това само изнерви хората и ги накара да вярват още по-силно в теориите на конспирацията.

Разбирам и г-н Дачков и неговия уморен от обществена истерия мироглед, наистина. И на мен ми е омръзнало хората да се вживяват като фейсбук патриоти и да настава (виртуален) шаш и паника при всяко сътресение в България. Но тук не става въпрос за общественото мнение и не това трябва да е централната точка при този случай. Тук става въпрос за откриване обективната истина при убийството на журналист (разследващ или не) в период, в който професионалното му внимание е било насочено към предполагаема корупционна схема. Липсата на разграничение в статията на г-н Дачков на едното от другото, говори за тотална липса на професионализъм, като бих отишъл малко по-далеч в определението си - това е една професионална апатия. Може убийството да е свързано с това, може да не е. Несериозно е обаче да се говори за това, че "няма основания да се мисли..." в едната или в другата посока. Някак непрофесионално е. И за разследващи, и за журналисти.
8
|
нерегистриран
08 октомври 2018, 15:18
12
0
Реакцията на хората не е психопатологична свръхреакция, а съвсем естествена самосъхранителна реакция.При толкова "висок" рейтинг на държавността във всичките й проявления - толкова доверие.Иначе казано - като толкова ни лъжете, ние пък сега ей по този начин ще ви вярваме.
При случая с Даниела Терзийска вероятно е било трудно за приемане майка да посегне на детето си, по -лесно е злото да се назове с всякакво друго име и да е всяко друго лице.
Теоритически, "Влязат ли в тълпата, и невежата, и ученият човек стават еднакво неспособни на критично наблюдение".

Да , на този етап, понеже ние нямаме информация, няма никакви основания да се мисли, че това убийство е нещо различно от криминално-битов сюжет.Но няма и основание да се мисли, че е криминално - битов сюжет.
7
Мишеморов
|
нерегистриран
08 октомври 2018, 15:07
15
0
В България няма журналисти, има журналя. Продажници без съвест и морал. Малцина от тях са завършили журналистика, а в болшинството си са неграмотни. Това не им пречи да съсипват с лъжите си човешки съдби и животи, криейки се зад изнасилената лично от тях "Свобода на словото".Лешояди.
"Вестникарин ли?"
6
все 5
|
нерегистриран
08 октомври 2018, 14:55
6
-2
Първо не казвам че това е заради последния епизод от предаването на жертвата, където интервиуира журналистите които разследваха джи пи. Публиката естесвено няма как да знае, камо ли от самото начало. Но засщто се отрича в тази статийка нормалната човешка реакция като истерия? И доста по интересно зашто в българската медия тази историйка беше "убийство на водещта на модно предаване" а по света е "убийство на раследващ журналист"? Естесвено най-вероятно е просто ужасен акт на някой който заслужава да е в затвора завинаги, но защто българските журналисти осъждат собствения си народ като истерици, особенно когато тази история е оплетена с реален случей на корупция? Самата реакция говори много повече от колкото убйството. Следващият път направо копирайте изказването на министъра на вътрешните работи и не хабете мегабайти да обиждате другите граждани на тази държава. Гарантирам ви че не са толкова глупави за колкото ги имате. "Работи се по всички версии но се прави психопрофил на лице със силно изявен полов нагон." Еи това ще ни каже всичко за вашето мнение, мерси и моля

5
|
нерегистриран
08 октомври 2018, 14:30
6
0
Словото е голяма работа, всеки може да каже каквото си иска.
4
А ти 3, освен психопат си лайно и Юда
|
нерегистриран
08 октомври 2018, 14:00
4
-1
Така пише в Светото писание и който има очи ще види, който има уши ще чуе, а който има ум, ще го разбере!
3
******************************************************************************************************************
|
нерегистриран
08 октомври 2018, 13:53
3
-2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно