Прокуратурата протестира домашния арест на мъж, насилил сексуално и пребил до смърт бездомник

Окръжната прокуратура във Варна внесе протест в Апелативния съд в морската столица срещу определение на Варненския окръжен съд относно мярката за неотклонение на мъж, насилил сексуално и пребил до смърт бездомник, когото преди това прибрал да живее в дома си, съобщиха от държавното обвинение.

В петък (5 октомври) състав на първата съдебна инстанция е изменил мярката за неотклонение на обвиняемия за убийство с особена жестокост и по особено мъчителен начин Венцислав А. Убийството на 34-годишния Явор, който бил приятел от детство на обвиняемия, е извършено на 13 февруари тази година в кв. "Владиславово" във Варна след жесток побой. 

На 14 февруари 2018 г. гражданин подал сигнал в ОД на МВР за мъж в безпомощно състояние в блок в кв. "Владиславово". На мястото е открит 34-годишният Явор, който бил адресно регистриран в същия жилищен блок. Малко по-късно пострадалият починал в линейката на път за болницата. Причина за смъртта му са множество травматични увреждания, сред които и разкъсвания от сексуално насилие. Жертвата водел скитнически живот до момента, в който приятелят му от детството и подсъдим за смъртта му - Венцислав  - го прибрал в дома си.

До момента не е събрано нито едно доказателство, което да разколебае обоснованото предположение за авторството на деянието, пише в протеста си прокуратурата. Не е отпаднала и опасността обвиняемият да извърши престъпление. В тази насока са били изводите на два съдебни състава, които са се произнасяли по наложената най-тежка мярка за процесуална принуда на Венцислав.  След извършване на квалифицираното убийство Венцислав е въздействал върху свидетели да дадат лъжливи показания с цел да му създадат алиби за часа и нощта на жестокия побой. Пускането му под домашен арест само ще улесни и бъдещото въздействие върху свидетелите. По делото има и защитен свидетел по член 15 и следващите от Закона за защита на лица във връзка с наказателно производство, уточняват от държавното обвинение.

Както престъплението, в което е привлечен като обвиняем Венцислав, така и личността му са с изключително висока степен на обществена опасност, се казва още в протеста на Окръжната прокуратура, която настоява определението на Варненския окръжен съд, с което е изменена мярката за неотклонение от задържане под стража в домашен арест, да бъде отменено от Апелативния съд.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно