След обнародването на Наредба № І-5 от 26 септември 2018 г.
ДАНС вече работи по нови правила при сезиране за корупция
Агенцията приема информация и по телефона
ДАНС вече работи по нови правила при сезиране за корупция

След обнародването на Наредба № І-5 от 26 септември 2018 г. в "Държавен вестник", Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) вече работи по нови правила при сезиране за корупция. Предложения и сигнали, за които се установи, че не произлизат от лицето, посочено като техен автор, вече се приемат за анонимни. Анонимните предложения и сигнали не се разглеждат, освен в случаите по изрично разпореждане на председателя на ДАНС или ако съдържат сведения за престъпления, свързани с националната сигурност на Република България. За анонимни се приемат сигнали, които не са подписани (с изключение на получените по електронната поща).

Подателите на сигнали вече ще могат да се обръщат към ДАНС в писмена и в устна форма. Предложенията и сигналите могат да бъдат подавани лично или чрез представител по закон или пълномощие, по пощата, по факс, по електронна поща или чрез куриер. Когато предложенията и сигналите засягат въпроси от особена важност, пряко свързани с дейността на ДАНС по защита на националната сигурност на Република България, те могат да бъдат подавани и устно - по Националната телефонна линия на ДАНС за получаване на сигнали и предложения. По своя преценка председателят и заместник-председателите на Агенцията могат лично да приемат и изслушват податели на предложения и сигнали. С измененията освен това се регламентира кои сигнали се препращат на компетентните органи. Създаден е особен ред за работа по предложения и сигнали, постъпили от висши държавни органи, от парламентарни комисии и народни представители, от представители или органи на други държави или служби, или по такива, съдържащи сведения от първостепенно значение за националната сигурност на Република България.

Изменения в нормативната уредба се налагожиха заради значително нарасналия брой на постъпващите в Агенцията предложения и сигнали, особено на тези, подадени по електронен път.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
Нищо не е ясно
|
нерегистриран
09 октомври 2018, 14:19
4
-1
До коментар [#1] от "нерегистриран":
Е нали дирекция К отиде в КПКОНПИ?

Искам да попитам някоя запознат,ако изобщо има човек с подобна претенция ,колко са органите които се борят с корупцията в страната :
Освен прокуратурата,КПКОНПИ,ДАНС,МВР,Инспекторатите на министерства и ведомства,НАП,КФН ...Ама искам списъкът да е изчерпателен и да стане ясно от действията на всеки от тях дали и какви правни последици могат да произлязат.
А за тази Наредба какво да кажа.След като по почти всички регулации председателят/директора/ или заместниците му могат да я "прескачат"/Наредбата, де/,то какъв смисъл има изобщо от този норм.акт.Може да се каже просто и ясно - при сигнал за корупция се завежда или не се завежда преписка "по преценка" на председателя.Кратко и ясно.Ако такава преписка е заведена отново - ще се работи или няма да се работи по нея само "по преценка" на председателя.Здраво единочалие му се вика на туй нещо.За да се знае кой кара влака.
1
|
нерегистриран
09 октомври 2018, 13:11
5
-1
Е нали дирекция К отиде в КПКОНПИ?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно