Крадени лекарства за онкоболни продавани в Германия

Години наред скъпи лекарства за лечение на рак са били крадени от болници от Гърция и Италия, вероятно и от България и Румъния и са продавани в Германия.

Раковите медикаменти от Гърция със сигурност са складирани у нас и после са пласирани в Германия. Това посочва разследването на най-големия скандал с ракови лекарства в историята на федералната република. Разкритието тръгва от Гърция, където през октомври 2016 година анонимен подава сигнал в полицията в Атина и уличава местни фармацевти в кражба на лекарства за раково болни от държавни болници. Всичко ставало с фалшиви рецепти, медикаментите се пращали в конкретна аптека в Атина, оттам били пласирани в България.

България била мястото за събиране на откраднатите лекарства и трафикирането им към Германия и Холандия. Става дума за огромен списък с медикаменти за химиотерапия на "Новартис Хелас", "Роше Хелас" и "Пфайзър Хелас". Полицията започва наблюдение над уличените в сигнала. В началото на май тази година са арестувани над дузина атински лекари, фармацевти, сестри. Полицията уличава като организатор египтянин с немски паспорт – Мохамед Х. Той е на 70 години. Задържат го, но се разболява в ареста и го настаняват в атинска болница. Според полицията престъпната схема функционира поне от 2013 година.

14 500 опаковки с лекове за химиотерапия са преопаковани и попадат вСеверна Европапрез България, открива още полицията. Един от основните им купувачи е бранденбургската фармацевтична фирма "Лунафарм". Това става ясно пък от проучване на германски журналисти от RBB, които разследват дали медикаментите не са фалшиви и има ли риск за хората, на които са вливани. Полицията обискира "Лунафарм", дейността е спряна, а срещу директорката ѝ тече разследване. Смята се, че Мохамед Х. е притежавал мрежа от фирми в Гърция, Кипър, България, Холандия и Германия. За него са работили над 500 души и е натрупана печалба от над 25 милиона евро за пет години.

В България той е имал склад, в който е държал крадените лекарства. Все още се води разследване кой му е помогнал за прекарването на толкова лекарства незаконно през границата.

Продажбата на лекарства за рак в Европа се извършва при много големи ценови разлики. Това е и причината за организирането на тази мафия. Престъплението в случая е, че медикаментите в Гърция всъщност са откраднати. Основният им купувач в Германия е Бранденбургската фирма "Лунафарм" и по тази причина засегнатите пациенти са предимно от региона около Берлин. Освен това "Лунафарм" е продавала вече на високи цени лекарствата и в други германски провинции, както и в Полша.

Проблемът за пациентите е, че лекарствата за химиотерапия трябва да се складират при точно определени условия и температура, иначе стават негодни. Гръцките крадци обаче не са имали такива условия и са складирали част от тях в хладилните камери на един търговец на риба.

При какви условия са складирани в България, още не се знае. Ако лекарствата са негодни, а въпреки това са употребени при химиотерапията на пациенти, е възможно лечението им да е провалено. Засега са открити малко над 200 души, третирани с тези медикаменти.

Част от тези лекарства вече са изследвани и не са показали отклонения, възможно е и останалите да са годни, успокояват от местното здравно министерство. Скандалът води и къмиталианската мафия."Лунафарм" засега отрича да са знаели, че купуват крадени лекарства от Гърция. Не така стои въпросът обаче с подозрението, че фирмата е набавяла медикаменти за лечение на рак и от Италия, за които е имало най-малкото подозрения, че не са легални.

Става дума предимно за херцептин, което е най-модерното лекарство за лечение на рак на гърдата и на стомаха. Заради големи кражби от болници в Италия на това лекарство от 2014 г. то е в червения списък и е под наблюдение, не може да се купува на свободния пазар. Всеки, който го предлага извън болниците в Италия, е част от престъпна схема, предупредиха властите. "Лунафарм" обаче е продавала италиански херцептин, което е най-малкото подозрително, смятат разследващите.

Нелегалната търговия с лекарства е продължавала до март тази година. Според медиите германските здравни власти са знаели за скандала месеци преди разкриването му от журналисти, но не са действали своевременно.

Специализираната прокуратура в България засега няма информация, че групата, която се е занимавала с незаконен износ на скъпоструващи онколекарства, ги е пласирала в Германия. Според разследващите медикаментите са отпътували за страни от Европейския съюз.Тепърва обаче ще се изяснява закъде. "Изпратили сме запитвания", обясни пред "24 часа" наблюдаващият прокурор Лидия Манолова. Схемата за нелегален износ на скъпоструващите онколекарства бе разплетена в края на миналата седмица. Тогава ГДБОП ис пецпрокуратурата влязоха в две болници за лечение на онкозаболявания - софийската "Йоан Павел" и благоевградската "Св. Мина".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно