Прокурорската колегия реши:
Отстраниха от длъжност бившия районен прокурор на Кнежа и настоящ обвинител в СГП, обвинен в престъпление по служба
Съдебните кадровици обявиха и нов конкурс за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура
Отстраниха от длъжност бившия районен прокурор на Кнежа и настоящ обвинител в СГП, обвинен в престъпление по служба

Прокурорската колегия на ВСС, снимка:БГНЕС

По искане на главния прокурор Сотир Цацаров, прокурорската колегията на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува отстраняването от длъжност на бившия районен прокурор на Кнежа и настоящ обвинител в Софийска градска прокуратура (СГП) Красимир Кирилов заради воденото срещу него досъдебно производство в Специализираната прокуратура по обвинения в престъпление по служба. Той е отстранен от длъжност до приключване на делото срещу него.

Прокурор Кирилов бе привлечен като обвиняем от Специализираната прокуратура на 5 октомври т.г. заради това, че в качеството му на ръководител на РП-Кнежа върнал багер, който бил веществено доказателство по дело, на лице, което не е негов собственик. Разследването на Специализираната прокуратура е започнало по сигнал от окръжния прокурор на Плевен.

Междувременно съдебните кадровици приеха и решение на дисциплинарен състав по дисциплинарно дело № 2/2018 г. по описа на ВСС, според което Любомир Георгиев от РП-Разград не е извършил дисциплинарно нарушение. През януари 2018 година срещу него стартираха две дисциплинарни производства, по сигнал на окръжния прокурор на Разград, за нарушения по чл. 307, ал. 3, т. 4 от ЗСВ и констатирани нарушения на Правилата за приложението на разпределението на  преписките и досъдебните производства на принципа на случайния подбор в ПРБ, при проверка в Районна прокуратура – Разград за периода от 01.01.2017 г. до 30.06.2017 г.

Прокурорската колегия откри и нова процедура за избор на ръководител на Апелативна специализирана прокуратура, както и на РП-Смолян. Апелативната специализирана прокуратура в момента е без титулярен ръководител, след като единият от двамата кандидати в предходната процедура – градският прокурор Емилия Русинова – се отказа от участие, а вторият кандидат – следователят Бойко Атанасов – не получи нито един глас в своя подкрепа. В 1-месечен срок от публикуването на обявата в "Държавен вестник" кандидатите могат да подават документи в деловодството на ВСС.

Колегията гласува и повишаване на място в по-горен ранг "прокурор във ВКП и ВАП" за Стефка Николова Димитрова - прокурор в Софийска районна прокуратура и Богдана Стефанова Тончева - прокурор в Софийска районна прокуратура. Следователят Гергана Христова Стоянова от Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура - Варна бе повишена на място в по-горен ранг "следовател в НСлС", а прокурорът от Благоевград Цветана Живкова Гогова е повишена в ранг "прокурор в АП".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
Ми произвол
|
нерегистриран
11 октомври 2018, 17:15
4
-3
Багеристи и трактористи от всички прикриватури - съединявайте се специализирано!
4
|
нерегистриран
11 октомври 2018, 16:26
7
-1
Малко странна работа, не съм запознат подробно, но случая повече
на лично отмъщение прилича
3
Цацаров герой, Пеевски герой, Пепи еврото и ТОЙ
|
нерегистриран
11 октомври 2018, 09:03
8
-3
Да живей ЦУМ и зависимия Цацарон
2
произвол
|
нерегистриран
10 октомври 2018, 18:32
9
-2
Какъв произвол?В пловдивската прокуратура поне дузина трябва да бъдат привлечени към наказателна отговорност.Ламя,и твоя ред идва.Няма да ти се размине.
1
RR
|
нерегистриран
10 октомври 2018, 16:43
13
-5
Системата трябва да се срамува от привличането на прокурор Кирилов. Отива се към произвол и некомпетентност на какъвто отдавна не сме били свидетели. Тежко и горко на България с такива "специализирани" органи!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно