Желязната съдийка Захова отсече: Не е изтекла давността за полицая, убил човек и избягал 7 г. в Англия

Пловдивската съдийка Елена Захова за пореден път защити името си на Желязна лейди, като отказа да освободи от затвора бившия полицай Никола Ерелийски. Тя отсече, че не е изтекла нито относителната, нито абсолютната давност на присъдата му от 2 години затвор. И обяви искането му да бъде на свобода за неоснователно. Това стана след почти целодневно заседание, проведено на два пъти.

Ерелийски уби пиян таксиметров шофьор през 2009 г. в Пловдив и избяга във Великобритания, където 7 години се укриваше. Заловен е с европейска заповед за арест на 17 август т.г., а в затвора е приведен на 1 октомври.

Защитата му в лицето на адвокат Катина Бончева пледира, че лишаването му от свобода е неоснователно, тъй като абсолютната давност е изтекла на 22 септември. Прокурорът Георги Пенев настоя, че привеждането на присъдата е започнало със задържането на Ерелийски във Великобритания.

Захова се позова на практика на Върховния съд, според който категорично не може да се счита, че тече давност, докато се изпълнява друго наказание. В случая при Ерелийски е била приложена санкция с отнемането му на правото да управлява автомобил за срок от 5 г.  На практика това прекъсва давността, поясни Елена Захова. Според нея ако бившият полицай е бил арестуван след 22 септември т.г. тогава може да се говори за изтекла давност.

"Отива там, където му е мястото - в затвора", коментира адвокат Димитър Бозуков, който представлява близките на жертвата Радостин Николов. Таксиметровият шофьор е бил връхлетян от аудито на полицая Ерилийски на 30 август 2009 г. Служителят на реда е шофирал в Пловдив със 124 км/ час, а алкохолната му проба отчела 1,58 промила. След потвърждаването на присъдата от ВКС на 22 март 2011 г. още същия ден Ерелийски хванал самолета и духнал в Англия.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд в 3-дневен срок. Адвокат Бончева е категорична, че ще го оспорва.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно