Съдийската колегия подкрепи становището на Вероника Имова
Несъвместимо е да си член на КАК и участник в конкурс
Съдия Радка Дражева-Първанова влиза в състава на Комисията и се отказва от конкурса за повишаване в Апелативен съд-Бургас, решиха съдебните кадровици
Несъвместимо е да си член на КАК и участник в конкурс

Несъвместимо е да си член на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) и участник в какъвто и да било конкурс, реши окончателно кадровият орган, споделяйки анализа на Вероника Имова, за който "Правен свят" вече писа, че съвместяването на двете позиции е отявлен конфликт на интереси.

Повод за разискването на казуса от Колегията стана участието на съдия Радка Дражева – Първанова от Окръжен съд – Сливен в конкурс за повишаване в Апелативен съд – Бургас и едновременният й избор от Пленума на Върховния касационен съд (ВКС) за член на съдийската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК). Нееднаквото разбиране на членове на Колегията относно това дали при тази хипотеза съдия Дражева-Първано се намира в конфликт на интереси наложи съдебният кадровик Вероника Имова да изготви анализ и дефиниция на това понятие.

"Почерпила съм информация за изготвения анализ от обективното право – ЗПКОНПИ, Закона за финансовия надзор, Закона за Сметната палата, Кодекс на труда, Закона за обществените поръчки, Закона за местното самоуправление и местната администрация и т.н.", заяви Имова и поясни, че е конфликт на интереси е създаването на възможност за облага от материален или нематериален характер за лицето, което упражнява публични, властнически правомощия.

Дефиницията на понятието "конфликт на итнереси" им три елемента - субект, който заема публична длъжност, това лице да има частен интрес и възможността този частен интерес, който да води до облага, да повлияе върху обективното и безпристрастно упражняване на правомощията на това лице, обясни Вероника Имова на колегите си от Съдийската колегия на ВСС.

"Ние не можем да спрем колегите да участват в конкурсните процедури, но всяко такова участие буди подозредние за частен интерес, затова е и толкова кратък мандатът на членовете на КАК", обясни Имова и подчерта, че според анализа й участието на съдия Дражева-Първанова в конкурс и в КАК е конфликт на интереси.

Красимир Шекерджиев призова първо да се гласува дали е или не е конфликт на интереси казусът с Радка Дражева – Първанова – съдия в Окръжен съд – Сливен и тогава да се продъжли нататък. Тя обаче сама е депозирала декларация, че, ако се окаже положението й конфликт на интереси, ще прекрати участието си в конкурса за Апелативен съд – Бургас.

С 9 на 4 гласа "за" Колегията сподели анализа на Вероника Имова, а в крайна сметка съдия Дражева-Първанова влиза в състава на КАК и се отказва от конкурса за повишаване. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
Не е вярно
|
нерегистриран
11 октомври 2018, 22:03
3
-1
Бумбалова никога не се е отричала от Филчев.Обратно, отнася се с уважение и до днес към него.
3
|
нерегистриран
11 октомври 2018, 20:43
5
-11
Не, №1 не е съдия. По скоро е пенсиониран прокурор. Помни твърде отдавна, щото цитираните от него председатели на СРС са били такива по времето на соца. А щом твърди, че Шекерджиев е прескачал нива, което не е вярно, значи не е наясно за случващото се в съда.
2
|
нерегистриран
11 октомври 2018, 16:39
8
-14
Добре де, всички разбрахме, че Шекерджиев ти е трън в петата. Ако първия път си бил интересен на някого вече започваш да ставаш противен. А ако имаш петенции, че си "още по-голям съдия", се представи, за да те обсъдим обективно.
1
****************************************
|
нерегистриран
11 октомври 2018, 16:33
13
-4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно