След като ЧСИ я обяви за продажба
Държавата или общината ще откупят къщата на Яворов
Имотът е оценен на 1,6 млн. лв.
Държавата или общината ще откупят къщата на Яворов

Къщата на Явор в центъра на София е обявена за продан от ЧСИ, снимка и видео: БГНЕС

Къщата, в която поетът и революционер Пейо Яворов e прекарал последните години от живота си, е обявена за продажба от частен съдебен изпълнител. 

Справка в регистъра на публичните продажби на интернет страницата на Камарата на частните съдебни изпълнители показва, че обявата за търга е публикувана на 11 октомври 2018 г., а имотът, който се намира на ул. "Г. С. Раковски" в столицата, е оценен на стойност 1 628 758 лева. Причината тя да бъде обявена за публична продан е неуредени финансови отношения. От обявата става ясно, че с продажбата се занимава частният съдебен изпълнител Мирослав Колев, а търгът трябва да приключи на 16 ноември т. г.

Въпреки че е паметник на културата, в момента къщата е частна собственост. Причината тя да бъде обявена за публична продан е неуредени финансови отношения.

Къщата на Яворов в София функционира като музей от 1963 г. и в нея се съхраняват ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, както и личната библиотека на поета. В къщата Пейо Яворов и Лора Каравелов живеят до фаталната вечер, в която тя отнема живота си, а той ослепява в опит да се простреля.

"Къщата на Яворов е част от културно-историческото наследство на София и ценен архитектурен паметник", написа във фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова, която предлага и вариант за решение.

"Разговарях с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов затова общината или държавата да я придобият. Къщата на Яворов трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията на музей на един от най-великите български поети. Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен паметник, заедно с всички изключително ценни сбирки от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов. 

Къщата от десетилетия е частна собственост. Поради отказ на собственика да я реставрира и поддържа съм налагала най-високата глоба от 100 хил. лв. Преди години беше направен ремонт на фасадата, по състоянието на конструкцията остава тежко", пише още Фандъкова. 

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
НАП
|
нерегистриран
15 октомври 2018, 13:17
0
0
била присъединен взискател. Ако дълговете към НАП са повечко, направо държавата чрез НАП да участва в наддаването и да си прибира имота без пари.
3
до 2
|
нерегистриран
15 октомври 2018, 06:49
3
0
Таксите на ДСИ отиват за съдебната власт. Не отиват при самия СИ.
Таксите съблирани от ЧСИ-то са си само за него, което е безобразие защото дър жавата е делегирала тази дейност, създала е и лимит на бройките, дала е широки улеснения-вклч ЧСИ-то "ползва" по преценка услугите на "държавната" полиция-без да плащат-тоест полицията улеснява печелбарската му дейност.
Редно е ЧСИ-тата да плащат отчисления към държавата-около 70 процента от събраните приходи. Дори и останалите 30 процента ще са несметни суми.
2
Как е язвата
|
нерегистриран
13 октомври 2018, 21:38
2
-5
До коментар [#1] от " ":
При продажба на имот на тавава стойност каква сума е за ЧСИ-то(да мога да видя тарифата, ама идеята е да видите и вие)?

Защо държавата не е предвидила отчисления от сумата за такси-например две трети в полза на бюджета? Какъв е интересът на държавата космическите суми от такси да отиват при частника, а не част от тези такси да отиват като отчисленяия за бюджета.Каквато ще е и при Държавен съдебен изпълнител умнико...
1
|
нерегистриран
13 октомври 2018, 16:36
9
-5
При продажба на имот на тавава стойност каква сума е за ЧСИ-то(да мога да видя тарифата, ама идеята е да видите и вие)?

Защо държавата не е предвидила отчисления от сумата за такси-например две трети в полза на бюджета? Какъв е интересът на държавата космическите суми от такси да отиват при частника, а не част от тези такси да отиват като отчисленяия за бюджета.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно