Румен Петков: Премахването на съкратеното съдебно следствие няма да подобри правораздаването

Премахването на института на съкратеното съдебно следствие няма да способства за подобряване на правораздаването. Това заяви във Варна председателят на АБВ Румен Петков. Той отговори на журналистически въпрос, свързан с искането на Обединени патриоти по повод убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова в Русе за отпадане на т. нар. съкратено съдебно следствие за убийства, изнасилвания и други тежки престъпления.

"Премахването на института на съкратено следствие няма да реши въпроса. Въпросът е в оперативния контрол на административните ръководители. За определени протакания с години на дела няма никакво обяснение и докато продължава да не се вади пред обществото поименния състав на съдиите и прокурорите, които бавят делата, няма да стигнем до никъде, но това не е въпрос за премахване на такъв тип институции", заяви Петков.

Според него, ако съкратеното съдебно следствие бъде премахнато, силата на закона няма да се стовари върху извършителя на престъплението с цялата си сила. "Когато има самопризнания, съдействие на съответните институции - има и акт на държавата. Когато има стремеж за укривателство, стремеж за несъдействие, има и съответните репресивни мерки от страна на държавата, но премахването на този институт няма да способства на подобряване на правораздаването. Напротив, ще доведе определен тип хора с такъв манталитет до стремежа за укриване, за неразкриване и рязко ще се редуцират пълните самопризнания със стремеж да се съдейства на държавата срещу облекчена процедура", подчерта Петков, влизайки в задочен спор с позицията на евродепутата Ангел Джамбазки и народните представители от ВМРО.

Според тях, не трябва да се прилага съкратеното следствие за жестоки престъпления срещу личността от общ характер, за които справедливото възмездие е смъртна присъда. Идеята е, ако предполагаемият извършител е виновен и съдът го докаже, да не може да направи самопризнание и да получи, вместо най-тежката присъда, 10-15-години и отново да е на улицата и да убие отново.

В момента съдът е длъжен да се съобрази, ако извършителят направи самопризнания, може да поиска съкратено следствие и може да получи присъда под максималната.

"Мисля, че в обществото ни има пълно единодушие, че такъв човек не трябва да бъде на свобода. В случая, първо трябва да се раздаде справедливото възмездие, второ – да се отправи ясен сигнал към всеки  подобен човек и да се защити обществото. Това са трите функции на наказанието – справедливост, превъзпитание и защита", бе позицията на Ангел Джамбазки и ВМРО.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно