В Хага
Ася Петрова откри Консултативния форум на главните прокурори на страните от ЕС
Обща отговорност е да осигурим на жертвите на терористични атаки юридическа защита, ако в съответната държава-членка липсва установена законова рамка, отбеляза зам.-главният прокурор
Ася Петрова откри Консултативния форум на главните прокурори на страните от ЕС

Заместник-главният прокурор Ася Петрова и председателят на Евроджъст Ладислав Хамран, снимка: ПРБ

Зам.-главният прокурор Ася Петрова откри Консултативния форум на главните прокурори на страните от ЕС, на който България е символичен домакин, заедно с Австрия, като бивша и настояща страни-председатели на Европейския съвет. Форумът се провежда в Хага. Петрова приветства участниците от името на главния прокурор на България Сотир Цацаров.

Основните теми на дискусията са противодействието на тероризма и трафика на мигранти. Петрова посочи, че изборът им е продиктуван от актуалната международна обстановка и произтичащите от нея предизвикателства пред правораздавателните органи. Във форума участва и Цветомир Йосифов, завеждащ отдел "Международен" във ВКП, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Ася Петрова заяви, че за България предизвикателство са каналите, по които мигрантите и търсещите убежище преминават през страната ни, защото те често се използват и от трафиканти на хора и терористи. Това налага повишена бдителност, както и непрекъснато търсене на възможности за съгласуван подход на европейско ниво с оглед на разпознаване на заплахите и опазване на сигурността на континента.

Като подчерта дългогодишното ефективно сътрудничество на Евроджъст с Консултативния форум на главните прокурори на страните от ЕС, Ася Петрова изтъкна необходимостта от превръщането в приоритет за всяка държава-членка на повишаването на координацията и ефективното използване на инструментите, които Евроджъст предоставя за провеждането на трансгранични разследвания.

Зам.-главният прокурор приветства като положителна стъпка инициативата за създаване на Европейски юридически контратерористичен регистър в рамките на Евроджъст. Наша обща отговорност е и да осигурим на жертвите на терористични атаки адекватна подкрепа и юридическа защита, ако в съответната държава-членка липсва установена законова рамка, отбеляза Ася Петрова.

Консултативният форум на главните прокурори на страните от ЕС функционира от 2010 г. в рамките на Евроджъст - звеното за съдебно сътрудничество на Европейския съюз, чиято цел е координация на разследванията и наказателните преследвания и сътрудничество между компетентните органи на държавите-членки по отношение на тежката трансгранична и/или организирана престъпност.

Консултативният форум позволява на главните прокурори на страните-членки да споделят опит и добри практики, да обсъждат и предлагат законодателни инициативи и политики, както и да оценяват тяхното въздействие и полза по отношение на непосредствената работа на прокурорите в общността.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно